Hastanemiz Mutfakları Yöneticilerimiz ve Yetkili Personelimiz Tarafından Denetlendi.
15 Haziran 2023

Hastanemiz Merkez Mutfağı, Koordinatör Başhekimimiz Dr. Öğr. Üyesi Aziz Ahmet Surel, Başhekim Yardımcıları Uzm. Dr. Filiz Denizli Ergen, Dr. Taner Gökçınar, Doç. Dr. Burak Civelek, Koordinatör Destek Hizmetler Müdürü Ahmet İşler, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Garibe Adıgüzel, Müdür Yardımcılarımız, Kalite Yönetim Ekibi ve Diyetisyenlerimiz tarafından 14.06.2023 tarihinde denetlendi.

Yapılan denetimde; mutfağın giriş bölümünde personelin el-ayak dezenfeksiyonun hijyen ünitesinin olduğu, mutfak içerisinde her gıda için ayrı hazırlık alanının bulunduğu ve her hazırlık alanında o ünite ile ilgili ayrı depolama alanının bulunduğu gözlendi. Depoların ısı değerlerinin standartlara uygun olduğu ve kayıtların tutulduğu, her ürünün uygun koşullarda çapraz bulaşmayı önleyecek şekilde saklandığı ve ürünlerin her bir işlem basamağında etiketlenerek ürün izlenebilirliğinin sağlandığı, kamu diyetisyenleri ve firma tarafından depolarda bulunan ürünlerin son kullanma tarihlerinin düzenli kontrolünün yapıldığı gözlendi. Tüm sebze ve meyvelerin, otomatik klor dozajlama sistemi ile nasıl yıkandığı firma çalışanları tarafından uygulamalı olarak gösterildi.

Üretimi yapılan tüm yemeklerin pişme sıcaklıklarının ölçülerek kayıt altına alındığı ve yemeklerin üretimi ve sevkiyatı sırasında HACCP kurallarına uyularak, sıcak yemeklerin sıcak tutucu banket araçlarında, soğuk yemeklerin ise nötr banket araçlarında sağlıklı bir şekilde sıcaklık zincirinin kırılmadan porsiyonlama mutfaklarına sevk edildiği gözlendi.

Yemek üretiminde çalışan tüm personelin bone, maske, kolluk ve eldiven olmadan çalışmadığı, kişisel hijyene dikkat ettiği ve düzenli periyotlarda Temel Hijyen ve Gıda Güvenliği eğitimi aldığına dair kayıtlar görüldü. Şahit numunelerin, diyetisyenler tarafından steril ekipmanlarla numune poşetlerine kontrollü olarak alındığı, uygun koşullarda 72 saat saklandığı ve kamu diyetisyenleri tarafından kontrolünün yapıldığı görüldü. Mal kabul işlemlerinin kamu diyetisyenlerinin de olduğu komisyon tarafından yapıldığı, onaylanmayan ürünlerin kabulünün yapılmadığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından ruhsatlı ürünlerin kullanıldığı görüldü.
Yemek hizmetlerinin tüm aşamalarının; mal kabul, depolama, hazırlık, pişirme, tat kontrol, sevkiyat ve servisinin kamu diyetisyenlerinin kontrolünde yapıldığı gözlendi.

Menülerin yöntem beyanına uygunluğu denetlendi. Menünün, kamu diyetisyenleri tarafından yöntem beyanına, Toplu Beslenme Sistemleri (Toplu Tüketim Yerleri ) için Ulusal Menü Planlama ve uygulama rehberine ve menü planlama ilkelerine uygun şekilde hazırlanıp menü komisyonu tarafından onaylanarak uygulamaya geçtiği bilgisi alındı. Ankara Bilkent Şehir Hastanemizde günde yaklaşık 33 bin hastane personeli, hasta ve refakatçisine 3 ana öğün ve gerekli durumlarda ara öğün ve diyet mutfağıyla hizmet vermektedir.