İşçi genç, doku nakli sayesinde yeniden çalışabilecek Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2019

İşçi genç, doku nakli sayesinde yeniden çalışabilecek

Mobilya atölyesinde çalıştığı sırada makinaya kolunu kaptıran genç işçi, "serbest doku nakli" ile yeniden işine dönebilme fırsatını yakaladı.

doku-nakli.Jpeg

Mobilyacılık yapan 28 yaşındaki Muhammet Köksal, atölyede çalıştığı  sırada kolunu makine tezgahına kaptırdı. Ankara Şehir Hastanesi acil servisine getirilen Köksal' ın, geçirdiği  kaza nedeniyle sağ kolunda dirsek eklemine ait kemiklerin tümüyle açıkta kaldığı  görüldü. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği Sorumlusu Prof. Dr.  Ramazan Erkin Ünlü başkanlığındaki cerrahi ekip tarafından hastaya "serbest doku  nakli" uygulandı. Üç ayrı operasyona girmesi gereken Köksal' a, 10 saat sürmesine karşın  tek operasyon yapılarak hem doku kaybına uğraması ve hareketlerinin kısıtlanması  önlendi hem de elinde ve kolunda fonksiyonel kazanım sağlandı.

"Kolumu çektiğimde bayılmıştım"

Yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Muhammet Köksal, "Her zaman  yaptığım iş aslında. Belki bin defa o işlemi yapmışımdır. O gün farklı bir şey  oldu." ifadesini kullandı. Tezgaha koyduğu malzemeyle kolunun da makinenin içine girdiğini ifade  eden Köksal, şunları kaydetti: "Makina çok güçlü, durduramadım. Fabrikanın içinde bağırdım. Kolum o  sırada kopmak üzereydi. Makina durduruldu. Kolumu çektiğimizde ben bayılmıştım.  Ankara Şehir Hastanesinde, hocam ilk olarak kolumu dikti. Şu an çok iyiyim,  kolumu kaybetmedim. Parmaklarım oynuyor. Kolumu indirebiliyorum. Tekrar mesleğime  döneceğim."

"Farklı bir yöntem uygulamayı kararlaştırdık"

Ankara Şehir Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi  Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Ramazan Erkin Ünlü, hastanın  geçirdiği kaza nedeniyle kolunu kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığını  belirterek, ilk etapta hastanın kolunun canlılığını sağlamaya çalıştıklarını ve  takibe aldıklarını söyledi. Hastaneye getirildiğinde hastanın kolunun dirsek bölgesinde hiçbir  yapının kalmadığını müşahede ettiklerini ifade eden Ünlü, şunları anlattı: "Kolunu yerine oturttuk ve canlılığı sağladık. Bundan sonra bu  bölgedeki kas sinir ve cilt yapılarının hepsi ezilmeye bağlı olarak çürüdü.  Parmak hareketleri, kolun hissi ve sinirsel yapısında ise ciddi bir kayıp oluştu.  Bu tarz durumlar, birden çok operasyonu da beraberinde getirir." Ünlü, genç yaştaki hastaya birkaç ameliyat yapılması gerekirken, çok  fazla aşamalı operasyonlarla hastanın zaman kaybetmemesi için farklı bir yöntem  uygulamayı kararlaştırdıklarını dile getirdi.

"Üç farklı defekti tek seferde giderdik"

Mobilya işçisi Muhammet Köksal için tek operasyon planlaması  yaptıklarını aktaran Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni bir yöntem geliştirdik. Bir operasyonla, hem kolun kas ve sinir  eksikliğini gidermek hem bütün olarak hareketlerini sağlamak hem de dirseğin ve  kemiğin, eklemin üzerini kapatmak mümkün olur mu diye düşündük. Bir yöntem  planladık. Hastanın sırtından fonksiyonel bir kas transferi yaparak mikro cerrahi  yöntem ve teknikleri kullanarak hastanın dirsek ve kol bölgesine kası, damarı ve  siniri getirdik. Bu operasyonla sinir eksikliğinde oluşan defekti ve kötü durumu  ortadan kaldırdık. Hastamız geldiğinde rutin hareketleri yapamıyordu. Şimdi bütün  parmak hareketlerini yapıyor, kolunu kaldırıyor. Cilt ve kas yapısının eksikliği  ile oluşan bir boşluk vardı. Bu bütünlüğü de sağlamış olduk. Üç farklı defekt  sorun için bir operasyonla bu işe rahatlıkla çözüm bulabildik. Hastanın tek  operasyonla bütün sorunlarını çözdük. Bundan sonra sadece fizik tedavi eksikliği  kaldı. Onu da yaptıracağız. Şu an her şey istediğimiz gidiyor."

Prof. Dr. Ünlü, hastanın kaza öncesindeki yaşamına da rahatlıkla geri  dönebileceği dile getirerek, zaten fonksiyonlarını yerine getiren parmak ve  kolların, 6 ay sonra daha da güçleneceğini kaydetti.

GAZETE VATAN KANALI'NIN Gündem Haberi için Tıklayınız