Hastanemizde, 6 Şubat depremlerinin yol açtığı uzuv kayıpları ve sinir hasarı gibi komplikasyonlara sahip olan depremzede hastalara protez sağlandı.
14 Eylül 2023

youtube (2).png

Ankara Bilkent Şehir Hastanemizde, 6 Şubat depremlerinin yol açtığı uzuv kayıpları ve sinir hasarı gibi komplikasyonlara sahip olan depremzede hastalara protez sağlandı.

"79 ampute hastamız protez temini için hastanemize yatırıldı"

Bilkent Şehir Hastanemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Özge Tezen depremzedelerin tedavi süreçlerine ilişkin bilgileri paylaştı.

Hastanede bugüne kadar 249 depremzedenin tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin tamamlandığını anlatan Uzm. Dr. Özge Tezen, sinir hasarı ve uzuv kaybı yaşayan hastaların ihtiyaç duyduğu ortez ve protezlerin teminiyle ilgili daha önce Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlandığını, Sağlık Bakanlığıyla bu konuda yoğun bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Ortez-protez uygulamalarının 16 ildeki 19 merkezde gerçekleştirildiğini belirten Uzm. Dr. Özge Tezen "Hastalarımız için en uygun olan, en üst düzeydeki protezleri tedarik ediyoruz. Bunun için bütün ekipler gayretle çalışıyor. Şu ana kadar 79 ampute hastamız rehabilitasyon süreçleri ve protez temini için hastanemize yatırıldı. Hastalarımızın yarısının protez temini ve eğitim süreçleri tamamlanırken, 28 ampute hastamızın da protez uygulama süreçleri devam ediyor." bilgisini verdi.

Depremde sevdiklerini kaybeden Makbule öğretmen, proteziyle yeni bir yaşama başlıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 gün enkaz altında kalan, 4,5 aylık bebeği ve eşini kaybeden, sol bacağı ampute edilen 31 yaşındaki edebiyat öğretmeni Makbule Kartay, Bilkent Şehir Hastanemizde yapılan proteziyle 7 ay sonra yeniden ayağa kalktı.

2.jpg

Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden yaralı kurtarılan ancak hayati riskten dolayı bacak veya kol gibi uzuvlarını kaybetmek zorunda kalan afetzedeler için Sağlık Bakanlığımıca ülke genelinde belirlenen 19 merkezde protez uygulamaları gerçekleştiriliyor.

Uzun süren iyileşme dönemlerinin ardından kendileri için sağlanan protezlerine kavuşan depremzedeler, fizik tedaviler sayesinde yeniden bağımsız bireyler olarak yaşamlarına devam edebilecek.
Depremzedeler için protez uygulamalarını gerçekleştiren merkezlerden Bilkent Şehir Hastanemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizde en küçüğü 2 yaşında her yaş grubundan hastanın yeniden ayağa kalkabilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz.

3.jpg

"Zonguldaklı madenciler tarafından kurtarıldım, 147 saat enkaz altında kaldım"

Burada yaklaşık 3 hafta önce protezi takılan ve şu an koltuk değneğiyle yürümeye başlayan 31 yaşındaki edebiyat öğretmeni Makbule Kartay, yaşadığı zor süreci anlattı. Depreme Hatay'da yakalandıklarını belirten Kartay, "Eşimi ve 4,5 aylık oğlumu kaybettim. 6. günün sonunda Zonguldaklı madenciler tarafından kurtarıldım, 147 saat enkaz altında kaldım. Bebeğim enkazda 6 gün boyunca kucağımdaydı. İlk 3 günün geçtiğini, daha önce o gün için eşimin kurduğu telefon alarmının çalmasıyla anladım. Bilincim hep açıktı ama günler çok belirsizdi, zaman kavramımı kaybetmiştim." dedi.

4.jpg

Adana'da sol diz üstünden amputasyon geçirdiğini ve 20 Şubat'tan itibaren Bilkent Şehir Hastanesinde tedavi gördüğünü söyleyen Kartay, geçirdiği ciddi enfeksiyon ve 17 replasman ameliyatının ardından bugünlere gelmiş olmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı. Kartay, "Allah hayatta kalmamı istedi ve bunun bir sebebi var diye düşünüyorum. 'Nefes alıyorum, nefes alıyorsam umut da var.' diyorum kendime. Bu süreçten öğrendiğim en önemli şey, hayat her şeye rağmen devam ediyor." diye konuştu.

5.jpg

"Öğrencilerime dönmeyi çok istiyorum"

Kendisini kurtaran Zonguldaklı madencilerle sürekli görüştüğünü ve taburcu edildiğinde de ilk onları ziyarete gideceğini vurgulayan Kartay, sözlerini şöyle sürdürdü:

6.jpg

"7 aylık tedavi sürecimde başlangıçta yatakta doğrulamıyordum bile. Doktorlarımı, hemşirelerim, fizyoterapistlerim iyi ki var. Onların desteği sayesinde bu noktaya geldim. Nefes alıyorsak umut da var, bir şekilde taburcu olduktan sonra hayatıma devam edeceğim. Yeni bir hayat kuracağım kendime. Bazı şeyleri eşim ve oğlum için iki kere yapacağım, onlar her zaman benimle olacak. Çok özlüyorum onları. Birlikte kurduğumuz hayalleri onlar için tek başıma gerçekleştireceğim."

