Egzersizin hem tip 1 hem tip 2 diyabetlibireylerde yararlı olduğu bilinmektedir. Kan şekerinindüzenlenmesinde insülin tedavisi ve beslenmenin planlanmasından sonra, egzersiz üçüncü önemli bileşendir. Egzersiz, kan şekeri düzeyinin dengede tutulmasına yardımcı olur. Egzersiz yapan ileri dönemde o1rctaya çıkan komplikasyonların belirgin olarak azaldığı gösterilmiştir.
1.Egzersizin Olumlu Etkileri
Dokularda insülin duyarlılığını arttırarak insülin direncini azaltır.
Kullanılan insülinin etkisini arttırır ve insülin ihtiyacını azaltır.
Kan şekeri düzeyini düşürür, metabolik kontrolü sağlar.
Keton oluşumunu azaltır.
Kilo kontrolünü ve kilo vermeyi sağlayarak obeziteyi önler.
Yüksek kan kolesterol ve trigliserit düzeylerini etkileyerek, damar hastalıkları riskini azaltır. HDL kolesterolü arttırır, LDL kolesterolüazaltır.
Akciğerlerin havalanması ve solunum kapasitesinde artış sağlar.
Kardiyovasküler fonksiyonları geliştirir ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
2. Egzersiz Hakkında Genel Öneriler
Örneğin: bisiklete binilecekse insülin uygulaması bacağa yapılmamalıdır.
Aerobik egzersizler, orta ve yoğun şiddette, haftada en az 3 gün ve günde 30-45 dakika olmalıdır. Önerilecek aerobik egzersizler; yüzme, yürüme, koşma, bisiklete binme gibi.
3. Egzersiz Yapılmasının Uygun Olmadığı Durumlar
Yemek yedikten hemen sonra (ilk bir saat içinde),
İnsülin yapıldıktan hemen sonra,
Kan şekeri seviyesi 100 mg/dl’nin altında ise,
Kan şekeri seviyesi 250 mg/dl’nin üstünde ve idrarda keton varsa,
Hastalık durumunda,
Aşırı sıcak ve soğuk
4.Beden Eğitimi Dersi ve Yarışmalı/Antremanlı Sporlar
Beden Eğitimi Dersi
Diyabetli çocukların beden eğitimi derslerine aktif katılımı önerilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın direktifleri doğrultusunda genel anlamda tüm derslerin saat ve günü belirlenmiştir. Bu nedenle diyabetli birey ve çocuklarımızda ders öncesi ve sonrası alınacak tedbirler sağlanabilmektedir.
Beden eğitimi derslerinin sabahtan ilk iki saat veya öğleden sonra ilk iki saat olması tercih edilir. Bu saatler öğün sonrası egzersiz saatlerine denk geldiği için hem kan şekeri düşme etkisi az olacak hem de ek öğün alınmasına gerek kalmayacaktır. Bunun için okul idaresinden veya ders öğretmeninden destek alınması önerilmektedir. Bu desteklerin sağlanması ve okul idaresinin bu durumdan haberdar edilmesi en önemli tedbirdir.
b. Antremanlı veya yarışmalı sporlar
Çocuğun diyabetli olması, antremanlı veya yarışmalı sporlara katılımı için engel değildir ancak, diyabetli çocuk/ ergen ve ailesi ile işbirliği içinde gerekli tedbirlerin alınması zorunludur.