İnfertilite
21 Ocak 2020

 

İnfertilite kLİNİĞİ

    KADIN DOĞUM HASTANESİ

Binasında hizmet vermektedir.
Doktorlarımız          Klinik Haberleri          Klinik Resimleri          Sağlık Rehberi





İnfertilite (kısırlık), çiftlerin korunmaksızın ve düzenli olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen, 1 yıl boyunca gebe kalamamalarıdır. %30 kadınsal, %30 erkeksel, %40 her iki cinse ait nedenlerden dolayı olur. İnfertilite polikliniğimizde kadınsal faktörler araştırılmaktadır. Ayrıca erkeksel faktörlerin araştırıldığı Üroloji polikliniğimiz de mevcuttur. Hastalarımızın eşleri üroloji polikliniğinde muayene, tetkik ve tedavi olabilmektedir. İnfertil çiftin değerlendirilmesi için her iki eşin de değerlendirilmesi gerekmektedir. İnfertilite polikliniğine isteyen herkes muayene olmak ve danışmanlık almak için başvurabilir. Ancak bazı testler ancak adet döneminin belli dönemlerinde yapılmalıdır. Başvuracak çift en az bir yıldır evli olmalıdır. 


İnfertilite Polikliniğinde Yapılan Testler: 

Kan testleri: 

Genellikle hormon düzeyine bakılmakla birlikte hastanemiz laboratuarlarında çalışılan ve gerekli görülen tüm tetkikler yapılabilir. Hormon testi için aç olmaya gerek yoktur. Ancak adetin 2. ya da 3. gününde yapılması gerekir. 

Ultrason: 

Gerekliliğine hastanın şikayetleri dikkate alınarak ve muayene sonucunda doktor tarafından karar verilir. Transvajinal (vajina yoluyla) ya da transabdominal (karından) uygulanarak kadın iç organlarının durumu hakkında bilgi sahibi olunur. Test için aksi söylenmedikçe aç olmaya gerek yoktur. Vajinal ultrason yapılacaksa mesane boş olmalıdır. Histerosalfingografi (rahim filmi): Bu testin gerekliliğine doktor muayenesi sonucunda karar verilmektedir. Önceden reçete edilen ağrı kesici ve antibiyotiklerin test günü hasta tarafından alınmış olması gerekir. Değişen durumlar olabilmekle birlikte bu test genellikle adet bitiminde yapılır. Test için aç olmaya gerek yoktur. Karın bölgesine röntgen ile yapılmaktadır. Gebelik şüphesi olmamalıdır. Ayaktan yapılan testte genelde ağrı hissedilmez. Sonrasında da hasta günlük işlerine dönebilir. Ancak ağrı kesici ve antibiyotikleri bir süre kullanmaya devam etmelidir. 

Spermiogram (semen analizi): Üroloji polikliğimizde muayene sonucunda doktor tarafından gerekliliğine karar verilir. Spermiogram için 3-5 günlük cinsel perhiz gereklidir. 3 günden kısa veya 5 günden uzun cinsel perhiz test sonucunu etkileyebilir. Test için aç olmaya gerek yoktur. Diagnostik Histeroskopi: Bir endoskop (ışıklı kamera taşıyan bir alet) yardımıyla rahim içi gözlenerek rahim içinde ya da tüplerin rahme bağlanma noktalarında bir anormallik olup olmadığı incelenir. Her hastaya yapılması gerekmez. Gerekliliğine yine doktor muayenesi sonucunda karar verilir. Ayaktan yapılan test histerosalpingografi (rahim filmi) ye benzer. Aç olmaya gerek yoktur. Adet bitimi yapılmalıdır. Antibiyotik ve ağrı kesici kullanılmalıdır. Genellikle ağrı hissedilmez. Test sonrası hasta günlük işlerine dönebilir. 
İnfertilite Polikliniğinde Yapılan Tedaviler:

Ovulasyon İndüksiyonu (Yumurta Uyarımı): Ayaktan yapılan tüm testler doktor tarafından incelendikten sonra ağızdan hap ya da iğne uygulaması ile yumurta uyarımı tedavisine başlanır. Yumurta uyarımı yapılacak olan ay kadın adetinin 2. Ya da 3. Günü polikliniğe gelerek kanda hormon tahlili ve vajinal ultrason yaptırmalıdır. İlaçla yumurta uyarımı, hasta doktor tarafından gerekli görülen sürelerde polikliniğe çağırılarak, yapılan kan testleri ve ultrason ile izlenir. Yumurta geliştirildikten sonra rahim içi sperm aşılama (intrauterin inseminasyon) yapılabilir ya da cinsel ilişki önerilebilir. 

İntrauterin İnseminasyon (Rahim İçi Sperm Aşılama): Yumurtlamanın gerçekleştiğinden emin olunduğunda hastaya ve eşine randevu verilerek belli bir saatte polikliniğe gelmesi istenir. Erkek semeni verdikten sonra, semen bir seri işlemden geçirilerek aşılamaya hazır hale getirilir. İşleme hazır olan semen çifte teslim edilir ve hemen aşılama doktor tarafından ince bir kanül yardımıyla gerçekleştirilir. İşlem ağrısızdır ve 15 dakika istirahatin ardından kadın günlük işlerine dönebilir. Adet dönemi gecikirse gebelik testi için polikliniğimize başvurulması gerekir. 

Ameliyat: Ayaktan yapılan testler sonucunda doktor düzeltilebilir bir sorun (Endometriyal polip, uterin septum, tubal tıkanıklık, myoma uteri, intrauterin sineşi, over kisti…) olduğuna karar verirse operasyon önerir. Bu tür organik patolojiler dünya standartlarına uygun olarak histeroskopi, laparoskopi (kapalı ameliyat) gerektiğinde laparotomi (açık ameliyat) ile başarıyla tedavi edilebilmektedir. Üreme çağı dönemindeki kadınları etkileyen endometriosis hastalığı da medikal veya cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Doğumsal genital (müllerian) anomalilerin (vajinal agenezi-vajen yokluğu gibi) tedavisi, gerekli durumlarda plastik cerrahi ekibiyle beraber kliniğimizdeki deneyimli doktor ekibi tarafından tedavi edilmektedir. 

Operasyon için bir seri tetkik ile hazırlık yapılarak hastaya randevu verilir ve randevu gününde yatış yapılan hastanın operasyonu bir gün sonra yapılır. Operasyonun ciddiyetine bağlı olarak aynı gün, bir gün sonra ya da daha sonra taburculuk yapılarak poliklinik kontrolü önerilir. 
İnfertilite Kliniği, hastanemiz Giriş Katı-B kanadında yer almaktadır.

Polikliniğimize, MHRS’den randevu alarak başvurabileceğiniz gibi gün içinde de başvuruda bulunabilirsiniz.

Bilgi ve iletişim için: 

Ankara Şehir Hastanesi İnfertilite Kliniği

Tel: 0312 552 60 00