Anti-IL 5 antikoru: Mepolizumab nedir?
Mepolizumab, astımda önemli bir rolü olan IL-5'e karşı geliştirilmiş bir ilaçtır. Şu anda bu ilaç ticari olarak Nucala adıyla kullanılmaktadır.
Mepolizumab kimlere ve ne amaçla uygulanabilir?
Eosinofilik astım tanısı olan olgulara uygulanır. Ancak bu hasta grubu içerisinde aşağıda yazılan özellikleri taşıyan hasta grubu için bu tedavi önerilir: a) 12 yaş ve üzerinde,
- Kan eozinofil sayımının ≥300 hücre/µl olması (uzun süredir düzenli sistemik steroid kullanan hastalarda ise tedavi altında ≥150 hücre/µl olması),
- En az 6 aydır düzenli sistemik steroid altında kontrollü veya kontrolsüz astımı olması ve/veya yüksek doz inhaler kortikosteroid (>800 mcg/gün budesonid veya eşdeğeri) ve inhaler uzun etkili beta iki agonist kombinasyonuile birlikte 3 üncü bir kontrol edici ilacı en az 1 (bir) yıldır kullanmakta olmasına rağmen kontrolsüz astımı olması (en az 3 gün sistemik kortikosteroid kullanımını gerektiren yılda en az 2 atağı olması)
Yukarda yazılı tüm koşulları taşıyan hastalar Anti-IL-5 (MEPOLİZUMAB) tedavi almaya uygundur. Bu koşulların tek tek bulunması MEPOLİZUMAB tedavisi için uygun değildir.
MEPOLİZUMAB’ ın astım tedavisinde etkili ve de güvenilir olduğu çok merkezli ve uluslararası çalışmalar ile gösterilmiştir. Şiddetli eosinofilik astımlı hastalarda MEPOLİZUMAB ile tedavinin astım hastalığını kontrol altına aldığı yani astım ile ilgili yakınmaları azalttığı, hastaların atak geçirme sıklığını azalttığı, kullandığı astım ilaçlarının doz ve sayısında azalma yaptığı ortaya konmuştur. Ayrıca hastaların eskisine göre daha rahat bir hayat sürdükleri yani yaşam kalitelerinin yükseldiği gözlenmiştir.
Hazırlık aşamasında ve sonrasında neler yapılır?
Takip edildiğiniz klinikte eosinofilik astımlı olduğunuz ve mevcut tedavilerle hastalığınızın kontrol altında olmadığının anlaşılmış olması gerekmektedir. Arkasından ilacınızın ödenmesi için sizi takip eden hastaneden ilacı kullanmaya uygun bir hasta olduğunuzu gösteren 3 imzalı bir rapor ile durumunuzun belgelenmesi gerekecektir.
İlaç nasıl uygulanır?İlaç kuru toz halindedir ve uygulama öncesinde 1.2 mL steril su karıştırılması gerekir 1.2 mL steril su ile hazırlanan ilacın 1ml’sinde 100 mg MEPOLİZUMAB vardır. Her bir subkutan enjeksiyon 100 mg olarak yapılacaktır. Enjeksiyon, kolunuzdan veya bacağınızdan veya karnınızdan derinin hemen altına yapılacaktır. İlacın tüm güvenlik tedbirlerine uyularak uygulanmasını sağlamak için hemşiremiz tek kullanımlık iğne ve plastik şırınga kullanacaktır.
Enjeksiyon sonrası ilacı erken dönemde sorunsuz alabileceğinizden ve herhangi bir erken reaksiyona yol açmadığından emin olmak için ilk enjeksiyon sonrası 2 saat, daha sonra 30 dakika-1 saat klinikte gözlemde tutulacaksınız.
İlaç kullanımı ne kadar sürecek?
Uygun bulunan hastalar belirlenen dozda yaklaşık 16 hafta boyunca MEPOLİZUMAB ile tedavi edilecektir. Bu süre sonunda sizi izleyen doktor bu ilacın sizde etkili olduğunu düşünürse tedaviye devam etmeniz önerilecektir.
Olası riskler ve yan etkiler nelerdir?
Mepolizumab klinik çalışmalarda yeterli sayıda hastada kullanılmış olup, güvenliliği değerlendirilmiştir.
Tüm ilaçlarda olduğu gibi mepolizumab tedavisinde de yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler aşağıda belirtilmiştir.
Mepolizumab bir protein içerir, tüm proteinlerle olduğu gibi, uygulama yerinde ya da vücudu genel olarak etkileyen alerjik reaksiyonlann meydana gelmesi olasılığı vardır. Deride döküntü, kaşıntı ya da ürtiker (kurdeşen, dabaz), yüzde, dudaklarda, dilde ya da vücudunuzun diğer bölümlerinde şişlik, hızlı kalp atışı, baş dönmesi ve sersemlik, nefes darlığı, hırıltı ya da nefes almada güçlük gibi ani alerji belirtiler görülebilir.
Mepolizumaba bağlı olarak nadir de olsa başka yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler aşağıda belirtilmiştir:
Enjeksiyon yerinde ağrı, şişkinlik, kaşıntı ve kızarıklık gibi reaksiyonlar
Baş ağrısı, baş dönmesi, uyku hali ya da yorgunluk, boğaz ağrısı, öksürük, bulantı, ishal, hazımsızlık, grip benzeri semptomlar, kas ağrısı,
Parazit enfeksiyonlarınn sık olduğu bir bölgede yaşıyorsanız ya da bu tip bir bölgeye seyahat ediyorsanız ya da parazit enfeksiyonuna karşı bir tedavi kullanıyorsanız, lütfen bunu doktorunuza bildiriniz. Mepolizumab bu tip enfeksiyonlara karşı direncinizi zayıflatabilir, parazit enfeksiyonuna karşı bir tedavinin etkililiğini azaltabilir.
Mepolizumab kullanan hastalarda herpes simplex (uçuk) gelişimi bildirilmiştir. Sık uçuk geçirme öykünüz var ise veya ilacın başlamasından sonra uçuk gelişimi olur ise doktorunuza haber vermeniz gerekir
Bu tedavinin hastaya sağlayacağı faydalar nelerdir?
Bu tedavi sonucunda şu anda kullandığınız ilaçlarla kontrol altına alınamamış, bu nedenle sık sık hastaneye yatmak ya da acil servise başvurmak zorunda kaldığınız astım ataklarınızın azalacağı düşünülmektedir. Ayrıca mevcut kullandığınız ilaçların özellikle kortizon hapı veya iğnelerin dozlarında azalma olacağı ve bunların yaratacağı yan etkilerden de korunacağınız düşünülmektedir.
Bu ilacın alternatifi olan bir ilaç var mıdır?
Bu ilacın bir alternatifi yoktur.
Başarı olasılığı:
Bu ilaç tedavisi alan olguların çoğunluğunda ilaçtan elde edilmesi beklenen yararların elde edildiği gösterilmiştir. Ancak bu yararı görmek için en az 16 haftalık bir tedavi gereklidir. Bu süre sonunda hastanın tedaviden yarar görüp görmediğine karar verilerek tedavi süresi uzatılır veya tedavi kesilir.
İlaç kullanımının kabul edilmemesinin olası sonuçları:
Bu ilacı kullanmak istemediğiniz takdirde doktorunuz ile konuşarak tedaviniz hastalığınız ciddiyetine göre düzenlenecek ve daha önce olduğu gibi takipleriniz sürecektir. Tedaviyi kabul etmiyor olmanız sizin bizim tarafımızdan tedaviniz ve takibiniz üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacaktır.
Gerektiğinde tıbbi yardıma nasıl ulaşabilirim?
Mesai saatleri içerisinde İmmünoloji ve Allerji Polikliniğine başvurabilirsiniz. Mesai saatleri dışında acil servise başvurulması uygundur.
26 Ekim 2022