Bölüm Hakkında Genel Bilgi:
Çocuk Hemodiyaliz Ünitesi 10 yatak kapasitesine sahip olan merkezimizde; 1 HCV(+) cihaz, 1 HbsAg(+) cihaz, 8 seronegatif ve 1 yedek cihaz olmak üzere toplam 10+1 hemodiyaliz cihazı bulunmaktadır. 2020 tarihi itibariyle kalıcı programlı çocuk hastalar ve il dışından tedavi amaçlı hastaneye gelen misafir çocuk hastalar da dahil olmak üzere, hastanede yatan kronik böbrek yetmezliği hastaları ve acil olarak diyaliz endikasyonu olan akut böbrek yetmezliği hastalarına da hemodiyaliz hizmeti vermekteyiz. Yoğun bakımlarda bulunan 2 adet portable hemodiyaliz cihazı ile yoğunbakım diyalizi yapılmaktadır.
Ünitemizde hizmet alan çocuk hastalarımız sekreteryada karşılanıp hasta seans salonuna hasta yakını ile birlikte yönlendirilmektedir. Hasta seans salonu, hasta giyinme odaları, hasta bekleme salonu, acil müdahele odası ,hasta tuvaletleri, sekreterlik, konferans salonu, hemşire odası, uzman doktor odası bulunmaktadır. Hasta odalarında LCD ekran televizyon bulunmaktadır. Tüm alanlardaki televizyonlarla eğitim yayınları yapılabilmektedir.Hastalarımızın ulaşımları ise Başhekimliğimizce hizmet alım yoluyla satın alınan diyaliz hasta nakil araçları ile sağlanmaktadır. Merkezimiz, 5 çocuk nefroloji uzman hekim, 2 hemodiyaliz sertifikalı hemşire, 2 hemodiyaliz teknikeri, 1 periton diyaliz sertifikalı hemşire, bir sekreter ve 1 hizmetli personeli ile hizmet vermektedir. Ayrıca diyetisyen,sosyal hizmet uzmanı, psikolog ve ihtiyaç halinde tercüman hizmetleri sağlanmaktadır.
Periton diyaliz ünitemiz, eğitim ve değişim odaları ile poliklinik takipli periton diyaliz hastalarımıza hizmet vermektedir.Ayrıca servis ve yoğun bakımlarda yatan akut veya kronik böbrek yetmezliği tanısı alan hastalara periton diyaliz tedavisinin uygulanması,eğitimlerinin verilmesi,takiplerinin yapılması sağlanmaktadır.
Bölümde Tanısı Konulan ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar:
Tedavisi yapılan hastalıklar;
Akut böbrek yetmeliği
Kronik böbrek yetmezliği
intoksikasyonlar(İlaç,toksik maddeye bağlı gelişen zehirlenmeler)
Doğumsal metabolik hastalıklarda diyaliz tedavisi yapılmaktadır.
Bölümde Yapılan Özellikli İşlemler:
Kronik böbrek yetmezliği görülen çocuklarda kesin tedavi yöntemi organ nakli olup uygun organ bulunana kadar diyaliz tedavisi yapılması gerekir. Hemodiyaliz ve periton diyaliz olmak üzere iki farklı yöntem vardır. Çocuk için hangi diyaliz yönteminin uygun olduğuna sağlık ekibi karar verecektir.
Bölüme Bağlı Üniteler:
1-Hemodiyaliz Ünitesi
2-Periton Diyaliz Ünitesi
1)Hemodiyaliz işlemi;
Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesine bağlı olarak üre, kreatinin, fosfor ve potasyum gibi maddeler kan düzeyinde artar. Vücut için zararlı olan bu maddeler normalde idrar ile atılırken kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda bu işlem hemodiyaliz tedavisi ile diyaliz makinesi aracılığıyla yapılır. Hemodiyaliz, hastanın kirli kanının diyaliz makinesine alınarak temizlendiği ve ardından kanın tekrar hastaya verildiği işlemdir. Bu işlem için fistül ya da kateter kullanılır.Hemodiyalizin haftada kaç seans yapılması gerektiği, seansın süresi, diyaliz sırasında kullanılan diyalizör ve diyalizatı hastanın fizyolojik ihtiyaçlarına göre hekim tarafından belirlenir.
