Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Etkinliği Düzenlendi.
22 Şubat 2022

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekildi:

“Bedensel Engellilikte Rehabilitasyon Önemli”

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Ankara Şehir Hastanemizde gerçekleşen farkındalık toplantısında engelli bireylerin sorunları tartışıldı. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın ve Ankara İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. A. Zülfikar Akelma katılımları ve katkıları ile bu özel programa anlam kattı.

Ankara Şehir Hastanesi olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Evren Yaşar toplumsal duyarlılık açısından bu özel güne büyük önem verdiklerini ifade ederek bedensel engellilikte multidisipliner yaklaşım, hekim-hasta iletişimi ve rehabilitasyonun önemine değindi.

Her yıl 3 Aralık gününde engelli bireylerin haklarını geliştirmek, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın her alanında farkındalık oluşturmak amacıyla tüm dünyada Engelliler Günü etkinlikleri düzenleniyor.%80'i gelişmekte olan ülkeler olmak üzere Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i engelli bireylerden oluşuyor. Bu oranın 100 milyondan fazlasını engelli çocuklar oluşturuyor.

Ankara Şehir Hastanesi tarafından gerçekleştirilen 3 Aralık Dünya Engelliler günü farkındalık toplantısında bedensel engellilikte rehabilitasyon, multidisipliner yaklaşım ve doğru iletişiminin önemine dikkat çekildi.

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Evren Yaşar, ‘Ankara Şehir Hastanesi olarak pandemi döneminde engelli bireylerin hastaneye erişimini kolaylaştırdık ve sağlık hizmetlerine kesintisiz olarak devam etmesini sağladık’ dedi. Yaşar ayrıca, bedensel engelleri nedeni ile sağlıklı kişilerden farklılaşan ve eğitim hizmetlerinden gereğince yararlanamayan bu bireylerde bilişsel, psiko sosyal ve duyusal gereksinimlerin yanı sıra hareket ve fonksiyonel yeteneklerin geliştirilmesinin de büyük önem taşıdığını belirterek fizik tedavi ve rehabilitasyonun hastalığın seyrindeki öneminden bahsetti. Uzun vadede engellilerin sportif ve sanatsal başarılarının herkese örnek olduğunu ve toplumsal kazanım açısından doğru hedefler olduğunu ifade etti.

Engelli bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda, toplumsal duyarlılık açısından 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü daha yaygın duyurmak istediklerini ifade eden ve toplum farkındalığının önemine değinen Prof. Dr. Yaşar, "Bugün tüm dünyada engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile bir araya geldik. Tüm yaşamı etkileyen bir süreç olan engellilikte bireylerin karşılaştıkları sorunlar sadece kendilerinin hayatını değil, aynı zamanda ailelerini de çok etkiliyor. Engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek, sağlık çalışanları olarak yapabileceklerimizi bilimsel olarak tartışmak, ailelerimizi bilgilendirmek, çocuklarımızı dinlemek ve yeteneklerini ortaya koymak açısından anlamlı bir gün geçirdik." dedi.

Ankara Şehir Hastanesi’nde gerçekleşen etkinlikte müzik eğitmeni Bünyamin Çevik, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu ve çalışanlarımız tarafından müzik dinletisi gerçekleşti. Başhekim Prof. Dr. Evren Yaşar’ın konuşması ile başlayan etkinlik, Milli Eğitim Vakfı Gökkuşağı Özel Eğitim Ortaokulu Rehber Öğretmeni Deniz Kaymaz, ödülsüz ve cezasız çocuk eğitim sisteminin yaygınlaşması noktasında çeşitli çalışmalara imza atan Aliye Coş ve Ankara Şehir Hastanesi’nden Uz.Dr. Zuhal Özişler’in konuşmaları ile devam etti. Etkinlik Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümünden Doç.Dr. Murat Erdoğan’ın konuşması, Ampute Futbol Milli Takımı, Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı, Paravolley Türkiye Milli Takımı, Engelsiz SP Voleybol takımlarının Paralimpik Spor Gösterisi ile sonlandı.

Organizasyon bir AbbVie şirketi olan Allergan’ın koşulsuz katkıları ile gerçekleştirildi.