Canlı Cerrahiler Eşliğinde Sakral Nöromodülasyon Kursu
29 Temmuz 2021

"Canlı Cerrahiler Eşliğinde Sakral Nöromodülasyon Kursu" 30 Temmuz 2021, Cuma günü Saat: 09.00' da Ankara Şehir Hastanemizde On-line olarak gerçekleştirilecektir.

Bağlantı Linki: http://webinar.uro365.org/

SAKRAL NÖROMODULASYON

Sık idrara çıkma, idrar kaçırma hayat kalitesini önemli derecede kötü yönde etkilemektedir. Sosyal olarak aktif kişilerde, idrar kaçırma ve sık idrara çıkma kendi sosyal hayatını olumsuz derecede etkilemekte, hatta hastalar evden çıkmaya korkar duruma gelmektedir. İdrar kaçırma tedavisinde ilk aşama hayat tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisini kapsamaktadır. Eğer hastalar bu tedavilerden fayda görmediyse mesane içine yapılan botolinum toksin tedavisi ile ciddi bir iyileşme elde edebilmektedir.

Tüm bu çabalar sonuçsuz kaldığında ise daha üst basamak tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. İşte bu tedavi yöntemi mesaneye giden sinirlerin bir pil ile uyarılmasıdır. “sakral nöromodülasyon” yani pil ile idrar torbasının uyarılması yöntemidir.

Vücudun çeşitli bölgelerinde pil tedavisi ile uyarılma oldukça başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Tıpkı kalp pili gibi ürolojide idrar kaçırma için kullanılan piller idrar torbasının sinirlerini uyarmakta ve idrar kaçırmayı önlemektedir.

Benzer olarak idrar yapamayan hastalarda ise idrar torbasının sinirlerini uyararak hastanın kendiliğinden idrar yapmasını sağlamaktadır. Normalde günde dört ve ya altı kez bir kateter (idrar sondası) vasıtasıyla idrar boşaltmak zorunda kalan hastalarda, bu tedavi ile mesanesini çalıştırıp kendiliğinden idrar yapması sağlanabilir. Bu işlem tecrübe gerektirmekte ama zor olmayan bir teknik olup,hasta bir gece yatırılarak yapılan bir işlemdir ve iki aşamalı operasyondur. Eğer hasta fayda görürse üç hafta sonra kalıcı pili takılır.

Bu yöntem son yıllarda yeni teknolojilerin de pile eklenmesiyle daha sık kullanmaya başlanmış olup, hastalara oldukça faydası olmaktadır. Pil tedavisi ve diğer kullandığımız yeni yöntemler hastalarımız arasında bilinirliğinin artması ve tedavi arayan fakat hala iyileşememiş hastalarımızın bu yöntemden faydalanmasına imkan vermektedir.

Ankara Şehir Hastanesi Üroloji Kliniği