Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Haberleri

Ankara Şehir Hastanemiz 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü olması münasebetiyle Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığınca koordine edilen “Dünya El Hijyeni Günü Farkındalık Etkinliklerine” ev sahipliği yaptı.

Ankara Şehir Hastanemiz 5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü olması münasebetiyle Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığınca koordine edilen “Dünya El Hijyeni Günü Farkındalık Etkinliklerine” ev sahipliği yaptı.

Dünya El Hijyeni Günü Farkındalık Etkinliğimizde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Konservatuar Öğrencileri tarafından müzik dinletisi ile katılımcılar karşılandı.

Ankara Şehir Hastanemizde ki Dünya El Hijyeni Günü Farkındalık Etkinliklerin de düzenlenen programda aziz şehitlerimiz ve Atatürk için saygı duruşu yapıldı, akabinde İstiklal Marşımız okunarak etkinliğimiz başladı.

Ankara Şehir Hastanemiz Koordinatör Başhekimi Op. Dr. Aziz Ahmet SUREL açılış konuşmasında “Dünya El Hijyeni Günü Farkındalık Etkinliğine Ankara Şehir Hastanesi olarak ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz.

El hijyeni farkındalığı ile çok küçük kurallara dikkat ettiğimiz takdir de hem maliyet hem de can kayıplarını en az düzeye indirebiliyoruz. En önemli kurallardan biri de önce antibiyotiğe muhtaç olmamak ve bunun yolunun da basit bir el antisepsisinden geçtiğini hiç unutmamak gerekir.” dedi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin DOĞAN ise konuşmaların da  “Ameliyat öncesi yapılan el antiseptiğinin; 1-5 saat süren bir ameliyat sonrasında; bakteri üretmediğini ve koruduğunu görüyoruz. Özellikle ameliyat öncesinde etkili bir el antiseptik kullanımının; hızlı bir antiseptiğin başlatılması ve daha uzun koruması bakımından çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca Ankara Şehir Hastanesinde Bilimsel Toplantılarının düzenleniyor olması gurur verici bir tablo. Etkinliğin başarılı geçmesini ve faydalı olmasını diliyorum“ dedi.

Ankara Şehir Hastanesi Dünya El Hijyeni Günü Farkındalık Etkinliğinde konuşan Halk Sağlığı Genel Müdürümüz Doç. Dr. Fatih KARA konuşmalarında; “Sağlık da dönüşümün en önemli faktörlerin biri de insan faktörü. İhmal edilmemesi gereken bu konuyu bugün bir defa daha hatırladık. Bu hastanenin Dünya da örneği yoktur herhâlde; gerek alt yapısı, gerek teknolojisi bakımdan fakat hastane içerisinde çalışan kişilerin yeterince hassasiyet göstermemesi durumunda çok büyük sıkıntıların yaşanacağının da farkında olmamız gerekiyor. Aslında sonuçta her şey insana bağlı. Biz işimizi ne kadar iyi yaparsak işimize ne kadar çok dikkat edersek aslında o kadar insana hizmet ederiz diye düşünüyorum.

Farkındalığın artırılması, ellerimizin temiz tutulması oldukça önemlidir. Temizlik görevlilerimizden doktorlarımıza kadar herkes bu konuya hassasiyet göstermez ise gideceğimiz yer sınırlı. Hep birlikte hareket etmemiz gerekmektedir. Bu farkındalığın bütün toplumda iyi bir şekilde anlatılmasını ve sağlıklı bir ömür geçirilmesini temenni ediyorum” dedi.

ENFEKSİYON KONTROLÜNDE NEREDEYİZ?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Rahmet GÜNER “Enfeksiyon Kontrolünde Neredeyiz?” başlıklı konuşmasında el hijyeninin ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken bir sunum yaptı.

Prof. Dr. GÜNER sunumunda aşağıdaki konuların üzerinde durdu;

Sağlık Hizmeti İlişkili Enfeksiyonlar o kadar önem kazanmış durumda ki yatan bir hasta taburcu olamıyor, yatış süresi enfeksiyondan dolayı uzuyor, artmış morbilite, mortaliteye sebep oluyor. Ayrıca diğer bir boyutu da maddi kayıplar. Gelişmekte olan bir ülke için bu sorunlar ciddi maddi kayıplara sebep olmakta. Bu durum sadece bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri değil, gelişmiş ülkeleri de olumsuz etkilemekte ve sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların nasıl önlenmesi gerektiği konusu tüm dünyanın önemli bir problemini oluşturmaktadır.

Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlarda teknolojik gelişmeler, bilimsel gelişmeler olsa da halen önemini korumaya devam ediyor. Azaltma stratejilerinin çok ciddi harekete geçirilmeleri ve önlem alınma çalışmaları şart.

