Ankara Şehir Hastanemiz Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı.
23 Aralık 2020

18 Eylül 2019’ da gerçekleştirilen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu’na; Ankara Şehir Hastanemiz Başhekimi Op. Dr. Aziz Ahmet SUREL, Kadın Doğum Hastanesi Başhekimimiz Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Sağlık Bakanlığı GETAT Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı, İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi & SBÜ GETAT Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu, Ankara Akupunktur  Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Çevik, Sayın Hanımefendi Dr. Ahu Pakdemirli ile değerli akademisyenler ve alanında uzman hekimlerimiz katılım gösterdi.

Ankara Akupunktur  Derneği ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinin öncülük yaptığı sempozyum da aziz şehitlerimiz ve Atatürk için saygı duruşu yapıldı, akabinde İstiklal Marşımız okunarak programa başlandı.

Ankara Şehir Hastanemiz Başhekimi Op. Dr. Aziz Ahmet SUREL açılış konuşmasını yaptı.

Açılış konuşmasında Op. Dr. SUREL “Ankara Şehir Hastanemiz 1.312.000 m2 kapalı alana sahip olması özelliği ile Dünyanın en büyük hastanesi; yatak sayısı itibarı ile de Dünya’nın üçüncü Avrupa’nın ve Ülkemizin birinci hastanesidir. Sağlık Bakanlığımız böylesi bir kıymeti, ülkemiz insanlarına ve ihtiyaç duyan uluslararası arena da ki her hastayı bu imkanlardan faydalandırmak üzere bizlere emanet etti. Tabi bu faydalandırmayı alanında profesyonel olan çalışma arkadaşlarımızın donanımını ihtiyaç duyanlar ile buluşturduğumuz oranda sağlayacağız. Cumhurbaşkanlığı ve Sayın Hanımefendi’nin himayelerinde faaliyet gösteren GETAT; ülkemizde artık son yıllarda organize halde sunulmaya başlanan bir hizmet haline geldi. Belirli standartlar çerçevesinde, kontrollü ve güvenli bir şekilde hastalarımıza sunuluyor ve olumlu faydaları yaşanıyor.” dedi.

Op. Dr. Surel konuşmasının devamında; “Şehir Hastanemizin yedi ana kulesinden en büyüğü ve müstakili olan 300 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemiz;  tamamen nörolojik rehabilitasyon laboratuvarlarından oluşan serebral palsili küçük çocuklardan ileri yaşlarda ki nörolojik yaralanmalara kadar geniş bir yelpaze de hasta bakması hedeflenen bir hastanemizdir. Bu hastanemizin giriş katında oldukça geniş ve konforlu bir alanda belki Türkiye’nin en iyi GETAT Ünitesini inşallah hep beraber en kısa süre de açacağız. Şu an çalışmaları yürütülmektedir.” dedi.

Açılış konuşması Kadın Doğum Hastanesi Başhekimimiz Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin ile devam etti.

Prof. Dr. Moraloğlu Tekin; “Sağlık Bilimleri Üniversitesi GETAT Merkezi Ankara Akupunktur  Derneği ile ortaklaşa düzenlenen bu sempozyumda ki amacımız alanında duayen olan hocalarımızı sizle buluşturmaktır. Bildiğiniz gibi son yıllarda geleneksel ve tamamlayıcı tıp Sağlık Bakanlığımızın da özellikle sertifikalı uzman hekimlerin yetişmesi ile birlikte ülkemizde gittikçe yaygınlaşmış ve modern tıbbın da bir tamamlayıcısı durumundadır. Gün boyu güzel bir sempozyum geçirilmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Ankara Akupunktur  Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Çevik ise konuşmalarında; “Akupunktur lokomotif görevi yaptı. Arkasından diğer tedavi metotları da geldi. Herkes bu tedavilerin etkin olduğu ile ilgili aynı kanaati taşıyor. Bu çok önemli bir şey. Bizi önce halk kabul etmişti fakat meslektaşlarımız kabul etmekte zorlanıyorlardı şimdi gördüğüm o ki; o meslektaşlarımızın şiddetle karşı çıkanların büyük bir çoğunluğu kurslarımıza katılarak bu camiaya dahil oldular. Hayırlı olsun” dedi.

İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi & SBÜ GETAT Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yaser Müslümanoğlu yapmış olduğu konuşmasında; “Günümüz hastaları bundan otuz, kırk sene önceki hastalardan çok farklı; hemen iyileşme bekliyorlar ve doktor doktor dolaşılırken; böylesi karışık bir ortamda yedi asırdır uygulanan yöntemler ile hastalarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz Güzel bir yolda ilerliyoruz” dedi. Ayrıca yapmış oldukları çalışmalar ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Akabinde Sağlık Bakanlığı GETAT Daire Başkanı Dr. Mehmet Zafer Kalaycı konuşmalarını gerçekleştirdiler. Dr. Kalaycı konuşmalarında ; “Şuan da Dünya da model olan bir mevzuata sahip bir ülkeyiz. 2014 yılında yayınlanan yönetmelik ile geleneksel tıbbın modern tıbba entegrasyonunu tanımladık.  Ülkemizde kanıta dayalı çalışmalara ağırlık verdik; geldiğimiz noktada 63 üniversitemizde uygulama merkezimiz var yaklaşık 4150 hekimimiz GETAT alanında sertifikasyonu var. Bu 63 merkezin 23 tanesi eğitim ve ar-ge alanında çalışmalar yürütüyor. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Masasında geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın yürütücülüğünü Türkiye’ye çekmek gibi bir hedefimiz var. Sağlık Bakanlığı olarak emin adımlar ile ilerliyoruz.” dedi.

Son olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Erdöl; “Eğitimde bir paradigma değişikliğine gidiyoruz. Geleneksel tıp olarak yapılan her şey doğru batı tıbbı yanlış veya batı tıbbı olarak yapılan her şey doğru geleneksel tıp olarak yapılanlar yanlış düşüncesinden kurtulmamamız lazım ve intekraktif tıp hadisesine daha fazla önem vermemiz lazım. Bunun için eğitim alanını etkileyecek önemli atımlar atıldı. “ dedi.

Yoğun bir katılım ile gerçekleştirilen sempozyumda; geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın önemi vurgulanarak bilimsel yayın ve çalışmalar sunuldu. Geleneksel ve tamamlayıcı tedavilerin kadın doğum hastalıklarında, bağımlılıkta, obezitede ve ağrı tedavisinde kullanımıyla ilgili kanıta dayalı bilgiler katılımcılar ile paylaşıldı.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu verimli bir şekilde sona erdi.

• Açılış konşmasını aziz ahmet surel gerçekleştirdi.JPG
  • cevdet erdöl.jpg
  • 2d1e6c5c-12ad-4276-adc3-3fbf91aa7c4f.jpg