Türk Tıp Dünyası Bilim Köprüleri Projesi
17 Kasım 2022

TÜRK TIP DÜNYASI BİLİM KÖPRÜLERİ PROJESİ HEDEFİNE ULAŞTI

Köprüler, birbirinden ayrı düşmüş uçları, sağlam ayaklar üzerinde birleştirirler. Birbirinden ayrılmış bilim insanları, zaman nehri altlarından akarken Ankara Şehir Hastanesi çatısı altında, Ankara Kalkınma Ajansı ayakları üzerinde, 5-10 Kasım 2019 tarihlerinde buluştular.

Ankara Kalkınma Ajansının teknik destek programı kapsamında desteklenen projenin tanıtımı 5 Kasım Salı günü Etimesgut Özkent Akbilek Fen Lisesi Konferans salonunda ‘Bilim nasıl başladı, Aristo, Galile ve Ibn El Heysen’ ekseninde Uz. Dr. Ayşe Turan tarafından yapıldı.

6 Kasım Çarşamba günü Norveç’ten teşrif eden Prof. Dr. Gülen Arslan Lied ve New York ABD’den Prof. Dr. Feza Remzi ülkemize ulaştılar. Öğrencileri tarafından heyecanla karşılanan bilim insanları ülkemizdeki teknik imkanlar hakkında Prof. Dr. Emin Altıparmak, Prof. Dr. Musa Akoğlu,  Doç. Dr. Erdinç Çetinkaya, Doç. Dr. Öykü Tayfur Yürekli ve Doç. Dr. Yasemin Özderin Özin ile Öğretim üyesi Dr. Muhammed Kadri Çolakoğlu tarafından teknik bilgilendirildiler. Konferans salonunda eğitim sunumlarını Rabia Onurcan tanıttı ve idare etti.

7 Kasım Perşembe günü, sabah kahvaltısını ülkemizin ileri gelen cerrahları ile bilimsel toplantı sohbetinde yapan Prof. Dr. Feza Remzi, Hastanemizin Gastro-enteroloji Cerrahi ve Genel Cerrahi Kliniklerini ziyaret etti. Hastaları muayene eden Remzi, ameliyatı planlanan hastaları tetkik etti. Gülen Arslan Lied ve Feza Remzi, Doç Dr. Tolga Karakan tarafından hastanemizi gezdirildiler. Gastroenteroloji Kliniği tarafından ağırlandılar.

Projenin açılışına Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Emine Alp Meşe, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven ve Ankara Kalkınma Ajansı adına Muhammed Seyid Pehlivan ile Ahmet Arvas katıldılar.

Pratik eğitimin ilk gününde Gastroentereloji ve Gastroenterocerrrahi uygulamaları Türk, Norveç ve Amerikan ekollerinde karşılaştırmalı sunuldu ve tartışıldı. Sunumları multidisipliner olarak tıp doktoru, hemşirelik öğrencileri, sağlık idarecileri ve diğer branş uzmanları izlediler.

Pratik eğitimin 2. günü 8 Kasım Cuma sabahı 8:00’de başlayan Kolitis Ulseroza ameliyat uygulaması 12:00 de tamamlanmıştır. Öğleden sonra Prof. Dr. Nuray Yazıhan, laboratuvar uygulamalarını anlattı. Yurt dışından gelen misafir bilim insanları ardışık olarak yeni teknik ve uygulamaları anlattılar. Sunumlar, tıp doktorları ve sağlık çalışanlarının yanı sıra, hastalar, hasta yakınları, misafir hocalarımızın öğrencileri ve başarılı Fen Lisesi öğrencilerinden Tıp okumaya hazırlananlar tarafından da takip edildi.

9 Kasım Cumartesi günkü toplantıda, TÜSKA Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Figen Şenel Çizmeci, Op. Dr. Aziz Ahmet Surel, Prof. Dr. Feza Remzi, Prof. Dr. Gülen Arslan Lied, Doç. Dr. Erdinç Çetinkaya ve Uz. Dr. Ayşe Turan’ın katılımı ile projenin sürdürülebilirliği planlandı.

Sonuç olarak ülkemizde laboratuvar uygulamaları, hastaların aile hekimleri tarafından tespiti ve referans hastanelerinde ameliyatları ve takiplerinin mükemmeliyet merkezi şartlarında yapılmasının sağlık hizmet maliyetlerini azaltacağına karar verildi.

Ankara Şehir Hastanesi yurt içi ve dışı multidisipliner tıbbi çalışmalarını geliştirmek, işbirliklerine katılma, azmi ve kararlılığındadır. Yapılacak çalışmaları desteklemek konusunda yurt dışında yaşamakta olan bilim insanlarımız her zaman yardım etme sözü vermişlerdir. Hastanemizin fizik yapısı ve insan kaynaklarını çok takdir ettiklerini belirtmişlerdir.

10 Kasım Pazar günü, Prof. Dr. Feza Remzi ve Prof. Dr. Gülen Arslan Lied Ankara ve İstanbul’daki öğrencileri ile son derslerini verip vedalaşmışlar; ülkemizden ayrılmışlardır. Yolları açık olsun, kendilerine teşekkür ederiz. Yine bekleriz.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Bilim Köprüleri Proje Ekibi

Op. Dr. Aziz Ahmet Surel
Doç. Dr. Tolga Karakan
Uz. Dr. Ayşe Turan
Vahide Akdemir EducaLife