Klinik Haberleri

18 Yaş Altı Sigara Bırakma Polikliniğimiz Gençleri Sigara Bağımlılığından Kurtarıyor

Ankara Şehir Hastanemizin bünyesinde kurulan 18 Yaş Altı Sigara Bırakma Polikliniğimiz de verilen psikososyal destek ile ilaç tedavisi, çok sayıda genci sigaradan kurtarıyor.

18 yaş altındaki gençleri sigara alışkanlığından kurtarmak amacıyla kurulan polikliniğimizde, adolesan sağlığı alanında uzmanlaşmış çocuk hekimlerimiz görev yapıyor.

Uzmanlarımız, bağımlılık düzeyine göre, davranışsal veya ilaç tedavisi uygulayarak gençlerin sigarayı bırakmasını sağlıyor. Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan polikliniğimize başvurular, Alo 171 Sigara Bırakma Hattı ve Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden yapılıyor. Polikliniğimizin çalışmalarına ilişkin bilgi veren merkezin yürütücüsü Doç. Dr. Demet Taş, polikliniğimizi kurmadan önce, sigarayı bırakmak isteyen gençler ile ebeveynler için bulunduğunu ancak 18 yaş altı gençlerin başvurabileceği bir sigara bırakma polikliniğinin olmadığını fark ettiklerini söyledi. Bu açığı kapatmak için Uzman Doktor Alkım Öden Akman ile sigara bırakma polikliniği açabilmek için gerekli sertifikaları aldıklarını belirten Doç. Dr. Demet Taş, 9 Şubat'ta Sağlık Bakanlığı onaylı ilk "18 Yaş Altı Sigara Bırakma Polikliniği"ni kurduklarını dile getirdi.

Doç. Dr. Demet Taş, öncelikle hastanın sigara bırakmaya ne kadar istekli olduğunu ve bağımlılık düzeyini saptadıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Tabii ki ilk gördüğümüz hasta, gelir gelmez bırakamıyor. Öncelikle bırakma takvimi belirliyoruz, bırakması için çevresel faktörleri hazırlamaya yardımcı oluyoruz, ailesiyle görüşüyoruz. Geldikten sonra da psikososyal destek, davranışsal terapiyle birlikte gerektiğinde farmakolojik tedavi de tercih edebiliyoruz ve yakın takip ediyoruz. Ergenlerin erişkinlerden en büyük farkı, yakın takip edilmelerinin gerekmesi ki aksayan, onları zorlayan yönleri erken fark edelim ve erken müdahale edelim."

Hastalardan olumlu geri dönüşler aldıklarına dikkati çeken Doç. Dr. Demet Taş, bu sayede sigarayı bırakan ve azaltan hastalar olduğunu söyledi.

"YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ OLDUM"

Polikliniğimiz de ki doktorların desteğiyle sigarayı bırakan 17 yaşındaki Mehmet Ç. de tip-1 diyabet hastası olduğu için spor yapması gerektiğini ancak sigara içtiği için bunu gerçekleştiremediğini söyledi.

Doktorumuzun yönlendirmesiyle polikliniğimize geldiğini belirten Mehmet Ç., kısa sürede tedaviye başlandığını, nikotin bandını kullanmaya başladıktan sonra ise sürecin yavaş yavaş ilerleğini ifade etti. Mehmet Ç., sözlerini şöyle tamamladı:

"Eskiden günde 3-4 paket sigara içiyordum. Şu anda ise hiç içmiyorum. Benim için bayağı büyük bir gelişme oldu. Yeniden doğmuş gibi oldum. Daha rahat spor yapıyorum. Koşarken nefes darlığım fazla olmuyor. Daha rahatım."

"KAFADA BİTMEDEN, SİGARA BIRAKILMIYOR"

Tedavi olmak için polikliniğimizden destek alan 17 yaşındaki Artun T. da kendisi gibi sigara kullanan akranlarına, şöyle seslendi:

"Buraya gelmelerini tavsiye ediyorum. Herkes gayet ilgili ve sigarayı bırakmalarında yardımcı oluyorlar ama tabii ki onların da istemesi gerekiyor. Kafada bitmeden, sigara bırakılmıyor."

Artun T.’nin annesi Seval T. de daha önce oğluyla erişkin sigara bırakma polikliniğine müracaat ettiklerini ancak oğlu 18 yaş altında olduğu için tedavi göremediğini söyledi.

Daha sonra 18 Yaş Altı Sigara Bırakma Polikliniğimizden arandığını ve bölümün açıldığının bildirildiğini anlatan Seval T., "Bu bizi çok mutlu etti. 18 yaş altı çocuklarımızın sigarayı bırakması için çok büyük bir teşvik bu." diye konuştu.

• 18 Yaş Altı Sigara Bırakma2.jpg
  • 18 Yaş Altı Sigara Bırakma3.jpg