Pediatrik Rehebilitasyon Kliniğimizin Hekimlerinden Prof. Dr. Özlem Yılmaz Taşdelen Serebral Palsi hastalığı ile ilgili bilgilendirmelerede bulundu.
11 Ekim 2024

youtube

Pediatrik Rehebilitasyon Kliniğimizin Hekimlerinden Prof. Dr. Özlem Yılmaz Taşdelen serebral palsi hastalığı ile ilgili bilgilendirmelerede bulundu.

Serebral palsi, gelişmekte olan beyindeki kalıcı bir hasara bağlı olarak ortaya çıkan, hareket ve duruş bozuklukları ile karakterize bir klinik tablodur. Bu duruma etkilenen alana bağlı olarak görme, işitme, diğer duyu ve zihinsel fonksiyon, algı ve davranış problemleri de eşlik edebilir.

Serebral palsi genellikle bebek anne karnındayken, doğum sırasında veya doğum sonrası ilk 2-3 yaşta meydana gelen hasarlar sonucunda meydana gelir.

Birçok nedeni vardır; ancak bunlardan en önemlileri şunlardır:

Anne karnında annenin geçirdiği enfeksiyonlar ve/veya travmalar
Bebekte gelişim geriliği
Erken doğum
Düşük doğum ağırlığı
Zorlu doğum
Bebeğin doğum sırasında oksijensiz kalması
Doğum sonrası geçirilen menenjit ve ensefalit gibi enfeksiyonlar
Trafik kazaları ve düşmeler başta olmak üzere geçirilen travmalar

Serebral palsi tanısı, kişinin hikayesi, klinik muayene bulguları ve görüntüleme yöntemleri ile konulmaktadır. Ancak tanı her zaman ilk görüşte konulamayabilir; bu nedenle şüpheli durumlarda birey yakın takip edilmelidir. Serebral palsi tedavisi, birçok ekibin koordine bir şekilde çalıştığı kapsamlı bir yaklaşımdır. Çocuk nörolojisi, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, ortopedi bölümleri başta olmak üzere çeşitli branşlarca takip ve tedaviler yürütülür.

Fizyoterapi, iş-uğraşı tedavisi, görme, yutma, konuşma rehabilitasyonları ile günlük yaşam aktivitelerinde (yürüme, kendine bakım, sosyal aktiviteler gibi) bireylerin en iyi seviyeye gelmelerine çalışılır. Bu programlar hastanemizde mevcuttur.

Serebral palsi bireyleri, yakından takip edildiklerinde ve uygun tedaviler uygulandığında potansiyellerinin maksimumuna ulaşabilirler.