Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı Son Yolculuğuna Dualarla Uğurlandı.
23 Aralık 2023

• Ahmet Çınar Yastı

Genel Cerrahi Kliniğimizin Sevilen Hocası ve Yanık Tedavi Merkezimizin Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı Dualarla Son Yolculuğuna Uğurlandı.

Hastanemizdeki görevini yaparken özverili çalışmalarıyla sağlık hizmetlerinin sunulmasına büyük emek veren, insan sağlığını iyileştirmeye adanmış yaşamında mesleğini fedakarca icra ederken elim bir hastalık nedeniyle aramızdan ayrılan Genel Cerrahi Kliniğimizin Eğitim Görevlisi ve Yanık Tedavi Merkezimizin Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı için hastanemizde bir anma töreni düzenlendi.

Yoğun katılımla gerçekleşen törende Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı’nın özgeçmişi okundu ve ardından Koordinatör Başhekimimiz Dr. Öğr. Üyesi Aziz Ahmet Surel, SBÜ Rektör Yrd. ve Gülhane Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Ali Gülçelik ve birlikte görev yaptığı değerli hocalarımız, Rahmetli Ahmet Çınar Hocamız ile ilgili anılarını anlatarak duygularını ifade ettiler.

Törenin sonunda ise hastanemizde görevli İmam Hatip Enver Karaoğlan’ın okuduğu Kur’an Tilavetinin ardından dualar edildi. Hepimizin kalbinde hoş bir sada bırakan ve asla unutmayacağımız Kıymetli Hocamıza Allah'tan rahmet, kederli ailesine, sevdiklerine ve tüm sağlık camiasına baş sağlığı dileriz.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Ailemizin başı sağ olsun, Kıymetli Hocamızın mekanı cennet olsun inşallah.
Prof. Dr. Ahmet Çınar Yastı Kimdir?

Kasım 1968’de Eczacı Fatma Zühal Yastı ile Eczacı Mustafa Yastı çiftinin dört çocuğunun ikincisi olarak Mersin’de doğan Ahmet Çınar Yastı, Deniz Elif’in de kıymetli babasıdır.

Konya Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesindeki yatılı ortaöğretim eğitimi sonrasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini başarıyla tamamlayarak hekimlik mesleğine adım atmıştır.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi alanında tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayıp 2008 yılında Doçent, 2013 yılında Yoğun Bakım Yan Dal Uzmanlığı ve 2014 yılında Profesör unvanını almıştır. Türkiye’nin ilk yanık kliniği olarak 1969 yılında kurulmuş olan Ankara Numune Yanık Ünitesine 2009 yılında Sorumlu Hekim olarak atanmıştır.

Sağlık Bakanlığı Yanık Bilim Kurulu Başkanlığı yapan ve üyeliği halen devam eden Yastı, Yataklı Sağlık Tesislerinde Yanık Tedavi Birimlerinin Kurulması ve İşleyişi Hakkında Yönetmelik (2010) çalışmalarına önderlik edip 2011 ve 2019 yılında yürütülen revizyon çalışmalarına katılmıştır.

Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi bünyesinde 100’den fazla uzman hekim ve 400’den fazla hemşire, rehberliğinde eğitim almıştır. Ayrıca pek çok yabancı ülke sağlık çalışanı hekim ve hemşire eğitim almıştır.

2011 yılında Numune Hastanesi Akyurt Entegre Biriminde Türkiye’nin ilk Yataklı Kronik Yara Ünitesini oluşturup tanımlamıştır. Akyurt Hiperbarik Tıp Uygulama Merkezi kurulum çalışmalarında hem inşaa hem de mevzuat düzenlenmesine katılarak, Hiperbarik Merkezlerinin açılması için gerekli fiziki ve yetkinlik şartları mevzuat çalışmalarına önderlik etmiştir. Yine Bakanlık bünyesinde Türkiye Kronik Yara Koordinatörü olarak çalışarak 2021 yılında ilk Kronik Yara Bakım Hizmetleri Genelgesi yayınlanmasına katkı sağlayarak mevzuatta tanımlanmasını sağlamıştır.

Yastı, 2012-2017 yılları arasında Numune ve Çorum Hitit Üniversitesinde çalışmalarını devam ettirmiştir. Halihazırda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Yastı, 2019 yılında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezine Sorumlu Hekim olarak görevlendirilmiştir.

Romanya ve Azerbaycan ülkelerinde, yanık konusunda o ülkelerde yaptığı çalışmalar nedeniyle, Devlet Teşekkür Nişanlarına sahiptir.

Karabağ savaşı sürecinde yanık hastaların tedavisine aktif katılmıştır. T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Haftaları kapsamında Bangladeş, Afganistan, Moğolistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Gagavuzya, Kosova, Moritanya, Cibuti, Yemen, Sudan gibi pek çok ülkede eğitim ve hizmet faaliyetlerine katılmıştır.

2016 yılından bugüne kesintisiz Türk Cerrahi Yönetim Kurulu üyeliği yanında son beş yıldır da dernek Genel Sekreteri görevini sürdürmüştür.