Женские болезни и роды

Половое здоровье

CİNSEL SAĞLIK POLİKLİNİĞİ:

Cinsel sağlık, yalnızca cinsel bir sorunun olmaması hali değil; bireyin fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak cinsel yaşamı ile ilgili tam bir uyum halinde olmasıdır.

Ülkemizde cinsel sorun yaşayan çiftlerin oranının %40’a yakın olduğu tahmin edilmektedir. Bunun yanında mahrem olan bu konuların konuşulması çoğu zaman hasta-hekim ilişkisi içinde bile mümkün olamamaktadır.

İyi bir evliliğin önemli yapı taşlarından biri olan cinsel sağlığın üreme sağlığı çatısı altında profesyonel olarak ele alınması amacıyla hastanemiz bünyesinde oluşturulan Cinsel Sağlık Polikliniği’nde;

Vajinismus,
Ağrılı cinsel ilişki (disparoni),
Uyarılma ve orgazm bozuklukları,

Cinsel isteksizlik ve Cinsel işlev bozukluğu olan eşlerin değerlendirmesi yapılmaktadır.
Olgulara kişisel mahremiyetler korunarak; jinekoloji, üroloji, fizyoterapi ve psikoloji bölümlerinin arasında bulunduğu bir çok disiplin yaklaşımı sunulmaktadır.

Vajinismus:

İlk gece korkusu olarak da bilinen vajinismus; kadının eşi ile birlikte olmayı istese bile vajinal ilişkiden korkması, vajinasının çok dar olduğunu ve ilişkiye zorlanırsa ağrıyarak kanayacağını düşünmesi, ilişki denendiğinde de vajina girişindeki kasların kasılarak cinsel ilişkinin mümkün olamadığı klinik duruma verilen addır. Sanılanın aksine vajinismuslu olguda vajinada bir sorun yoktur. Bazı nadir görülen anatomik bozukluklar (kızlık zarının kalın ve kapalıya yakın olması gibi) nedeniyle olan vajinismusun sıklığı 10 binde 1’i aşmamakta ancak medyada fazlaca yer almaktadır. Vajinismus fizyoterapist, psikolog ve jinekolojinin çok disiplinli yaklaşımı, çaba ve sabır ile %100 çözülebilmektedir. Merkezimizde vajinismus sorunu yaşayana her iki eş karı-koca birlikte değerlendirilmektedir.

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni):

Ağrı, cinsel ilişkide asla olmaması gereken bir duygudur. Ağrılı cinsel ilişki (Disparoni) anatomik, enfeksiyöz, patolojik ve psikolojik pek çok nedenle olabilir. Yine bu olgulara çok disiplinli yaklaşmak ve eş ile birlikte değerlendirmek önemlidir.
Uyarılma ve Orgazm Bozuklukları: 20. yüzyılın 2. yarısından itibaren konuşulmaya başlanan kadın orgazmı ülkemizde kadınların bile üzerinde konuşmaya çekindiği tabu ve oldukça mahrem bir konudur. Cinsel boşalmayı (orgazm) yaşamayan kadın ilişki sırasında vajinal kuruluğa bağlı ağrı da duyabilir. Bunun sonunda cinsel ilişkiyi iste(ye)mez hale gelir. Mevcut kısır döngünün yine eşle birlikte yapılan değerlendirme, çaba ve sabır ile kırılması mümkündür.
Cinsel İsteksizlik: Kadın yaşamı boyunca üreme ile ilgili neredeyse tüm dönemlerde hormonal ve psikolojik değişiklikler nedeniyle cinsel isteksizlik bir sorun olabilir. Bu durumda tam bir fizik değerlendirme şarttır ve yapılan testlerde isteksizliğe neden olan bir değişiklik tespit etmek çok olasıdır. Nedene yönelik yaklaşım yanında eşle değerlendirme ve verilen ev ödevleri ile olguların büyük kısmında isteksizlik bir sorun olmaktan çıkar.
Cinsel İşlev Bozukluğu (CİB) olan eş ile birliktelik: Kadında görülen CİB çoğu zaman görünürde ciddi bir sorun yaratmasa da erkek CİB sosyal olarak oldukça zorlayıcı olabilir. Genellikle kadın CİB’a eşlik etse de bazen erkek CİB tek başına da çiftin yardım aramasına neden olabilir. Bu durumda jinekoloji, üroloji, psikolog ve fizyoterapist beraber çalışmalıdır. Merkezimizde böyle olguların da üroloji ile koordine olarak yönelendirilmesi sağlanmaktadır.

Cinsel Sağlık Polikliniği, hastanemiz Giriş katı-B kanadında yer almaktadır. Polikliniğimize, MHRS’den randevu alarak başvurabileceğiniz gibi gün içinde de başvuruda bulunabilirsiniz.

Bilgi ve iletişim için:

Ankara Şehir Hastanesi
Cinsel Sağlık Polikliniği
Tel: 0312 552 60 00

29 Şubat 2024