7.jpg

Eşiyle enkaz altında helalleşerek vedalaşabildiğini, bir gün onlarla yeniden kavuşacağına inandığını anlatan Kartay, "Kimsenin yardımı olmadan tek başıma yürüyebilmeyi, hareket edebilmeyi çok özledim. Taburcu olduğumda da bunu yapabilmek istiyorum. Öğretmenliği, öğrencilerimi de çok özledim, öğrencilerime dönmeyi çok istiyorum." ifadelerini kullandı. Kartay, deprem sonrası benzeri acıları birçok insanın yaşadığına dikkati çekerek, bundan sonraki sürecin herkes için daha iyi ve güzel olmasını diledi.

8.jpg

"Hastamızı 2-3 hafta sonra taburcu etmeyi planlıyoruz"

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Uzman fizyoterapisti Hanifi Erol da Makbule öğretmenin uzun süren yara tedavilerinin ardından protezinin uygulandığını dile getirerek, "Hastamızla şu an yürüme çalışmalarını devam ettiriyoruz. İnşallah en kısa sürede bağımsız bir şekilde yürümeye başlayacak. Rehabilitasyon uzun bir süreç, Makbule Hanım, Fizik Tedavi Hastanemizde yaklaşık 2 aydır tedavi görüyor. 2-3 hafta sonra da taburcu etmeyi planlıyoruz." dedi.

9.jpg
10.jpg

"Amacımız hastalarımızın bağımsız olarak hayatlarını sürdürebilmeleri"

Protez uygulamalarının uzun iyileşme dönemlerinin tamamlanmasıyla gerçekleştirildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Özge Tezen, uyum açısından fizik tedavi süreçlerinin, protez eğitimlerinin büyük önem taşıdığına işaret etti. Tezen, "En büyük amacımız, amputasyon geçiren hastalarımızın desteksiz, bağımsız, başkasının yardımına ihtiyaç duymadan hayatlarını sürdürebilmeleri. Ekiplerimiz hastalarımızın sosyal hayata en kısa sürede katılabilmeleri için bu anlamda büyük çabayla çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Özge Tezen, deprem felaketi sonrası Türkiye genelinde 850-1000 ampute hasta bulunduğunu da kaydetti.

11.jpg

"Hemen 1-2 haftada olan bir süreç değil"

Protez tedavisinin gerçekleşmesi için öncelikle ilk yaralanmalarda güdüklerin şekillenmesi ve belli bir pozisyona gelmesi gerektiğini ifade eden Tezen, “Bu da uzun süre zaman alan bir şey. Yara bakımları, güdük pansumanları, bandajlama yöntemleriyle güdüklerin şekillenmesi uzun bir süreç. Daha sonraki aşama o hasta için uygun protezin seçimi. Uygun protez seçimi klinik konseylerimiz ve ekiplerimizce netleştirilip, hastanın ölçüleri alınıp, protez yapım işlemi başlıyor. Protez yapım işlemleri geldikten sonra bunun hastaya uyumu, adaptasyonu, başlangıçta geçici protezlerle hastanın uyum sürecini değerlendiriyoruz. Bazen uyum göstermeyen hastalarda protez değişikliğine gitmemiz gerekiyor. Süreç uzun. Hemen 1-2 haftada olan bir süreç değil. Uzun süre hastalara protez eğitimi vermemiz gerekiyor, ki buradan gittiklerinde sosyal hayatta çok daha rahat hareket edebilsinler. Amacımız onların desteksiz, bağımsız ve başkasına ihtiyaç duymadan hayatlarını sürdürebilmesi" diye konuştu.

12.jpg

"Ben de bunlardan bir tanesiyim"

Ankara Bilkent Şehir Hastanemizde hemşire olarak görev yaparken 6 Şubat depremlerine Adıyaman’da yakalanan ve iki bacağını kaybeden B. A., protez haberini alınca sevindiğini ifade ederek, “Güzel, kaliteli protezlerimiz. Herkese kendi hastalığı boyutunda, kendi uygulanabilirliği ve kolaylığı açısından protezler hazırlanıyor. Açıkçası mutlu oldum, çünkü çok fazla mağdur var. Ben de bunlardan bir tanesiyim. Bence herkes için güzel oldu" dedi.

13.jpg

"Çok zorlu süreçler geçirdik"

Eklemli protezleri kullanmadan önce küçük soketlerle denge alıştırması yaptıklarını belirten B.A.: "Orada dengemi tam kurduktan sonra eklemli protezlerim geldi. Şu anda bunlarla da yürüme aşamasındayım. Paralel barda desteksiz durabilme çalışmaları, vücut dengesini sağlamaya çalışıyorum. Umuyorum ki tüm hayat koşullarım eskiye nazaran tabii ki de biraz zor olsa da çoğu şeyi kendim yapmayı düşünüyorum ve inşallah yapacağım. Biz burada çok zorlu süreçler geçirdik. Eşim de benimle 7 aydır burada ve daha bu sürecin ne zaman biteceğini bilmiyoruz. O yüzden buradan çıktıktan sonra ilk yapacağım şey eşimle tatile çıkmak olacak" diye konuştu.

