Yenidoğan (Neonatoloji)

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Çocuk Hastanesi içinde 3.kat A blokta ve Kadın Doğum Hastanesi 4. Kat A,B, ve C bloklarda yer almaktadır. Çocuk Hastanesi binasındaki ünite Düzey 3 yenidoğan yoğun bakım hizmeti sunan 30 hasta yatak kapasitesine sahiptir. Aynı hastane binasında 3. kat B blokta, dört yataklı “Anne Uyum Servisi”nde taburcu olmadan önce anne ve riskli bebekleri izlenmekte, bakım ile ilgili eğitimleri tamamlanmaktadır. Kadın Doğum Hastanesi bünyesinde ise 4.kat A, B ve C blokta toplam 120 yenidoğan hasta yatağı ile Perinatoloji servisinde (yüksek riskli gebelik) izlenen ya da maternal (anne karnında) sevk edilen gebelerin bebeklerine doğumlarında itibaren gereken sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Toplam 150 yatak kapasitesinin 54’ü Düzey 4B geri kalan 96’sı Düzey 3 sağlık hizmeti sunmaktadır. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ülkemizdeki en fazla düzey 4B yatak kapasitesine sahip ünitedir. Ayrıca Çocuk Hastanesi’ndeki yataklara ek olarak Kadın Doğum Hastanesi 5. kat B blokta 21 adet anne-uyum odasında bakım ve eğitimler sağlık personeli tarafından verilmektedir.

Ağırlıklı olarak hasta merkezli bakım uygulanan ünitenin ziyaret kuralları Ankara Bilkent Şehir Hastanesi sayfasında yayınlanmaktadır. Hekim ve hemşire tarafından hastalara olabilecek en kısa zamanda ten tene temas ve kanguru anne bakımı kararı alınmakta, ardından uygun şartlar sağlandığında kısıtlama olmaksızın anne ve babanın bebeğin bakımına katılımı sağlanmaktadır. Düzey 3 ve 4B bakım hizmetleri kapsamında invaziv (endotrakeal entübasyon) ve non-invaziv solunum desteği, ileri mekanik ventilasyon yöntemleri (HFOV, HFOV-CMV), inhle Nitrik Oksit tedavisi, tedavi amaçlı hipotermi tedavisi ve amplitüd EEG ile izlem, nöromonitorizasyon (aEEG, serebral NIRS), kritik doğumsal kalp hastalıklarına yönelik neonatal kardiyak bakım (cerrahi, tanısal ve girişimsel işlemler yapılmaktadır. Sadece Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde doğan bebeklerin değil ileri yoğun bakım destek ve tedavilerine ihtiyaç duyan, çocuk cerrahisi, beyin cerrahisi, kardiyovasküler cerrahi ve göz ameliyatlarına gereksinimi olan farklı merkez ya da illerde bebeklerin sevklerine cevap vermeye çalışmaktayız. Ünite cerrahi bölümlerle iş birliği içerisinde preoperatif, intraoperatif ve postoperatif hasta yönetimini yürütmektedir. Yenidoğanın cerrahi hastalıklarının tedavi edildiği önemli bir merkez olması yanında, prematüre bebeklerde gelişen göz hastalıklarının tedavisinde de referans merkez olarak hizmet vermektedir

• Hayatı tehdit eden kalp ve akciğer yetmezliği durumlarında, bu organların görevini, geçici olarak bu cihaza devretmek amacıyla uygulanan Ekstrakorporal membran oksijenizasyonu (EKMO), ünitemizde başarıyla uygulanmaktadır.

• Plazmaferez, kanın dışarı alınması ve sonrasında tekrar dolaşıma verilmesi gibi aşamaları olan bir tedavi yöntemidir. Tedavi ile amaç hasta kanı vücuttan atmak ve sonrasında sağlıklı olan kanı tekrar vücuda vererek dolaşımına devam etmesini sağlamaktır. Uygun hastalarda ünitemizde deneyimli uzmanlar tarafından uygulanmaktadır.

• Sürekli Renal Destek Tedavileri (CRRT), vücuttan fazla sıvıyı, toksinleri, metabolitleri atmak için, ya da tedaviye dirençli elektrolit bozuklukları gibi durumlarda uygulanan hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemi olup ünitemizde başarı ile uygulanmaktadır. Yoğun bakımda yatan hastalar dışında doğum sonrası lohusa izlem odalarında anne yanındaki bebeklere günlük muayeneler yapılmakta, anne ve bebek dostu sağlık kuruluşu standartları sağlanmaktadır. Ulusal Yenidoğan ayaktan takip polikliniklerinde prematüre doğan ya da riskli yenidoğanların izlemi, yönetimi ve rehabilitasyonu sağlanmakta, birden fazla kliniğinin aynı hastayı takip etmesini imkan sunan multi-disipliner yönetim ile gelişimsel izlem yakın takip edilmektedir. Yüksek riskli gebeliklerin takibinin yapıldığı hastanemizde bu gebeliklerden doğan prematüre ve prematüriteye bağlı sorunları olan bebeklerin yoğun bakımdaki tedavilerinin yanısıra; bu bebeklerin taburculuk sonrası takipleri, gelişimleri, işitme testleri, oftalmolojik ve odyolojik izlemleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon izlemleri, nörolojik izlemleri de hastanemiz bünyesinde yapılmaktadır.

Sağlık hizmet sunumunda olduğu kadar Neonatoloji Bilim dalında da 11 profesör, 11 Doçent eğitim görevlisi olmak üzere toplam 28 neonatoloji uzmanı, 10 neonatoloji yan dal asistanı, 6 pediatri uzmanı olmak üzere donanımlı bir kadro akademik faaliyetlerde bulunmaktadır. Uluslararası ve Ulusal hakemli dergilerde çok sayıda yayımlanan araştırma makleleri, mezuniyet öncesi ve sonrası kurslar, sertifikalı eğitim programları (Yenidoğan Canlandırma Programı, Yenidoğan Hemşirelik Sertifikalı Eğitim Programı vb) devam etmektedir.

Klinik Doktorlarımız

31 Ekim 2023