Применение иммуномодуляторного лечения

Анти - IgE (омализумаб) при астме

Anti-lgE antikoru: Omalizumab nedir?

Omalizumab, allerjik astımda önemli bir rolü olan IgE' ye karşı geliştirilmiş bir ilaçtır. Şu anda bu ilaç ticari olarak Xolair adıyla kullanılmaktadır.


Omalizumab kimlere ve ne amaçla uygulanabilir?

 En az 1 yıldır allerjik astım tanısı olan olgulara uygulanır. Ancak bunların aşağıda yazılan özellikleri taşıyan hasta grubu için bu tedavi önerilir:

a) Cilt testlerinde ev tozu akarı, kedi-köpek tüyü, hamamböceği, mold sporlar gibi en az 1 yıl boyu mevcut allerjene allerjik olduğu gösterilmiş (Cilt testleri veya kanda bakılan düzeyleri ile) hastalar

 b) Sprey biçimindeki astım ilaçlarının en yüksek dozları ve /veya bunlara eklenmiş lökotrien reseptör antagonisti/teofilin/kortizon gibi haplardan oluşan astım tedavisine rağmen astımı kontrol altına alınamayan ciddi astımlı hastalar

c) Astımı nedeniyle sık acil başvurusu ve/veya hastane yatışı olan hastalar

d) Total IgE: 30-700 IU/mL olması

e) 12-15 yaş arasındaki hastalar

 f) 20-150 kg olan hastalar

Yukarda yazılı tüm koşulları taşıyan hastalar Anti-IgE (OMALİZUMAB) tedavi almaya uygundur. Bu koşulların tek tek bulunması OMALİZUMAB tedavisi için uygun değildir. OMALİZUMAB' ın astım tedavisinde etkili ve de güvenilir olduğu çok merkezli ve uluslararası çalışmalar ile gösterilmiştir. Şiddetli allerjik astımlı hastalarda OMALİZUMAB ile tedavinin astım hastalığını kontrol altına aldığı yani astım ile ilgili yakınmaları azalttığı, hastaların atak geçirme sıklığını azalttığı, kullandığı astım ilaçlarının doz ve sayısında azalma yaptığı ortaya konmuştur. Astıma eşlik eden allerjik nezle, cilt allerjisi, gıda allerjisi gibi diğer allerjik hastalıkların varlığında da eşlik eden hastalığa ait yakınmalar üzerine etkili olduğu bildirilmiştir. Ayrıca hastaların eskisine göre daha rahat bir hayat sürdükleri yani yaşam kalitelerinin yükseldiği gözlenmiştir.


Hazırlık aşamasında ve sonrasında neler yapılır?

Takip edildiğiniz klinikte astımlı olduğunuz, yıl boyun süren allerjene duyarlı olduğunuz ve mevcut tedavilerle hastalığınızın kontrol altında olmadığının anlaşılmış olması gerekmektedir. Arkasından ilacınızın ödenmesi için sizi takip eden hastaneden ilacı kullanmaya uygun bir hasta olduğunuzu gösteren 3 imzalı bir rapor ile durumunuzun belgelenmesi gerekecektir. İlk ziyarette yapılan kan testinde tespit edilen IgE ismi verilen bir protein molekülünün değeri ve kilonuza göre belirlenen dozda ilaç; 2 hafta yada 4 haftada bir, her seferinde en fazla üç subkutan enjeksiyon (deri altına iğne) yapılacaktır.


İlaç nasıl uygulanır?

İlaç kuru toz halindedir ve uygulama öncesinde 1.4 mL steril su karıştırılması gerekir 1,4 mL steril su ile hazırlanan ilacın her bir şişesinde 150 mg OMALİZUMAB vardır. Her bir subkutan enjeksiyon 150 mg’ı, aşmamalıdır, bu nedenle birden fazla enjeksiyon gerekebilir. Ancak güvenlik açısından total doz 375 mg’ı aşmamalıdır. Enjeksiyon, önce kolunuzdan eğer üçüncü enjeksiyon gerekirse bacağınızdan olmak üzere, derinin hemen altına yapılacaktır. Kolunuzdan enjeksiyon yapılmasına tahammül edemeyeceğinizi düşünüyorsanız ilacın kalçadan uygulanması da mümkündür. İlacın tüm güvenlik tedbirlerine uyularak uygulanmasını sağlamak için hemşiremiz tek kullanımlık iğne ve plastik şırınga kullanacaktır.


İlaç kullanımı ne kadar sürecek?

Uygun bulunan hastalar belirlenen dozda yaklaşık 16 hafta boyunca OMALİZUMAB i|e tedavi edilecektir. Tüm hastalarda 16 haftalık tedavi dönemi bittikten sonra durumlarını takip edebilmek için bir ziyarete daha gelmeleri istenecektir. Bu süre sonunda sizi izleyen doktor bu ilacın sizde etkili olduğunu düşünürse tedaviye devam etmeniz önerilecektir.


Olası riskler ve yan etkiler nelerdir?