14.jpg

"Yavaş yavaş ilerleteceğiz"

Eşinin tedavi sürecinde bir an bile yanından ayrılmayan M. A. ise, “Protezleri gerçekten istediğimiz gibi, çok güzel. Üst düzey bir protez geldi. Yaklaşık 2 haftadır bu protezlerle ilgili çalışmalara başladık ama daha hala istediğimiz seviyeye gelmedi. Bunun için zaman lazım, çünkü protezlere alışması kolay değil. Çok zor bir süreç. Yavaş yavaş ilerleteceğiz. Hayata tekrar bağlanacak. Buradan çıktıktan sonra güzel bir tatil yapacağız. Ondan sonra işine dönecek. Ondan sonra kaldığımız yerden tekrar yaşantımıza döneceğiz" dedi.

15.jpg

"Güdüklerin şekilleri henüz oluşmamıştı"

Ankara Bilkent Şehir Hastanemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Subutik Kliniği'nden Prof. Dr. Ebru Alemdaroğlu, Hemşire B. A.’ın çok zorlu bir tedavi süreci geçirdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Kendi çok gayretli. Bize geldiğinde başta güdük problemlerimiz vardı. Güdüklerin şekilleri henüz oluşmamıştı. Çok sıkı bandajlamalar yaptık, hatta bazen acı verecek tarzda dönemler de geçirdi ama hepsinde çok güzel uyum sağladı. Şimdi protezi de geldi. Protezde çeşitli küçük değişiklikler yapa yapa ona uyum sağlamaya çalışıyor."

Depremzedelerin bu süreçteki azmi ve kararlılığı öne çıkarken, protezlerin sağlanması ve hastaların rehabilitasyonu, hayata yeniden bağlanmalarını sağlayacak önemli adımlar olarak görünüyor. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nin bu çalışmaları, depremlerin neden olduğu olumsuz etkilerin en aza indirilmesi ve depremzedelere destek olunması açısından önem taşıyor.

Depremde bacağını kaybeden Enes, protezle ayağa kalktı.

16.jpg

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde enkazdan yaralı olarak kurtarılıp, sol bacağı dizinin altından ampute edilen 6'ncı sınıf öğrencisi Mevlüt Enes Yurdakonar (11), Ankara Bilkent Şehir Hastanemizde takılan protez ve uygulanan rehabilitasyon sürecinin ardından tekrar yürümeye başladı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde, Mevlüt Enes Yurdakonar ile ailesi enkaz altında kaldı. Mevlüt Enes, depremden 57 saat sonra yaralı kurtarıldı; anne ve babasının ise cansız bedeni çıkarıldı. Halası Hatice Yurdakonar (46) ile 9 Şubat'ta ambulans uçakla Ankara'ya getirilen Mevlüt Enes, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alındı. Mevlüt Enes'in sol bacağı, burada gördüğü tedavilere rağmen 55 günün ardından dizinin altından ampute edildi. Daha sonra sevk edildiği Ankara Bilkent Şehir Hastanemizde sol bacağına protez takılan Mevlüt Enes, rehabilitasyon ve egzersizlerle tekrar yürümeye başladı.

'Son 2-3 Gündür desteksiz Yürüyor'

Mevlüt Enes'in tedavisini yürüten Ankara Bilkent Şehir Hastanemiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Pediatrik Rehabilitasyon Klinikleri Sorumlusu Prof. Dr. Canan Çulha, "Mevlüt Enes, cerrahi bölümlerde, yoğun bakımlarda kalmış. Sol diz altından ampütasyonu yapılmış. Bize geldiğinde ampütasyonda güdük yarası ve sol dizinde hareket kısıtlılığı vardı. Sağ bacağı tamamen ödemliydi. Ezilme yaralanması geçirmişti, fasyotomileri vardı. Sağ bacaktaki ödemle uğraştık. EMG'lerinde de iki sinirde ağır parsiyel lezyon çıktı. Sağ dizini tam kilitleyemiyordu, üzerine basamıyordu. Egzersizlerle sağ bacağını kuvvetlendirdik, ödemini giderdik. Sağ dizine yürüme afosu yazdık. Sol diz altına mekanik modüler pasif vakum sistemli protezi uygun görerek alabileceği en üst protezi yazdık. Son 2-3 gündür de desteksiz yürüyor" dedi.

'MEVLÜT ENES'İN Hedefi Doktor Olmak'

Halası Hatice Yurdakonar ise "Mevlüt Enes, 133'üncü gününde fizik tedavi görürken ilk defa ayağa kalktı. Daha sonra protezi onaylandı ve 20 gün önce protezi takıldı. Şimdi kendi kendine yürümeye başladı. Pazartesi Kahramanmaraş'a döneceğiz. Mevlüt Enes, inşallah 6'ncı sınıftan okuluna devam edecek. Kahramanmaraş'ta özel bir okulda eğitim görecek. Hedefi doktor olmak" diye konuştu.