Amaç ve Kapsam
14 Şubat 2025

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Laboratuvarı Yönetimi Eğitimi

Projemizin amacı Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzman hekimleri ve son 2 yıl asistanlarının kardiyopulmoner rehabilitasyon laboratuvarı yönetme bilgi ve becerisini artırmaktır.

Gerek kardiyovaskülerhastalıklarıngerekkronikobstruktifakciğerhastalığıbaştaolmaküzerebazıakciğer hastalıklarının mortalite ve morbidite verileri, bu hastalıklar özelindeki rehabilitasyon uygulamalarının gereğini vurgulamaktadır.

Kardiyopulmonerrehabilitasyonun (KPR)bileşenleriolankardiyakrehabilitasyon (KR)vepulmoner rehabilitasyon (PR),uluslararasırehberlerdekanıtadayalıtıpbağlamındaetkinlikleriveyararlarıgösterilmiştıbbi tedavi uygulamalarıdır.

Kardiyopulmoner rehabilitasyon primer akciğer ve kalp hastalığı kaynaklı kısıtlılığı azaltmayı amaçlar. Ayrıca engelli veya immobil bireylerde görülen ikincil kardiyak ve pulmoner hastalığın rehabilitasyonu ile solunum yetmezliği ve ventilatör gereksinimi olan hastaların rehabilitasyonunu da kapsar. Kardiyopulmoner rehabilitasyon akut veya kronik kalp veya akciğer hastalığı sonrasında bireyin bozulmuş fiziksel, psikolojik, sosyal, mesleki fonksiyonunu iyileştirmeyi ve beraberinde hastalık öncesinde hastalığa zemin hazırlayan koşulları da düzeltmeyi hedefler.

Kardiyopulmoner rehabilitasyon programlarının mortaliteyi ve morbiditeyi azalttığı, bu sayede sağlık hizmeti maliyetlerini düşürdüğü, yaşam kalitesini ve üretkenliğini artırdığına dair güçlü kanıtlar mevcuttur. Kardiyopulmoner rehabilitasyonun kardiyovasküler mortaliteye, akut hastane yatışlarına, kardiyopulmoner kondisyona, sağlıkla ilişkili algılanan yaşam kalitesine olumlu etkileri olduğu ve işe erken dönüş, kendi kendine bakım ve hastalık yönetimini hızlandırdığı bildirilmiştir.

Sonuç olarak ülkemizde son yıllarda giderek artmakta olan kardiyovasküler ve pulmoner hastalıkların görülme sıklığı ve tedavi maliyetleri göz önüne alındığında kardiyopulmoner rehabilitasyon hizmetlerine duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. Kardiyopulmoner rehabilitasyon kanıta dayalı maliyet etkin bir tedavidir. Bu eğitim Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon hekimlerinin müfredatlarında almış oldukları eğitimi pekiştirecek, kardiyopulmoner rehabilitasyon laboratuvarının yönetimi konusunda bilgi ve deneyimlerini artıracaktır. Eğitim programlarımızın daha fazla katılımcıya ulaşması ile verimli ve sürdürülebilir kardiyopulmoner rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanabilecek hasta sayısının artırılması hedeflenmektedir. Bu da programın hedeflenen yaygın etkilerindendir.

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon tıp branşının bu özelleşmiş alanın daha yaygın kullanılabilmesi, rutin sağlık hizmetinde daha ulaşılabilir hale gelmesi mortaliteyi ve disabiliteyi azaltacak, yaşam kalitesini artıracaktır. Bu tedaviye daha çok hastanın ulaşabilmesi için fiziksel tıp ve rehabilitasyon kliniklerinin bünyesinde aktif çalışan düzenli hasta kabul eden kardiyopulmoner rehabilitasyon ünitelerine ihtiyaç vardır. Ülke genelinde birçok hastanede bu birimler ve gerekli ekipman bulunmasına rağmen deneyimli ve sürdürülebilir hizmet veren merkez sayısı sınırlı kalmaktadır. Amacımız bu merkezlerde mevcut olan kardiyopulmoner rehabilitasyon laboratuvarlarının yönetimi konusunda sürdürülebilir, verimli  sağlık hizmeti yaygınlaştırılmasına yardımcı olacak bu eğitim programını gerçekleştirmektir.  Ayrıca bu kapsamlı program katılımcıların mesleki ve akademik gelişimine katkı sağlayacak, yeni beceri edinmelerini veya mevcut bilgilerini derinleştirmelerini sağlayacaktır.