Standartların Çok Üstündeyiz
13 Nisan 2021



Ankara Şehir Hastanesi’nin Koordinatör Başhekimi Opr. Dr. Aziz Ahmet Surel ile bünyelerinde yeni açılan Klinik Araştırmalar Merkezi’ni gezdik. Kovid salgını için yerli aşı ve burun spreyinin insan denemelerinde önemli olacak merkez, dünya standartlarının çok üstünde 

Ankara Şehir Hastanemizi ziyaret eden Milliyet Gazetesi köşe yazarı Abdullah Karakuş hastanemiz Başhekimi Op. Dr. Aziz Ahmet Surel tarafından ağırlanarak Hastanemiz bünyesinde yeni açılan Klinik Araştırmalar Merkezi gezdirilerek merkez hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sayın Abdullah Karakuş’ta köşesinde Merkezimize ait bilgileri yer verdi.

Ankara Şehir Hastanesi’nin Koordinatör Başhekimi Opr. Dr. Aziz Ahmet Surel ile bünyelerinde yeni açılan Klinik Araştırmalar Merkezi’ni gezdik

Yerli aşıda son aşamaya gelindi. Bu süreçte insan denemeleri ve takip süreci çok önemli.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın talimatıyla Ankara Şehir Hastanesi’nde yerli aşı ile ilgili çok önemli bir merkez kısa sürede kuruldu. Merkez, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük laboratuvarı olacak.

3 katlı ve 20 deneğin yatılı kalabileceği merkez için işinde tecrübe kazanmış uzmanlardan bir özel ekip oluşturuldu.

Biyometrik giriş

Özel güvenlikli binaya biyometrik tanıma ile giriliyor. Yani parmak izi, yüz tanıma ve göz tanıma sistemleri.

Koordinatör Başhekim Surel Milliyet’e denek olarak gelen kişilerin neler yapacağını ve binadaki işleyişi tek tek göstererek anlattı.

İlk gelişten itibaren deneklerin neler yapacağını Surel şöyle anlattı: “Binaya biyometrik tanıma ile girilecek. Bunlar da parmak izi, göz tanıma ve yüz tanıma. İlk girişte kaydı yapılıyor. Eşyalarını değiştiriyor ve girişteki dolaplara koyuyor. Eğitim alanında hangi çalışmaya girdiği, neler yapılacağı, dikkat etmesi konularla ilgili bilgilendirme yapılıyor. Sonra muayene alanına geçiliyor. Önce muayene ediliyor, değerlendiriliyor.”



Özel uzman ekip oluşturuldu

Surel merkezi gezerken çalışma arkadaşlarını da tek tek tanıtıyor. Surel “her alanda en iyileri bir araya getirerek bir ekip kurduk. Mesela hayvan çalışması yapılmış başvurular da gelecek buraya. O nedenle veterinerimiz var ekipte.” vurgusu yaptı.

24 saat takip

Girişten itibaren her alanda kamera görüyoruz. Koordinatör Başhekim Surel kameraları da şöyle anlatıyor: “24 saat takip çok önemli. Bütün denekler ihtiyaç giderdiği zamanlar hariç 24 saat izlenecek. Düştü bayıldı, bir olumsuzluk yaşadı hemen müdahale edilecek. Aynı anda 20 kişiyi yönetebilecek durumdayız. 20 kişilik yatılı servisimiz var. Bu odaların hepsinde de kameralar var. Hem numune alma hem de ilaç verme yerimiz oluşturuldu. Burasını da kameralarla gözlüyoruz. İlacı kim ne zaman verdiği kayıt altına alınıyor.”

Denekler ve görevliler çıkacak

Binadaki ikinci kat ise özel bölüm. Sadece denekler ve girmesi gereken görevliler girebilecek. Bu bölümde deneklerin yatılı kalmaları için ikişer kişilik özel kameralı odalar oluşturulmuş.

Başhekim Surel bu bölümü ise şöyle anlattı:

“Yataklı servisimize herkes çıkamayacak. Deneklerimiz ikişer kişilik odalarda kalacak. Bu odalarla ilgili özel hazırlıklarımız var. Örneğin, ilacı verdik 12 saat su içmemesi lazım. Bu odanın suyunu biz kapatıyoruz. Kişi suya ulaşamıyor. Türkiye’de bu standartlarda bir yer yok. Bu alanda koridorun sonunda acil çıkış kapımız var. Hastayı acil yoğun bakıma vb. götürmemiz gerekmedikçe bu kapı hiç açılmayacak. İki odayı sosyal alan yapıyoruz. Burada da gözlem sürecek. Beraber çalışmaya girdikleriyle orada yemeklerini yiyebilecekler. Sohbet edip çeşitli aktiviteler yapabilecekler. Zaman geçirme yeri olacak bizim gözetimimizde.”



Burun spreyini deneyeceğiz

Kovide yönelik yeni çalışmalardan biri de burun spreyi. Türkiye bu çalışmada da önemli kademeler katetti. Sprey çalışması da bu merkezde denenecek. Surel “Dünyada bununla ilgili bir başarılı çalışma yapılamadı. O da bizim burada beklediğimiz çalışmalar içerisinde. Aşımız yapılınca Türkiye dünyadaki 5-6 ülkeden biri olacak aşısı olan. Bu aşıya neresi ruhsat vermiş, kabul edilebilir bir yer mi diye bakacaklar. O yüzden bu standartları sağlamak çok önemliydi. Dünya standartlarının üstünde bir yer yaptık. Dünyadaki büyük firmaların çalışmalarını burada yapmalarına yönelik de bir alan oluşturmaya çalıştık” diyor.

Ne zaman başlayacak?

Merkezin çalışmalarına ne zaman başlayacağı ile ilgili sorum üzerine Surel, “Biz hazırız. Aşıları geliştiren bilim insanlarımız ile görüşmeler yürütüyoruz. Avrupa’nın en büyük laboratuvarına sahibiz. Her tetkiki kendi bünyemizde yapacak imkânımız var. İnsan çalışmalarına geçecek kadar güvenli ve etkin ürünler için Etik Kurul onayı sonrası bütün ayrıntılı raporlarla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) müracaat edilecek. Ayrıntılı ve titiz değerlendirmeler sonucu uygun bulunan klinik çalışmaları merkezimizde günüllülerimiz ile yürütmeye başlayacağız. Gönüllü denek havuzumuzu oluşturuyoruz. 18-60 yaş aralığında, bir hastalığı olmayan, Kovid geçirmemiş ve aşı olmamış bireyler gönüllü olmak için müracaat edebilir.” vurgusu yaptı.



Kan ve dokuların saklanacağı oda

Merkezin en hassas odalarını da gezdirdi Surel. Yani ürünlerin, kan, doku örneklerinin saklanacağı alan. Surel bu odaları da şöyle anlattı: “Uzun yıllar saklanacak arşiv alanımız var. Kartlı olarak giriş çıkış yapılıyor. Bir başka odamız ise ürünlerin saklanacağı alan. Bir de teste girenlerden kan, doku gibi örnekleri saklayacağımız odamız var.”


  • 0-1.jpg
  • 0.jpg
  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg