Bölüm Hakkında Genel Bilgi:
Hemodiyaliz Ünitesi MHC Zemin katta bulunmaktadır. Onkoloji Hastanesinde bulunan Nefroloji Kliniğine bağlı bir hasta ünitesidir.7 hasta arenası mevcut olup 4’er yataktan oluşan 4 hasta arenası ve tekli odalardan oluşan 3 hasta arenamız bulunmaktadır.
Merkez ünitede 25 adet seroji negatif (Hbs ve Hcv negatif) hemodiyaliz cihazımız, 2 adet Hbs +(pozitif), 1 adet Hcv -(pozitif ) ve 1adette yedek cihazımız olmak üzere toplam 28+1 hemodiyaliz cihazımız vardır. Yoğunbakımlarda da yatakbaşı hemodiyaliz işlemini gerçekleştirmek için 22 adet hemodiyaliz cihazımız mevcuttur. Bu cihazlardan 1’Hbs(+) 1’Hcv (-) tir.
Hemodiyaliz Ünitesinde seans verilmiş programlı hastalar ile servislerde yatan veya acile başvuran acil diyaliz endikasyonu almış akut yada kronik hastalar hemodiyalize alınır. Yoğun bakımlarda yatan yada acile başvurmuş genel durumu stabil olmayan hastalarda yatakbaşı hemodiyaliz hizmeti verilir. Ayaktan programlı hastalarımız için hasta nakil araç hizmetimiz bulunmaktadır.
Hemodiyaliz merkezimizde diyaliz yöntemlerinden biri olan Ev Hemodiyalizi eğitimi verilir. Merkezimize bağlı 12 hastamız evde hemodiyalizi uygulamaktadır. Böbrek naklinden sonra normal böbrek fonksiyonuna en yakın tedavi olan Ev Hemodiyalizinde istemek en önemli başlangıç noktasıdır. Diyalize girmekte olan ya da yakın zamanda başlaması gereken, kendi sağlığında daha fazla söz sahibi olmak isteyen, aktif sosyal ve iş yaşamını sürdürmek ya da yeni bir işe başlamak isteyen, ailesiyle veya evde daha fazla vakit geçirmek isteyen, kendisi ya da bir yakını diyaliz işlemini ve damar yolu girişimini öğrenebilecek herkes ev hemodiyalizi adayı olabilir Daha uzun süre diyaliz olmak, yaşam süresinin ve yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olmakta ve diyalize bağlı şikâyetlerde azalmaya neden olmaktadır. Diyaliz süresi dört saatten sekiz saate çıktığında, diyaliz sırasında görülen tansiyon düşmesi ve kramplar kaybolmakta, diyaliz sonrası halsizlik olmamakta, sabah diyalizden çıkan hastalar işe ya da okula gidebilmektedir. İştah artmakta, kanda protein-albümin düzeyi yükselmekte, gerçek kiloda artış ortaya çıkmaktadır. Kansızlık düzelmekte, kan ilaçlarına gereksinim kalmamaktadır. Keza, fosfor düzeyleri normale gelmekte, fosfor düşürücü ilaçlar kesilmektedir. Kalp-damar fonksiyonları, egzersiz kapasitesi, düşünme-hatırlama fonksiyonları düzelmektedir. Diyetteki kısıtlamaların pek çoğu kaldırılmakta, ilaç kullanımı hemen hemen tamamen ortadan kalkmaktadır.
Bölümde Tedavisi Yapılan Hastalıklar:
Akut böbrek yetmezliği
Kronik böbrek yetmezliği
Bölümde Yapılan Özellikli İşlemler:
Hemodiyaliz İşlemi:
Hemodiyaliz, fistül, greft ya da kateter adı verilen uygun bir vasküler giriş yolu kullanılarak ,yarı geçirgen bir membran ve bir makina aracılığıyla hastadan alınan kanın sıvı solüt içeriğinin düzenlenerek temizlenmiş kanın hastaya geri verilme işlemidir.
Nasıl Muayene Olurum?
Ev Hemodiyaliz ya da merkez hemodiyaliz tedavisi almak isteyen hastalarımız Onkoloji hastanesinde bulunan nefroloji polikliniğinde 182 den randevu alarak muayene olabilirler.
Sık Sorulan Sorular:
1. Hemodiyaliz hastalarında su neden önemlidir. Fazla sıvı almamak için ne yapmalıyım?
İki diyaliz arasında alınan fazla hemodiyaliz esnasında hipotansiyona ve kramplara yol açarak hemodiyalizin erken sonlanmasına yetersiz diyaliz ve uf ye yol açar. Bu yüzden su hemodiyaliz hastaları için çok önemlidir. Sıvı alımını kontrol altına almak için aşağıdaki önerilere dikkat edelim.
a. Sabah kalkınca, o gün içeceğiniz ölçülü suyu bir kaba doldurun ve gün boyunca aynı kaptan kullanın.
b. Buzdolabının kapağına bir kağıt yapıştırıp her su içişinizi ve miktarınızı yazın ki ne kadar su içtiğinizi anlayın.
c. Her türlü sıvıyı küçük bardaktan için.
d. Tuz içeriği fazla gıdalardan uzak durun.
e. Yemekler arasında diyetisyenin izin verdiği meyvelerden yiyin.
f. Ağız kuruluğuna karşı ince kesilmiş limon kabuğu çiğneyin.
g. İlaçları yemek sırasında içtiğiniz su ile için.
h. Mümkün olduğunca oyalayıcı işler yapın.
