Yerli ve Milli Aşımız Turkovac 8 Kat Daha Fazla Antikor Üretiyor
14 Şubat 2022

8 Kat Fazla.jpg

Ankara Şehir Hastanemiz Koordinatör Başhekimi Doktor Öğretim Üyesi Aziz Ahmet Surel ve Genel Hastane Başhekimi Doç. Dr. İhsan Ateş’in Milliyet Gazetesi Köşe yazarı Abdullah Karakuş ile röportajı aşağıdadır.

Ankara Şehir Hastanesi’ndeki Turkovac çalışma grubunun 7 bin kişi üzerinden aldığı verilere göre, Turkovac hem Delta hem de Omicron varyantına karşı etkili. Hem hatırlatma dozu hem de normal aşı olarak bakıldığında Turkovac grubundaki diğer inaktif aşı olan Çin aşısına göre 8 kat daha fazla antikor üretiyor. Turkovac’ın yan etkisi de saptanmadı.

Sonuçları ve salgındaki son durumu Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi ve Turkovac Çalışma Grubu Başkanı İhsan Ateş ile Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Aziz Ahmet Surel anlattı...

Salgında yeni pik yaşanıyor. Kovidi hafif geçiren de var hayatını kaybeden de. Aşılar biraz olsun salgının daha hafif geçmesini sağlıyor.

Türk aşısı Turkovac kovide karşı bir süredir 81 ilde uygulanıyor. Salgınla ve Turkovac ile ilgili araştırmaları, Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi, Turkovac Çalışma Grubu Başkanı İhsan Ateş ve Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Aziz Ahmet Surel ile konuştuk.

Ankara Şehir Hastanesi'ndeki Turkovac çalışma grubunun 7 bin kişi üzerinden aldığı verilere göre, Turkovac hem Delta hem de Omicron varyantına karşı etkili. Hem hatırlatma dozu hem de normal aşı olarak bakıldığında Turkovac grubundaki diğer inaktif aşı olan Çin aşısına göre 8 kat daha fazla antikor üretiyor. Turkovac'ın önemli bir yan etkisi de saptanmadı.

İki önemli isim Milliyet'in sorularını şöyle yanıtladı:

TURKOVAC GÜVENLİ VE ETKİN

İHSAN ATEŞ (Turkovac Çalışma Grubu Başkanı): Yerli aşımızın çalışmalarında bir kısmı sona geldi, bir kısmında devam ediyor. Hatırlatma dozu ile ilgili çalışmalarda 5 bine yakın vaka alındı ve sona gelindi. Hiç aşı yapmamışlardaki çalışmada devam ediyor. Geçen hafta itibariyle Alman aşısı üzerine hatırlatma dozu çalışmamız başladı Türkiye'de 10 merkezde. Önümüzdeki haftalarda da gebelerde ve ergenlerde yerli milli aşımızın çalışması başlayacak. Çalışmanın sonuçlarından şu ana kadar yeterli düzeyde veri ulaştı. Tüm çalışmalarda 7 bin civarında gönüllümüz oldu. Aşı çalışmasında önem verdiğimiz birinci basamak güvenli olması. Herhangi bir yan etki gelişmemesi. Şu ana kadar yapılan gönüllülerde Turkovacın acil onay aldıktan sonraki rutin aşılamada 115 bin kişiye aşılama yapıldı. 81 ilde rutin aşılama yapılıyor. Şu ana kadar elimize ulaşan verilere göre herhangi bir ciddi yan etkiye ulaşmadık. 1 gün hafif kol ağrısı olabiliyor. Asıl çalışmalardaki sonuçlara baktığımız zaman bu aşının Delta’ya karşı çok ciddi diğer inaktif aşılara kıyasla olumlu etkileri olduğunu gördük. Antikor yanıtı 5-8 kat daha yüksek inaktif olan Çin aşısına göre. Bu sevindirici. Şu anda Omicron için de çalışmalar başladı. Bu aşıyı olduktan sonra Omicron varyantına enfekte olan gönüllülerimizin hiç biri ciddi hastalık şeklinde geçirmedi. Hafif burun akıntısı, hafif halsizlik şeklinde geçirdi. Hastaneye yatan nerdeyse olmadı. Bu da bize yerli aşımızın Omicron’a karşı da etkili olduğunu gösteriyor. Etkinliği ve koruması açısından iyi bir aşı olduğunu düşünüyoruz.

8 Kat Fazla2.jpg