OMALİZUMAB 46.000'den fazla insanda denenmiştir ve şu ana kadar bildirilen yan etkiler şunlardır: OMALİZUMAB uygulanan hastaların çok azında, tekrarlanan dozlarda yinelenmemekle birlikte, ilk dozdan sonra kurdeşen "kaşıntılı kabarcıklar" ortaya çıkmıştır. Ayrıca, OMALİZUMAB uygulanan az sayıda hastada, sindirim sistemi, cilt ve sinir sistemiyle ilgili istenmeven olaylar bildirilmiştir. Ender olarak rastlanan yan etkiler ise; parazit infeksiyonları, baş ağrısı, göz kararması, somnolans (uyku basması), parestezi (uyuşma, his kaybı), senkop (bayılma), postürel hipotansiyon, deride kızarma, farenjit, öksürük, allerjik bronkospazm (bronşların daralması), bulantı, ishal, dispepsi belirti ve semptomları, deri döküntüsü, kaşıntı, fotosensitivite (ışığa duyarlılık), eritem (deride kızarıklık), kilo artışı, halsizlik, kollarda şişme ve gribe benzer rahatsızlıklardır. Ayrıca; kurdeşen, kaşıntı, şişme, hırıltı ya da kan basıncında düşme gibi tüm vücutla ilgili hayatı tehdit edecek boyutta allerjik reaksiyonlarla karşılaşmanız da mümkündür. Bu reaksiyonlardan herhangi birinin başınıza gelmesi halinde, bu tür tıbbi durumların üstesinden gelecek yeterli bilgi ve deneyime sahip olan doktorunuz tarafından tedavi edileceksiniz. Bu tür durumlarda genellikle adrenalin, antihistaminler ve kortikosteroidler kullanılmakta, gerekirse, hayati destek sağlanmaktadır. Yine de, ilaç uygulanırken yakından takip edileceksiniz ve allerjik reaksiyon belirtisi gösterecek olursanız ilacın uygulanmasına son verilecektir. OMALİZUMAB ile ilgili çalışmalarda az sayıda kanser olgusu bildirilmiştir. OMALİZUMAB uygulamasının kanser oluşumuyla ilişkili olup olmadığının belirlenmesine yetecek çalışma sayısı azdır. Yine de OMALİZUMAB ile kanser arasında bir ilişki bulunma olasılığı tamamen göz ardı edilememiştir. OMALİZUMAB uygulandığında, enjeksiyonun yapıldığı kolunuzda geçici bir rahatsızlık ya da morarma meydana gelebilir.


Diğer Yan etkiler:OMALİZUMAB ile kontrol altına alınamayan astım belirtileri gösterecek olursanız, her zaman kullandığınız kendi nefes açıcı spreyinizi (albuterol/salbutamol veya terbutalin) kullanabilirsiniz. Bunlar; hastalarda palpitasyona (kalp çarpıntısı), kalp atımının hızlanmasına ve kan basıncının yükselmesine neden olabilecek ilaçlardır. Bu ilaçların ayrıca diğer olası yan etkileri, tremor (titreme), bulantı, baş dönmesi ve sersemlik, baş ağnsı tat duyusunda değişiklik ve ağızda tahriştir. Enjeksiyon sonrası ilacın sorunsuz alabileceğinizden ve herhangi bir reaksiyona yol açmadığından emin olmak için ilk enjeksiyon sonrası 2 saat, daha sonra 30 dakika-1 saat klinikte gözlemde tutulacaksınız.


Bu tedavinin hastaya sağlayacağı faydalar nelerdir?

Bu tedavi sonucunda şu anda kullandığınız ilaçlarla kontrol altına alınamamış, bu nedenle sık sık hastaneye yatmak ya da acil servise başvurmak zorunda kaldığınız astım ataklarınızın azalacağı düşünülmektedir. Ayrıca mevcut kullandığınız ilaçların özellikle kortizon hapı veya iğnelerin dozlarında azalma olacağı ve bunların yaratacağı yan etkilerden de korunacağınız düşünülmektedir. Bu ilacın alternatifi olan bir ilaç var mıdır? Bu ilacın bir alternatifi yoktur.


Başarı olasılığı

Bu ilaç tedavisi alan olguların %60'ında ilaçtan elde edilmesi beklenen yararların elde edildiği gösterilmiştir. Ancak bu yararı görmek için en az 16 haftalık bir tedavi gereklidir. Bu süre sonunda hastanın tedaviden yarar görüp görmediğine karar verilerek tedavi süresi uzatılır veya tedavi kesilir.


İlaç kullanımının kabul edilmemesinin olası sonuçları

Bu ilacı kullanmak istemediğiniz takdirde doktorunuz ile konuşarak tedaviniz hastalığınız ciddiyetine göre düzenlenecek ve daha önce olduğu gibi takipleriniz sürecektir. Tedaviyi kabul etmiyor olmanız sizin bizim tarafımızdan tedaviniz ve takibiniz üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacaktır.


Gerektiğinde tıbbi yardıma nasıl ulaşabilirim?

Mesai saatleri içerisinde İmmünoloji ve Allerji Polikliniğine başvurabilirsiniz. Mesai saatleri dışında acil servise başvurulması uygundur.

01 Mart 2024