Ankara Şehir Hastanemizde "Acil Bakım Hemşireliği Sertifika Programı" Düzenledi.
30 Mart 2022

Acil Servisler ve Yoğun Bakımlar hastanelerin yoğun ve özellikli hizmet alanları içindedir. Bilindiği gibi acil servisler; kaza, travma ve yaşamsal tehlike arz eden hastalıklar nedeniyle vakit kaybetmeksizin tıbbi ve gerekmesi halinde cerrahi girişim gerektirecek hastalara ilgili müdahalelerin gerçekleştirilmesi ve bu hastaların izlenmesi amacıyla düzenlenmiş yerler olup 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verilen birimlerdir. Bu birime gelen tanısı konmamış, stabil olmayan, tıbbi ve cerrahi sorunları olan, kültürel ve ekonomik durumu birbirinden farklı her yaş grubundaki bireylere gerekli hemşirelik bakımını zaman kaybetmeden uygulayan Acil Bakım Hemşireleridir.

Yoğun bakımlar; fizyolojik dengesini yitirmiş hastalara yoğun izlem, monitörizasyon ve organ destek tedavileri uygulanabilen günün 24 saati, haftanın 7 günü ve yılın 365 günü sürekli ve aynı standartta hasta bakımı veren özel birimlerdir. Aynı zamanda yoğun bakım üniteleri pek çok karmaşık uygulamanın yapıldığı, stresli birimlerdir. Bu birimlerde çalışan hemşireler; karmaşık ve yaşamı tehdit edici problemleri olan hastaların tanılamasını yapmak, hastaları sürekli izlemek, kaliteli ve ileri yoğun bakım ve tedavi girişimleri uygulamak, hasta ve yakınları ile terapatik ilişki kurmak, koruyucu, iyileştirici ve rehabilite edici girişimleri uygulamaktan sorumludurlar.

Bu kadar yoğun, karmaşık ve stresli birimlerde Acil Serviler ve Yoğun Bakımlarda çalışan, sağlık bilimi ve teknolojisindeki gelişmelere, yeni tedavi ve bakım yöntemlerine uyum sağlayabilen, acil, kritik ve karmaşık hasta bakım gereksinimlerini karşılayabilecek yetkinliğe sahip sorun çözme becerisi gelişmiş ve hastalarına daha kaliteli bakım ve verimli hizmet verebilen hemşireleri yetiştirmek amacıyla eğitim merkezi yetki belgesi aldığımız Yoğun Bakım Hemşireliği ve Acil Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programında örgün eğitimle ilk kurslarımızı 14 Şubat-25 Mart 2022 tarihleri arasında yaptık.

Sağlık Bakanlığımızın belirlediği standartlar doğrultusunda Genel Hastane, Kalp Damar Hastanesi, Nöroloji Ortopedi Hastanesi ve Onkoloji Hastanelerimizde aynı anda Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı başlatıldı. Hastanemiz bünyesindeki bu dört hastanemizde aynı anda başlatılan kursların teorik eğitimleri ortak olarak tek merkezde yapılırken uygulama eğitimleri hastanelerde ayrı ayrı olarak yürütüldü. Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifika kursunda aynı anda 102 hemşire eğitim aldı ve kursu başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazandılar. Kursun yürütülmesinden sorumlu olan Program Sorumlusu her hastanemizinki ayrı olmakla birlikte güzel ve etkin bir ekip çalışması içinde kursun başarı ile tamamlanmasını sağladılar.

Acil Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programında da 20 hemşire kursu başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.

Her iki Eğitim Programına katılan tüm kursiyerlerimize, Program Sorumlularımıza, kursta görev alan eğitimcilerimize kursun son gününde bir kahvaltı organizasyonu düzenlendi. Devamında kapanış programı ile kursiyerlerimizin kurumlarına güzel anılarla birlikte yeni deneyimler kazanmış birer Yoğun Bakım Hemşiresi, Acil Bakım Hemşiresi olarak uğurladık. Kapanış Programında Koordinatör Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Garibe ADIGÜZEL hemşirelerin mezuniyet sonrası çalıştıkları alanda mesleki anlamda kendini geliştirmek adına katıldığı bu kurslarda hastanemizden yeni bilgi ve deneyimle giderken aynı zamanda kendilerinin de bizlere kattığı bilgi ve deneyimleri olduğunu belirterek bizden yardım ve destek talebi olduğunda her zaman memnuniyetle destek vereceklerini belirterek programlarda emeği geçen ve destek veren tüm eğitimcilere teşekkürlerini iletti. Acil Bakım Hemşireliği Kursu Program Sorumlusu Uzm. Hemşire Huriye KIRMIZIGÜL, Yoğun Bakım Hemşireliği Kursu Program Sorumlularımızdan ve aynı zamanda Kalp Damar Hastanemiz Eğitim Hemşiresi Sevim KARAKUŞ kurs sürecinde yaşananlarla ilgili bilgilendirme yaptılar.