Prof. Dr. Gülen Arslan Lied Hocamızı Tebrik Ederiz.
23 Aralık 2020

Geçen sene 7-8 Kasım 2019 tarihlerinde Ankara Şehir Hastanemizde Türk Tıp Dünyası Bilim Köprüleri Projesi başlatmıştık. Yurt dışından hocalarımız gelerek ameliyat yapmış ve dersler vermişlerdi. Bu hocalarımızdan Prof. Dr. Gülen Arslan Lied hanım, Norveç Ulusal Norvec Kraliyet Ailesi, Veliaht Prens Haakon Alerji ve Astim 2020 Ödülünü kazandı.

Hastanemizin dostu olan Prof. Dr. Gülen Arslan Lied hocamız, ricamızı kırmayarak, Tıp ve Sağlık Bilimleri 2020-2021 yeni eğitim ve hizmet yılı açılışı için genç sağlıkçılara yönelik iyi dilekler içeren ve kendi bilimsel çalışmalarını da anlatan güzel bir video çekerek bizlere yolladı.

Uluslararası alanda Türk tıbbının temsilciliğini yapan başarılı hocalarımızdan hastanemize güzel dilekler gelmeye devam etmektedir. Birçok sağlık bilim insanımız bulundukları dış ülkelerden diğer ülkelere davet edilerek dersler vermektedirler. Web sitemizde küreselleşmiş sağlık çalışanlarımızı yayınlayarak hastanemizin dostlarını arttırmaya devam edeceğiz.

Her çağırdığımızda eğitim vermeye ülkemize de gelen, vatanını çok seven Sağlık Bakanlığımız tarafından da ödüllendirilmiş Gastroentereloloji Profesörü ve Norveç'te ARGE lab yönetici başkanı olan Prof. Dr. Gülen Arslan Lied’i bilimsel başarıları için tebrik edip alkışlıyoruz. İnsanlığa hizmet yolunda Türk Tıbbının yurt dışında binlerce tıp doktoru, tıbbi cihaz mühendisi ve bilim insanı bulunmaktadır. Türk milleti sizlerle seviniyor, övünüyor ve güveniyor. Alınan ödülle ilgili bilgiler ektedir. Hocamız hakkında Norveç gazetelerinde çok sayıda röportaj ve makaleler yayınlanmıştır.

Norveç Kraliyet Veliaht Prensi Haakon Araştırma Ödülü 2020 sabihi Gülen Arslan Lied Kimdir?

Veliaht Prens Haakon'un 2020 Astım ve Alerji araştırma ödülü, gastrointestinal gıda alerjisi ve intoleransi alanındaki yaptığı araştırmalar ve başarılarından dolayı bu yıl Gülen Arslan Lied' e verildi. Lied, Bergen Üniversitesi, Haukeland Üniversitesi Hastanesinde Gastroenteroloji profesörü olup aynı zamanda Üniversitenin Beslenme Merkezi'nin de başkanıdır.

Aktif bir araştırmacı ve bilim kadını olan Arslan, alerji, gluten intoleransı (çölyak dışı gluten duyarlılığı), beslenme, bağırsak bakterileri ve fonksiyonel gastrointestinal hastalıklar (İrritabl Bağırsak Sendromu) konusunda geniş bir arastırma geliştirme alanına sahiptir. Veliaht Prens Haakon araştırma fonu Gülen Arslan’ı, gastrointestinal gıda allerji ve intoleransları gibi sürekli artan ve insanları etkileyen bir konuda, kısa sürede temelleri sağlam bilgi ve araştırma geçmişine sahip olduğu için seçti.

2001-2004 yılları arasında Bergen Tıp Fakültesi'nde «Yetişkinlerde gıda alerjisi ve intoleransları» alanında doktorasını yaptı. Daha sonra Arslan araştırmalarına aynı üniversitede "Postdoc" olarak devam etti ve aynı zamanda iç hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanlığını tamamladı. 2006-2007 yılları arasında Gastroenteroloji Bölümü, St. Mark Hastanesi ve Allerji Araştırma Grubu, Imperial College, London'da araştırmacı olarak çalıştı. İki Uzmanlik alanına sahip olan Lied, Norveç'te gastroenteroloji ve alerji alanında uzmanlaşmış ilk kişidir. Bilgi ve deneyimlerini gastrointestinal sistemin ve bağırsak bakterilerinin alerji ve gastrointestinal şikayetlerinin gelişimindeki rolünü araştırmak için kullanmaktadır.

2012 yılında Norveç'in ilk kadın gastroenteroloji profesörü olan Gülen Arslan Lied ayrıca 2016 yılından bu yana Bergen Üniversitesi Beslenme Merkezi'nin başkanlığını yapmaktadır. Doktora (PhD degree) ve yüksek lisans öğrencilerinin (master degree) mentorlugunu yapmakta, ve klinik ve deneysel çalışmaları yürütmektedir.

Belli başlı araştırma konuları gıda alerjileri ve intoleransları, gluten intoleransı, bağırsak mikrobiyotasının alerjilerin gelişimindeki rolü, fonksiyonel gastrointestinal hastalıklar (IBS), diyet-mikrobiyota etkileşimleri, irritabl bağırsak hastalarında fekal mikrobiyota transplantasyonu ve deneysel hayvan çalışmalarına odaklanmaktadır. Lied, gıda alerjilerinin doğru araştırılması ve gıda ile ilgili gastrointestinal problemleri olan hastaların, bu konular ile ilgilenen doktora başvurmalarını önermektedir. Yetişkin hastalarda gerçek (IgE-mediated) gıda alerjileri nadirdir ve bazı özel kliniklerde basit bir IgG tabanlı kan testi alerjileri ve intoleransları tespit edemez. Bu tip testler birçok insanın önemli gıdaları diyetlerinden gereksiz yere çıkarmasına yol açar. Bu yüzden bu hastalarin gastrointestinal sistemlerini de içeren daha kapsamlı bir incelemeye ihtiyaçları vardır.

Norveç Kraliyeti Ailesi, Veliaht Prens Haakon Araştırma Ödülü her yıl tıp araştırmalarına önemli derece de katkıda bulunan bilim insanlarına verilir. Astım ve alerji alanında araştırmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Covid-19 nedeniyle resmi ödül töreni Nisan 2021'de Oslo'da yapılacaktır.

• 21.png