ı. Ağzınızda suyu çalkalayın fakat içmeyiniz.
i. Sakız çiğneyin.
j. Kışın ağız kuruluğunu önlemek için soba veya kalorifer üzerine bir kap su koyun.
k. Normalde suyu içtiğiniz evdeki bölümlerden uzak durun.
2. Kaç tür diyaliz tedavisi vardır?
a. Ev hemodiyalizi
b-Hemodiyaliz
c-Periton diyalizi
3. Ev Hemodiyalizinde kendime iğne batırabilir miyim?
Ev hemodiyalizi eğitimine başlayan hemen hemen her hastanın en çok korktuğu şey kendisine iğne batırmaktır. Fakat ev hemodiyalizini kendisi uygulayan bütün hastalar kendi iğnelerini kendileri takıyorlar, demek ki o kadar korkulacak bir olay değil. Ev hemodiyalizi eğitimine başlayan hastalara tünel dediğimiz özel bir iğne giriş yöntemi ile iğne girişi öğretiliyor ve 3-4 hafta gibi bir sürede damar yolunuzda doğal bir yol oluşturuluyor. Bu yol oluştuktan sonra künt uçlu iğne ile damar yolu girişi yapılmaya başlanıyor. Bu sayede hem acı ve ağrı hissetmiyorsunuz hem de isteseniz bile damar yolunuza zarar veremiyorsunuz. Yapılan tünel sayesinde kanamanız da eskisinden daha kısa sürede duruyor. Tünel tekniği tüm dünyada kullanılan ve tavsiye edilen en yaygın yöntemdir.
4. Ev Hemodiyalizinde ne tür sorunlarla karşılaşırım?
İnanması zor gibi gelse de, ev diyalizinde merkezde yaşadığınız bazı sorunlara hiç rastlanmıyor. Bunun sebebi, yavaş ve uzun yapılan diyalizdir. Olası makine alarmları için ne yapılması gerektiği zaten eğitim sırasında ayrıntılı olarak öğretiliyor. Bunlar ne tedavinizi ne de sizi olumsuz etkileyecek sorunlar değil. Dahası, doktorunuz, hemşireniz ve teknisyeniniz, 7 gün 24 saat telefonla ya da evinize gelerek hep yanınızda ve desteğe hazırlardır
5. Evde diyaliz güvenli midir?
Ev hemodiyalizi, merkez hemodiyalizi kadar güvenlidir. Avustralya, Kanada, Amerika ve Avrupa’da uzun yıllardır elde edilen deneyimlere göre hayatı tehdit eden ciddi problemler çok enderdir. En sık rastlanılan problem cihaz alarmlarıdır; alarmların en sık sebeplerini de hastanın kolunu hareket ettirmesiyle hortumların kıvrılması sonucu oluşan basınç değişiklikleri oluşturmaktadır ve hastanın kol pozisyonunu düzeltilmesiyle sorun ortadan kalkmaktadır. İğne çıkması, kanama gibi durumlarda makine alarmları harekete geçecektir. Ek önlem olarak bazı merkezler kola takılan kan dedektör cihazının kullanımı da önermektedirler. Ancak bu problemlere pek rastlanılmadığı bildirilmektedir. Hastanın 7 gün 24 saat ev hemodiyalizi ekibine ulaşabileceği bir telefon numarası sağlanmaktadır. Sorun telefonla giderilemezse ekip yerinde hastayı ve durumu değerlendirmektedir.
6. Süreç nasıl işliyor?
Ev hemodiyalizi yapmaya karar veren hasta, bağlı olduğu klinikteki Nefroloji uzmanı tarafından kontrol edilip, sağlık durumu gözden geçirildikten sonra eğitim sürecine başlanır. Eğitimler, hasta diyaliz olurken gerçekleşir ve en az iki ay olmak üzere, hasta kendini hazır hissedene dek devam eder. Eğer ev hemodiyalizini, hastanın bir yakını uygulayacak ise aynı şekilde seans sırasında uygulayacak kişiye eğitim verilir ve eğitim belgeleri onun adına düzenlenir. Eğitim aşaması devam ederken, ev hemodiyalizi teknisyeni tarafından, hastanın evinde teknik keşif gerçekleştirilir ve makinenin kurulacağı yer hastanın da isteğine göre belirlenir. Keşif tamamlandıktan sonra makine ve evde kullanılacak yardımcı ekipmanlar hazırlanır ve kurulumları teknik servis elemanları tarafından yapılıp hazır hale getirilir. Eğitimin tamamlanmasının ardından, İl Sağlık Müdürlüğünün de onayıyla hasta, evde tedavi olmaya başlar. Evde yapılan en az ilk üç seans, mutlaka hemşire ve teknisyenin refakatinde gerçekleşir. Ev hemodiyalizinde her ayrıntı düşünülmüş ve ev hemodiyalizi hastalarından alınan geri bildirimler de göz önünde bulundurularak tüm güvenlik önlemleri alınmıştır.
Bölüm Adresi ve Dahili Numara:
Ankara Şehir Hastanesi - MHZ Zemin Kat Ana Kütle
Dahili No: 710088-710087
05 Nisan 2022