Yeni Doğan Yoğun Bakım Ziyaretçi Kuralları Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2019

Yeni Doğan Yoğun Bakım Ziyaretçi Kuralları

Yenidoğan yoğun bakım ünitemizde bebeklerimize ve sizlere kaliteli hizmet verebilmek için düzenlemiş olduğumuz uygulamalar aşağıda anlatılmaktadır;

Titizlikle uyum gösterdiğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Yenidoğan yoğun bakım ünitesi hasta ziyaretinde enfeksiyonların önlenmesi için uyulması gereken en önemli temel kural el hijyeninin sağlanmasıdır. El hijyeni; ellerin su ve sabunla yıkanması ya da görünür kirliliği olmayan ellerin el antiseptiği ile ovulması işlemidir.

Üniteye girişte gerekli hallerde hasta yakınları maske takmalıdır.

İzolasyon uygulanan hastaların ziyareti ve solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösteren ziyaretçiler için maskeye ek olarak önlük ve eldiven kullanılması gerekmektedir. İzolasyonda olmayan yenidoğan yoğun bakım hastalarının yanına ziyaret amacıyla girişlerde mutlaka el hijyeni yapılır.

Emzirme veya kanguru bakımı sırasında anneye önlük verilir.

Yenidoğan yoğun bakım ünitesine sadece anne-baba veya bebeğin resmi vasisi olduğunu resmi kimlik belgesi ile ispat edebilen hasta yakınları alınır. Ziyaretçiler görevli personel tarafından kimlik kontrolü yapılarak yenidoğan yoğun bakıma alınır. Bunun dışında nine/dede/dayı/amca/teyze vb. akrabalar alınmaz.

Ziyaret saati her gün 13:00 -14:00 saatleri arasıdır. Sadece anne-baba bölümler uygun oldukça sıra ile alınmaktadır. Bölümlerde herhangi bir tıbbi müdahale olduğu durumlarda ziyarete ara verilebilmektedir. Ziyaret saati dışında aileler ziyaret amacıyla bölümlere alınmaz.

Toplumda bulaşıcı hastalık sıklığında artış olduğu durumlarda, hastanemiz ziyaretçi kısıtlaması yapabilir.

Ziyaretçi kendi hastası dışında başka hastaya ve bakım malzemelerine temas etmemelidir.

Ziyaret saati dışındaki görüşme ve bilgi talepleri ancak hekim izni dâhilinde yapılır.

Ünitemize yeni yatışı yapılan bebeklerin aileleri, bilgilendirilmek ve/veya tedaviye onay almak amacıyla ziyaret saatleri dışında da kabul edilir.

Ziyaretçilerin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yüksek sesle konuşmaları ve cep telefonu (kamera, fotoğraf makinesi vb. dijital cihazlar) kullanmaları yasaktır.

Genel durumu uygun olan bebeklerin anneleri, ziyaret saatleri dışında da emzirme amacıyla ünitemize gelerek bebeklerini emzirebilirler.

Yenidoğan yoğun bakımda yatan bebeklerin üç yaş ve üzeri kardeşlerinin ziyaretine anne veya babası refakatinde olmak şartı ile izin verilir.

Yenidoğan yoğun bakıma yatışı yapılmış bebeklerin ailelerine uyum amaçlı düzenli olarak ‘’hoş geldiniz’’ eğitimi verilmektedir.

Yenidoğan ünitesinde yatan bebeklerin ailelerine düzenli olarak anne sütü eğitimi verilmektedir. Evinizde sağmış olduğunuz anne sütünü, kimlik belgenizi göstererek anne sütü ünitemize getirebilirsiniz. Anne sütü kartı verilmiş ise anne sütü kartını yanınızda bulundurunuz.

Ziyarete gelemeyen anne veya baba 3 gün ara ile tarafımızca telefon ile hekim tarafından aranarak bilgi verilmektedir. Telefonla bilgi verme sadece şehir dışında olan aileler için geçerlidir.

Yenidoğan yoğun bakım ünitemize yatışı yapılan bebekler için tedaviye onay alınması amacıyla anne veya babanın rıza belgesi formunu okuması ve imzalaması gerekmektedir. Rıza belgelerini imzalamadığınız takdirde bebeğinize acil müdahaleler dışında yasal olarak tedavi uygulanamaz.

Bu kurallar T.C Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2019/09 sayılı genelgesine uygun olarak belirlenmiştir.

GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİZLE…