Ankara Şehir Hastanemizde ‘Sağlık Bakım Hizmetleri Günleri’ kapsamında "Temel EKG Kursu" gerçekleştirilmiştir.
08 Nisan 2022

Hasta bakım sürecinde hemşireler; 24 saat aktif görev almaları nedeniyle hastaların klinik bulgularındaki değişikliği en yakından gözlemleyebilen ve ilk olarak fark edebilen sağlık personelleridir. Bu nedenle tıbbi cihazları en doğru şekilde kullanarak gelişen teknolojiden en iyi şekilde faydalanabilmelidir. Her bir hemşire Monitörize hastaların kalp ritimlerindeki değişiklikleri fark edebilmeli, hastalardan doğru ve kaliteli EKG kaydı alabilmeli, hızlı müdahale edilmesini sağlamalı, tedavi sürecinde hemşirelik bakımını planlayarak en doğru şekilde uygulayabilmelidir. Bu becerilere sahip olabilmesi için EKG'de kalbin aktivitesini gösteren dalga formlarını ve özelliklerini, kalp hızını hesaplayabilmeli, ritmin düzenli olup olmadığını, ölümcül ritimleri tanıyabilmelidir.

Bu kapsamda Avrupa'nın en büyük ve en son ileri teknolojileri uygulayan hastanesi olan Ankara Şehir Hastanemizde Hemşirelerin, Ebelerin ve Sağlık Teknisyenlerinin/Teknikerlerinin bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik ‘Sağlık Bakım Hizmetleri Günleri’ kapsamında düzenlenen Temel EKG Kursu 1Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Temel EKG Kursu’muz Ankara Şehir Hastanesi Yüksek İhtisas Kalp Damar Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Aysel ACAR, Başhekimimiz Prof. Dr. Mehmet Ali ÖZATİK ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanı ve hastanemiz Kardiyoloji Aritmi Kliniği Başkanı Prof. Dr. Serkan Topaloğlu'nun açılış konuşmaları ile başladı. Kurs açılış programına Hastanemiz Başhekim yardımcıları Dr. İlhan AYDIN ve Dr. Namık ÖZBEK, Destek Hizmetleri Müdürümüz Fatih TOPKAYA, Teknik Hizmetler Müdürümüz Orhan KOÇ ve Kardiyoloji Kliniği hocalarımızla beraber diğer yöneticilerimiz katılım sağladı.

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Aysel ACAR konuşmasında; ''EKG kalbin resmini çizmektir. Bu nedenle EKG okumak ve yorumlamak en önemli sorumluluklarımızdandır. Temel EKG Kursu’muzun amacı hastalarımızın EKG bulgularını yorumlayabilmek ve acil durumlarda hızlı müdahale edilebilmesini sağlamaktır'' dedi. Başhekimimiz Prof. Dr. Mehmet Ali ÖZATİK konuşmasında; hastalarımızın bakım ve tedavi sürecinde hekimlerin yanı sıra alanında deneyimli, bilgi düzeyi yüksek sağlık çalışanlarının olumlu katkılarının önemine değinerek, kursumuza yoğun ilgi gösteren katılımcılara ve kursun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Serkan Topaloğlu ise konuşmasında sağlık çalışanlarının alanında deneyimli, donanımlı olmasının ve branşlaşmanın önemine değinerek kursa gösterilen yoğun ilgiden duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

Bir tam gün olarak düzenlenen Temel EKG Kursu’muz Ankara Şehir Hastanesi Yüksek İhtisas Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji hekim ve hemşireleri tarafından hazırlanan eğitim sunumları ile devam etti.

Kursumuzda:

• Kalbin İleti Sistemi
• Temel EKG
• Sinüzal ve Atriyal Aritmiler
• Nodal Ritimler
• Ventriküler Aritmiler
• Atriyoventriküler Bloklar
• Hastalıklara Özgü EKG Bulguları
• Aritmilerde Tedavi
• Aritmilerde Hemşirelik Yönetimi

konu başlıklarında eğitimler verildi. Aynı zamanda eğitimci olarak görev alan hekim ve hemşirelerimiz hastaya yönelik tanı-tedavi ve bakım sürecinde, EKG bulgularının tanımlanması konusundaki bilgi ve deneyimlerini paylaştılar. Kurs programı sonunda katılımcılara ile ‘‘EKG yorumlama’’ konusunda uygulamalar yaptırıldı.

Programda son olarak, Ankara il ve ilçe hastanelerinden yoğun ilgi ve katılımın sağlandığı kursumuza katılan 110 katılımcıya Başhekimimiz Prof. Dr. Mehmet Ali ÖZATİK’in katılımı ile ‘‘Katılım Belgeleri’’ verildi ve kursun genel değerlendirmesi yapıldı.

• Temel Ekg Kursu (1).jpeg
  • Temel Ekg Kursu (2).jpeg