Типы Диабета

resim 9Типы Диабета?

• диабет 1 типа

  • • диабет 2 типа

    диабет, вызванный болезнью одного гена

    • диабет у беременных

    • другие типы

     Диабет 1 типа обычно начинается в раннем возрасте и требует использование инсулина с момента поостановки диагноза.

    Диабет 2 типа обычно начинается в более старшем возрасте (35 лет и старше). Это заболевание, можно лечить с помощью препаратов, регулирующих физическую активность и уровень сахара в крови.

    Гестационный сахарный диабет (GDM; Гестационный диабет)

    Диабет беременных встречается у 2-8% беременных. Это состояние непереносимости  глюкозы, возникающее впервые во втором или третьем триместре беременности.

    Диагноз «Сахарный диабет»: на 24-28 неделе беременности проводится тест в один или два этапа. У женщин с диагнозом GDM диабет может рецидивировать при последующей беремености. Кроме того, существует риск развития диабета 2 типа в более позднем возрасте. По этой причине рекомендуется, женщинам с диагнозом GDM наблюдаться и после родов, а так же  включены в программу профилактики диабета.

    Таблица. Разница между 1 типом и 2 типом  Диабета.

    1Тип Диабета

    2Тип Диабета

    Обычно наблюдается у детей и инвалидов.

    Наблюдается в основном у взрослых. Последние годы наблюдается у детей и подростков с ожирением( чаще после подросткового периода).

    Худые или с нормальным весом.

                                В основном при ожирении

    Из-за невырабатываемости инсулина вынуждены принимать инсулин.

    Принимают таблетки или инсулин.

     


Kaynak : https://www.sagligim.gov.tr/diyabet/diyabet-liste/259-diyabet-nedir/838-diyabetin-tipleri.html

Tip 1 Diyabet

 

Diyabet tanı kriterleri açlıkta, toklukta veya rastlantısal olarak bulunan kan şekeri düzeylerine göre yorumlanmalıdır. Kişinin 8 saat açlığı takiben bakılan kan şekeri 126 mg/dl. üzerinde ise veya Oral Glukoz Tolerans Testinin 2. saatindeki kan şekeri 200 mg/dl. üzerinde ise; polidipsi, poliüri gibi belirtilerin olduğu bireylerde herhangi bir zamanda bakılan kan şekeri 200 mg/dl’nin üzerinde ise “diyabet” olarak tanımlanır.

Tip 1 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

Tip 1 diyabeti olan kişilerde pankreas yeterli insülin üretemez. İnsülin eksikliği nedeniyle dolaşımdaki şeker hücre içine giremez ve enerjiye dönüştürülemez. Dolaşımdaki şekerin hücre içine girememesi kan şekerinin yükselmesine ve böbreklerden süzülerek idrarla atılmasına neden olur. Şekerin idrara geçmesi idrarla sıvı kaybına da neden olur ve bu kayıp karşılanmaz ise vücutta susuzluğa yol açar. Halsizlik ve yorgunlukla birlikte diyabetin tipik belirtileri ortaya çıkar.

Belirti ve Bulgular:

  • Sürekli susama hissi/ağız kuruluğu. 
  • Çok su içme: İdrarla kaybedilen vücut suyunun eksikliğini gidermek için.
  • Sık sık ve bol miktarda idrara çıkma: Dolaşımdaki fazla şekeri vücuttan atmak için.
  • Gece idrara çıkma ve hatta yatağını ıslatma.
  • Sık yemek yeme: Besinler ile alınan şeker hücre içine geçemediğinden ve enerji üretmek için kullanılamadığından açlık hissi olur. Başka bir deyişle varlık içinde (yüksek kan şekeri) yokluk (açlık) çekilir. Bu da sık yemek yemeye yol açar. Küçük yaştaki çocuklarda bu durum fark edilmeyebilir.
  • Kilo kaybı: Hücrelerin içine şeker giremediği için, vücut enerji üretmek için kendi yağ ve proteinini yakmaya başlar. Yağ dokusu ve kas yıkımı nedeniyle kilo kaybı olur.
  • Davranış değişikliği: Gece idrarını yapmak için çok sık uyanan kişi kaliteli bir uyku uyuyamaz, ayrıca şeker yüksekliği de davranış değişikliklerine neden olur.
  • Diyabet belirtileri diyabetlilerin çoğunda bir aydan kısadır ve bu belirtiler fark edilemediği zaman çocuklar genellikle diyabetik ketoasidoz denilen koma halinde hastaneye gelirler. Ketoasidoz koması çok ciddi ve hayatı tehdit eden bir durumdur.

Tip 1 Diyabetin Nedenleri Nelerdir?

Tip 1 diyabet gelişiminde üç önemli risk faktörü vardır:
  • Kalıtımsal (genetik) faktörler
  • Kişinin kendisine karşı geliştirdiği allerji 
  • Çevresel etkenler (virüs, kimyasal maddeler)
Kaynak : https://www.sagligim.gov.tr/diyabet/diyabet-liste/259-diyabet-nedir/936-tip1-diyabet.html

19 Mart 2020