Kardiyovasküler Cerrahi Ameliyathane Hemşireliği Sempozyumu
29 Eylül 2020

Ankara Şehir Hastanesi ve Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Hemşire Çalışma Grubu işbirliği ile Kardiyovasküler Cerrahi Ameliyathane Hemşireliği Sempozyumunun ilki gerçekleştirildi.

Alanında uzman kardiyovasküler cerrahi hemşirelerinin katıldığı sempozyum üç oturumda gerçekleştirildi. Kalp Damar Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Kliniği hekimlerimizden Prof. Dr. Mahmut Ulaş, İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Dr. Öğretim Üyesi Asibe Özkan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Uzm. Gökçen Çiçek Köker’in başkanlık yaptığı ilk oturumda Kardiyovasküler Cerrahide Hasta Güvenliği ana başlığı altında Hasta Güvenliği ve Risk Yönetimi, Kalite Hasta Güvenliği Göstergeleri, Ameliyathanelerde Teknoloji Kullanımı ve RFID Örneği, KVC Ameliyathanesinde Görev Yetki ve Sorumluluklar, KVC Ameliyathane Hemşireliğinin Hukuksal Boyutu konuları anlatıldı.

Kalp Damar Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Kliniği hekimlerimizden Prof. Dr. Şeref Alp Küçüker, Kalp Damar Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Uzm. Aysel Acar ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Uzm. Tülay Ölmez Çiçek’in başkanlık yaptığı ikinci oturumda Kalp ve Damar Cerrahisi Ameliyathane Hemşireliğinde Güncel Yaklaşımlar konu başlığı altında gerçekleştirilen ikinci oturumda KVC’de Hibrit Yaklaşımlar ve Hemşirelik Süreci, KVC’de Robotik Cerrahi ve Hemşirelik Süreci, KVC’de Minimal İnvaziv Yaklaşımlar ve Hemşirelik Süreci, Ameliyathane Hemşireliğinde Son İki Yılın Makaleleri 2018/2019 EN’leri konuları anlatıldı.

Sempozyumun Enfeksiyon Kontrolü başlıklı son oturumunda Kalp Damar Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Kliniği hekimlerimizden Doç. Dr. Emrah Oğuz, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesinden Uzm. Özlem Öztürk ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesinden Uzm. Sevinç Itır’ın başkanlığında KVC Öncesi Hasta Hazırlığı Kanıta Dayalı Uygulamaları, KVC Ameliyathane İlişkili Hastane Enfeksiyonları ve Önlenmesinde Küresel Kılavuzların Yeri, Ameliyathanede Temizlik ve Dezenfeksiyon İşlemleri konuları anlatıldı.

Ankara içi ve dışındaki pek çok kurumdan hekim ve hemşirenin katıldığı sempozyumun sonunda katılımcılar, konuşmacılara, anlatılan konularla ilgili merak ettikleri soruları sorarak sempozyuma katkıda bulundular. Ayrıca Kalp Damar Cerrahisi alanında yeni bilimsel çalışmaların yapılması konusunda da görüş birliği yapılarak sempozyum sonlandırıldı.

Hastanemizde ilki gerçekleştirilen sempozyumun içeriği ve katılımcılara faydası konusunda olumlu geri bildirimlerde bulunan katılımcılar, sempozyumun ardından Ankara Şehir Hastanemizi gezerek, izlenimlerde bulundular.