07 Mart 2022

Ankara Şehir Hastanesi Göz Kliniği hekimlerimizden Prof. Dr. Özlem Gürbüz Köz "Dünya Glokom Haftası" nedeni ile bilgilendirmelerde bulundu.

Merhaba ben Ankara Şehir Hastanesinden Prof. Dr Özlem Gürbüz Köz Tüm dünyada Mart ayının 2.nci haftası her yıl dünya Glokom haftası olarak tanımlanmış durumda ve bu haftanın önemi toplumu glokom ve göz içi basıncını ölçmenin ne kadar önemli olduğunu konusunda bilgilendirmek.

Glokom hastalığı nedir?

Glokom hastalığı halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen ve göz tansiyonun artması ile birlikte geri dönüşümü olmayan bir şekilde görme sinirinin harabiyetiyle birlikte körlüğe sebep olan bir hastalık. Son derece sinsi bir hastalık. Her hangi bir kızarıklık ağrı veya ışık çakması gibi bir bulgu vermeksizin görme alanın giderek daralması ile birlikte en sonunda körlükle birlikle karşımıza çıkan bir hastalık. Ne yazık ki dünyada körlüğe sebep olan sebepler arasında en üste yer almakta 2 nci sırada yer almakta bunun için önemli olan göz tansiyonunu her yıl ölçtürmek heryıl göz doktoruna düzenli olarak kontrollere gitmek bu hastalığın sebebini kısaca size şöyle açıklayabilirim.

Gözün içinde yapılan bir sıvı var bu sıvı bir taraftan yapılırken bir taraftan da gözden atılıyor eğer gözden atılma mekanizmasında bir sorun olursa gözün içerisinde birikerek göz tansiyonunu artırıyor ve mekanik olarak görme sinirine bası yaparak görme sinirini yavaş yavaş çürütüp soldurup körlüğe sebep oluyor.

Glokom hastalığı tüm dünyada 70 milyon insanı etkilemiş durumda ve bunların ne yazık ki 6,5 milyonu körlük nedeniyle sorun yaşamakta. Ülkemizde de tanı almış 2,5 milyon Glokom hastası var ve biliyoruz ki bir o kadar da tanı almamış ve her gün görme sinirinin harabiyetiyle birlikte körlüğe adım adım yaklaşan bir grup hasta daha var. O yüzden tekrar vurguluyorum lütfen göz tansiyonunuzu ölçtürün, lütfen her yıl göz doktorunuza düzenli olarak kontrole gidin.

Bunun tedavisi mümkün değil mi?

Bu kadar korkutucu mu tablo, değil önemli olan erken tanı almak. Erken tanı aldıktan sonra çok güçlü ilaçlarımız var onlar ile göz tansiyonunu düşürebiliyoruz, ilaçların yetmediği vakit lazer tedavileri uygulanabiliyor o da değilse ameliyatlar ile göz tansiyonunu çok güzel düşürebiliyoruz. Bizim burada görevimiz her yıl göz tansiyonumuz ölçtürmek gerektiği her yıl kontrollere gitmemiz gerektiği ve sonuçta bu önlemler ile birlite gözümüzün ışığını ömür boyu kaybetmeyelim.