Hastanemiz Başhekimi Op.Dr. Aziz Ahmet Surel, Başhekim Yardımcıları Uzm.Dr. Filiz Denizli Ergen, Uzm.Dr. Süha Şen, Destek Hizmetleri Müdürü Ahmet İşler, Destek Hizmetleri Müdür Yardımcıları Fatma Birsen ERTEM, İbrahim Aydoğan, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürleri Ayşegül Erciyas, Aysel Acar, Gülçin Şimşek, Ayşe Dudu Gülkan ve Baş Diyetisyenimiz Emel Düzenli tarafından denetlendi.
Yapılan denetimde; mutfağın giriş bölümünde her personelin giriş öncesi kullandığı hijyen ünitesinin olduğu, mutfak içerisindeki her hazırlık alanının ayrı bölümden oluştuğu ve her hazırlık alanında o ünite ile ilgili ayrı depolama alanının bulunduğu gözlendi.
Depoların ısı kayıtlarının standartlara uygun tutulduğu, her ürünün uygun koşullarda çapraz bulaşmayı önleyecek şekilde saklandığı ve depolarda ürünlerin işlenme tarihlerinin yazılarak etiketlenmesi ile ürün izlenebilirliğinin sağlandığı, kamu diyetisyenleri ve firma tarafından depolarda bulunan ürünlerin son kullanma tarihlerinin düzenli kontrolünün yapıldığı gözlendi.
Tüm sebze ve meyvelerin, otomatik klor dozajlama sistemi ile klorlu yıkamanın ne şekilde yapıldığı firma çalışanları tarafından uygulamalı olarak gösterildi.
Üretimi yapılan tüm yemeklerin pişme sıcaklıklarının ölçülerek kayıt altına alındığı, mutfağın her hazırlık bölümü için ayrı temizlik formlarının olduğu, düzenli olarak kayıtlarının tutulduğu ve yemeklerin üretimi ve sevkiyatı sırasında HACCP kurallarına uyularak, sıcak yemeklerin sıcak tutucu banket araçlarında, soğuk yemeklerin ise nötr banket araçlarında sağlıklı bir şekilde sıcaklık zincirinin kırılmadan sevk edildiği tespit edildi.
Yemek üretiminde çalışan tüm personelin bone, maske, kolluk ve eldiven olmadan çalışmadığı, kişisel hijyene dikkat ettiği ve düzenli periyotlarda Temel Hijyen ve Gıda Güvenliği eğitimi aldığına dair kayıtlar görüldü.
Özellikle personel tarafından nasıl yapıldığı merak edilen köftenin; tüm aşamaları, parça etten köfte haline gelişi ve otomatik makineden şekil verilmiş olarak pişirmeye hazır hale geliş aşamaları ekip tarafından gözlendi.
Şahit numunelerin, kalite güvence sorumlusu gıda mühendisi tarafından steril şartlarda (numune alınan ekipmanın dezenfekte edilmesi) numune poşetlerine kontrollü olarak alındığı, uygun koşullarda 72 saat saklandığı ve kamu diyetisyenleri tarafından kontrolünün yapıldığı görüldü.
Mal kabul işlemlerinin kamu diyetisyenlerinin de olduğu komisyon tarafından yapıldığı, onaylanmayan ürünlerin kabulünün yapılmadığı ve güvenilir markalar ile çalışıldığı görüldü.
Yemek hizmetlerinin tüm aşamalarının; mal kabul, depolama, hazırlık, pişirme, tat kontrol, sevkiyat ve servisinin kamu diyetisyenlerinin kontrolünde yapıldığı gözlemlendi.
Menülerin yöntem beyanına uygunluğu denetlendi. Menünün, kamu diyetisyenleri tarafından yöntem beyanına ve menü planlama ilkelerine uygun şekilde hazırlanıp menü komisyonu tarafından onaylanarak uygulamaya geçtiği bilgisi alındı.
Ankara Şehir Hastanemizde günde yaklaşık 15.000 hastane personeli, hasta ve refakatçisine 3 ana öğün ve gerekli durumlarda ara öğün ve diyet mutfağıyla hizmet vermektedir.