Применение иммуномодуляторного лечения

Анти-IgE (омализумаб) при хронической крапивнице (уртикарии)

Anti-lgE antikoru: Omalizumab nedir?

OMALİZUMAB, allerjik astım ve tedaviye dirençli kronik ürtikerde önemli bir rolü olan IgE' ye karşı geliştirilmiş bir ilaçtır. Şu anda bu ilaç ticari olarak Xolair adıyla kullanılmaktadır.


Omalizumab kimlere ve ne amaçla uygulanabilir?

Allerjik astım ve tedaviye dirençli kronik ürtiker tanısı olan olgulara uygulanır. Son tedavi kılavuzlarında ikinci kuşak antihistamin ilaçların dört katına kadar çıkılan dozlarına yanıt vermeyen olgularda OMALİZUMAB kullanımı önerilmektedir. İlk olarak allerjik astım hastalarında endikasyon alan OMALİZUMAB tedaviye dirençli kronik ürtiker olgularında başarılı şekilde kullanılmaktadır.


Hazırlık aşamasında ve sonrasında neler yapılır?

Takip edildiğiniz klinikte kronik ürtiker ile ilgili tetkikleriniz yapıldıktan sonra ilacınızın ödenmesi için ilacı kullanmaya uygun bir hasta olduğunuzu gösteren 3 imzalı bir rapor ile durumunuzun belgelenmesi gerekecektir. OMALİZUMAB size 4 haftada bir 300 mg olarak subkutan enjeksiyon ile (deri altına iğne ile) yapılacaktır.


İlaç nasıl uygulanır?

İlaç kuru toz halindedir ve uygulama öncesinde 1.4 mL steril su karıştırılması gerekir. 1,4 mL steril su ile hazırlanan ilacın her bir şişesinde 150 mg OMALİZUMAB vardır. Her bir subkutan (deri altı) enjeksiyon 150 mg’ı aşmamalıdır, bu nedenle size 2 enjeksiyon gerekecektir. İlaç tüm güvenlik tedbirlerine uyularak hekim gözetiminde hemşiremiz tarafından tek kullanımlık iğne ve plastik şırınga ile her iki kolunuzdan veya iki bacaktan deri altına uygulanacaktır.

Enjeksiyon sonrası ilacı erken dönemde sorunsuz alabileceğinizden ve herhangi bir erken reaksiyona yol açmadığından emin olmak için ilk enjeksiyon sonrası 2 saat, daha sonra 30 dakika-1 saat klinikte gözlemde tutulacaksınız.


İlaç kullanımı ne kadar sürecek?

Tüm hastalar 3 ay boyunca OMALİZUMAB ile tedavi edilecektir. Bu süre sonunda doktorunuz bu ilacın sizde etkili olduğunu düşünürse tedaviye 3 ay süre ile daha devam etmenizi önerecektir. Toplam 6 aylık kullanım sonrasında tedavinize ara verilecektir. Şikayetlerin tekrarlaması durumunda aynı koşullar ile tedavinize devam edilecektir.


Olası riskler ve yan etkiler nelerdir?

Omalizumab klinik çalışmalarda ve gerçek hayatta çok fazla hastada kullanılmış olup, geniş serilerde güvenliliği değerlendirilmiştir. İlaç 10 yılı aşkın süredir ülkemizde kullanılmaktadır.

Tüm ilaçlarda olduğu gibi omalizumab tedavisinde de yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler aşağıda belirtilmiştir.

Omalizumab  bir protein içerir, tüm proteinlerle olduğu gibi, uygulama yerinde ya da vücudu genel olarak etkileyen alerjik reaksiyonlann meydana gelmesi olasılığı vardır. Deride döküntü, kaşıntı ya da ürtiker (kurdeşen, dabaz), yüzde, dudaklarda, dilde ya da vücudunuzun diğer bölümlerinde şişlik, hızlı kalp atışı,  baş dönmesi ve sersemlik, nefes darlığı, hırıltı ya da nefes almada güçlük gibi ani alerji belirtiler görülebilir.