2019 yılında çıkan bir yayında sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar için “Hiçbir şey yapmamak asla bir seçenek olamaz” cümlesi çok şey ifade etmekte. Ayrıca tüm dünyayı tehdit eden bir diğer önemli problem antibiyotik direnci. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda tüm ülkeleri uyararak önlem stratejilerine ait plan yapmalarını istemiştir.

Gelişmekte olan ülkelerde, gelişmemiş ülkelere oranla enfeksiyon oranları 3 - 5 kat daha fazla olduğu gözlemlemiş durumda ve özellikle bu ülkelerde enfeksiyon kontrolüne yönelik yapılan uygulamalar enfeksiyon oranlarında azalma olarak hemen rakamlara yansımaktadır.

Enfeksiyonlarla ilişkili olarak Ülkemizde Sağlık Bakanlığı 2004 yılında Bilimsel Danışma Kurulu oluşturmuştur. Bu kurulda kısa ve uzun vadeli hedefler tespit edilerek,  2005 yılında çıkan yönetmeliğin tohumları atılmış, hastanelerde enfeksiyon kontrol komitelerinin kurulması, aktif bir şekilde çalıştırılması ve yöneticilerinde büyük bir oranda sorumluluk sürecine dahil edilmesi sağlanmıştır. Enfeksiyon doktorlarımıza ve hemşirelerimize bu süreçte eğitimler verilerek konu ile ilgili yetkinlikleri artırılmıştır.

Bu süreçte Ulusal hastane enfeksiyonsürveyans sistemimiz oluşturuldu. Bu bize kendi verilerimizi kullanma imkanı verdi. Kendimize ait bir sürveyans rehberimiz de oluşturuldu. Artık herkes aynı dili konuşup anlıyor.

Akademisyenler tarafından kurulan Türk Hastane ve Enfeksiyonları Derneği’ne verdiği katkılar nedeniyle ismini anmadan ve teşekkür etmeden geçmek olmaz. Bu derneğin çalışmaları ülkemizde konunun gündemde tutulmasını ve ülkemizde konu hakkında ilk çalışmaların yapılmasını sağlamıştır.

Sağlık Bakanlığı ve Türk Hastane ve Enfeksiyonları Derneği Ulusal düzeyde çeşitli kampanyalar yaptı. Yapılan çalışmalar sonucunda el hijyeni konusunda tüm ülkeyi içerisine alan ciddi kampanyalara imza atıldı.

El hijyeni uygulaması ile yapılan çalışmalar, hastane enfeksiyonlarının %30-50 oranında azalabileceğini göstermiştir.

Enfeksiyon etkeni mikroorganizmalar gün geçtikçe daha akıllı hareket etmekte ve elimizdeki sınırlı sayıda antibiyotiklerle gelişen enfeksiyonları tedavide güçlük yaşadığımız bir noktaya gelmiş durumdayız. Bu noktada elimizdetek güç ENFEKSİYON KONTROLÜ. Bunun da en temel yolu el hijyeninden geçiyor. El hijyeninin sağlanması konusunda Dünya çapında ve ülke çapında çok ciddi organizasyonların yapılmasının şart olduğu bir gerçek.

Ankara Şehir Hastanesi olarak hastaneye taşınmamız ile birlikte hastanemiz için çalışmalar başlattık. Öncelikle talimatları oluşturduk. Bu konuda Kalite Birimi çalışanlarına teşekkür ederim.

Enfeksiyon kontrolünü Hastane Yönetiminin desteği olmadan başarmak mümkün değil. Bu nedenle Koordinatör Başhekimimiz Aziz beye ve diğer yöneticilerimize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum.

Etkinlik alanında Ankara Şehir Hastanemizin Enfeksiyon Kontrol Komitesi koordinasyonuyla hazırlanan “Temiz Eller Hayat Kurtarır” temalı çocuk resim sergisi ise katılımcıların görüşlerine sunuldu. Ayrıca Ankara Şehir Hastanesi’nin değişik altı farklı alanına bilgilendirme stantları yerleştirilerek gün boyu hasta ve hasta yakınlarına; el hijyeninde farkındalığı artırmak amacıyla bilgilendirme çalışmaları sürdürüldü.



Dünya El Hijyeni Günü (1).png

  • Dünya El Hijyeni Günü (1).png
  • Dünya El Hijyeni Günü (1).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (8).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (2).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (5).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (3).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (4).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (6).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (10).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (13).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (12).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (14).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (7).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (11).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (15).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (18).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (20).jpg
  • Dünya El Hijyeni Günü (9).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (19).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (21).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (23).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (25).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (26).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (27).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (28).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (29).JPG
  • Dünya El Hijyeni Günü (30).JPG



24 Ağustos 2022