2)Periton diyaliz işlemi;
Periton diyalizi, hastanın karın boşluğuna küçük bir ameliyat ile yerleştirilen, ince, yumuşak, silikondan yapılmış kalıcı bir tüp (kateter) aracılığı ile verilen özel olarak hazırlanmış bir solüsyon ile, hastanın kendi karın zarı (periton) kullanılarak hastanın kanının zararlı maddelerden arındırılması ve vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması işlemidir.Periton diyalizi esnasında hazırlanmış olan bu özel solüsyon karın boşluğunda 4 ila 6 saat arası bekletildikten sonra yeni ve temiz solüsyonla değiştirilir. Bu bekleme süresi boyunca hastanın kanında bulunan üre, kreatin gibi vücuttan atılması gereken maddeler ve vücutta biriken fazla sıvı solüsyona geçer. Bu solüsyonun karın boşluğu içine verilmesi ve tekrar geri alınması işlemi herhangi bir makine aracılığı ile değil yer çekimi kuvveti kullanılarak yapılır. Bu tip diyaliz işlemine sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) denir.Evde makina aracılığı ile uygulanan periton diyalizi işlemine de APD (Aletli Periton Diyalizi) denir. Bu tedavi biçiminde, hasta yatmadan önce set ve solüsyon torbalarını periton diyalizi makinasına yerleştirir ve makinasını başlatır. Çocuk uyurken gece boyunca (8-12 saat), makina karın boşluğuna diyaliz sıvısını verir, bekletir ve boşaltır. Çocuğun durumuna göre tedavide değişiklik yapılabilir.
Merkezimizde her iki yöntem de başarıyla uygulanmaktadır.Hasta ve hasta yakınlarına özel bir eğitim verildikten sonra cihaz programı yapılarak cihaz ile birlikte evlerine gönderilmekte ve çocuğun evinde diyaliz yapılması sağlanmaktadır. Okula devamı, daha dengeli beslenebilmesi ve hastaneye daha az gelmesi açısından çocuğa evinde periton diyalizi yapılması daha avantajlı olmaktadır.
Nasıl Muayene Olurum?
Hemodiyaliz ünitesi için hastaya verilen seans programına uygun olarak belirtilen saat ve günlerde üniteye gelmesi gerekmektedir.
İl dışından tedavi amaçlı Ankara'ya gelecek olan hemodiyaliz hastaları telefonla hemodiyaliz ünitemiz ile iletişim kurmaları gerekmektedir.
Periton diyaliz hastalarının 182 den nefroloji polikliniklerine randevu alarak gelmesi gerekmektedir.
Bölüm Adresi ve Dahili Numara:
Ankara Şehir Hastanesi
Çocuk Hastanesi MHC
Dahili no:
Hemodiyaliz 740092
Periton Diyaliz 740099
Sık Sorulan Sorular:
1-Periton diyaliz hastaları yüzebilir mi?
Evet .Kateter çıkış yeriniz iyiyse sabahları denizin kalabalık olmadığı saatlerde yüzebilirsiniz.Konu ile ilgili hemşire ve doktorunuzdan ayrıntılı bilgi alınız.
2-Periton diyaliz yapan çocuklar okula devam edebilir mi?
Evet .Çocuk diyalize başlayıp durumu stabilleştiği zaman okula başlayabilir.Okul idaresi ile konuşarak uygun temiz bir ortam ayarlayabilir ya da aletli periton diyaliz yaparak devam edebilir.
3-Diyaliz hastaları seyehat edebilir mi?
Evet. Doktor ve hemşirenizin bilgisi dahilinde gideceği yerdeki sağlık kuruluşlarını öğrenip kullandığı ilaç ve diyaliz malzemelerini alıp seyahat edebilirler.
4-Diyaliz hastaları egzersiz yapabilir mi?
Evet. Periton diyaliz yapan çocuklarda karın bölgesine,hemodiyaliz yapan ve fistülü olan çocuklarda kol bölgesine özen gösterilerek egzersiz yapılabilir ve oyun oynayabilirler.(Yürüyüş ,yüzme,bisiklete binme ..gibi )
06 Temmuz 2023