Omalizumaba bağlı olarak çok çok nadir olarak çok ciddi yan etkiler görülebilir. Pıhtılaşmadan sorumlu kan hücrelerinin (trombosit) sayısında ortaya çıkan azalma nedeniyle normalden daha kolay kanama ya da çürük oluşumu, ağrı, kol ve bacaklarda uyuşma ya da karıncalanma, deride yumrular ya da yama tarzında kabartılar, zayıflık ve yorgunluk, iştah ve kilo kaybı belirtilerinin bazılarınınn bir arada görülmesi ile tanımlanan “Churg - Strauss sendromu” belirtileri,  eklem ağrısı, eklemlerde katılık, döküntü, ateş, şişmiş/büyümüş lenf bezleri (bezeler) ile kendini gösteren “Serum Hastalığı” belirtilerini görülebilir. Tedavi esnasında bu belirtileri fark ederseniz derhal doktorunuza danışmanız gerekecektir. Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek (her 1000 hastadan 1 'inde) görülür.

Diğer yan etkiler aşağıda belirtilmiştir:

Yaygın, 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilenler: Enjeksiyon yerinde ağrı, şişkinlik, kaşıntı ve kızarıklık gibi reaksiyonlar, baş ağrısı

Yaygın olmayan, 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilenler: Baş dönmesi, uyku hali ya da yorgunluk, el ya da ayaklarda karıncalanma ya da uyuşma, bayılma, postural hipotansiyon (otururken ya da ayaktayken tansiyonun düşmesi), ateş basması,  boğaz ağrısı, öksürük, aniden gelişen nefes alma problemleri, bulantı, ishal, hazımsızlık, kaşıntı, ürtiker (kurdeşen), döküntü, derinin güneşe olan hassasiyetinde artış, kilo artışı, grip benzeri semptomlar, eklem ağrısı, kas ağrısı, eklemlerde şişlik, saç dökülmesi.
Parazit enfeksiyonlarımn sık olduğu bir bölgede yaşıyorsanızz ya da bu tip bir bölgeye seyahat ediyorsanız yada parazit enfeksiyonuna karşı bir tedavi kullanıyorsanız, lütfen bunu doktorunuza bildiriniz. Omalizumab bu tip enfeksiyonlara karşı direncinizi zayıflatabilir, parazit enfeksiyonuna karşı bir tedavinin etkililiğini azaltabilir.

Bu tedavinin hastaya sağlayacağı faydalar nelerdir?

Bu tedavi sonucunda şu anda kullandığınız ilaçlarla kontrol altına alınamamış, bu nedenle sık yaşadığınız ürtiker ataklarınızın azalacağı ve düzeleceği düşünülmektedir.


Bu ilacın alternatifi olan bir ilaç var mıdır?

Bu ilacın bir alternatifi yoktur.


Başarı olasılığı

Bugünkü literatür bilgileri ve bizim klinik gözlemlerimiz OMALİZUMAB tedavisinin dirençli ürtikerde etkili ve güvenli bir tedavi ajanı olduğunu göstermektedir. OMALİZUMABIN etkisinin genellikle erken dönemde, tedavi başlangıcından sonraki ilk hafta içinde ortaya çıktığı bildirilmektedir. Ancak bu yararı görmek için en az 3 AYLIK bir tedavi gereklidir. Bu süre sonunda hastanın tedaviden yarar görüp görmediğine karar verilerek tedavi süresi uzatılır veya tedavi kesilir.


İlaç kullanımının kabul edilmemesinin olası sonuçları

Bu ilacı kullanmak istemediğiniz takdirde doktorunuz ile konuşarak tedaviniz hastalığınız ciddiyetine göre düzenlenecek ve daha önce olduğu gibi takipleriniz sürecektir. Tedaviyi kabul etmiyor olmanız sizin bizim tarafımızdan tedaviniz ve takibiniz üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacaktır.

01 Mart 2024