İçlerinde 3 kere korona geçiren oldu. Kovid hastası baktığı yatakta kendi tedavi görenler oldu. Onlar salgında umudun penceresiydiler. Kahraman sağlık çalışanlarıyla 2.5 yılı konuştuk, dertleştik, alkışladık...
Ankara Şehir Hastanesi 17 bin çalışanı ile 2.5 yıllık pandemi döneminde gece gündüz çalışan sağlık kuruluşlarından biriydi. Salgında gece gündüz çalışan sağlık çalışanlarıyla buluştuk. Yılın başhekimi seçilen ve ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Aziz Ahmet Surel, yılın hekimi seçilen Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi İhsan Ateş ve ekibi ile 2.5 senede yaşananları ve gelinen noktayı değerlendirdik.
17 bin kişi çalıştı
Koordinatör Başhekim Surel, Ankara Şehir Hastanesi olarak 17 bin kişilik bir aile olduklarını belirterek, "Her bir ferdi salgın dönemindeki çalışmalarda yer aldı. 2.5 yıl gibi uzun bir dönemde gece gündüz çalıştı. Başlangıçta birkaç ay bir süreç yöneteceğiz demiştik. Kovid için bir grup oluşturmuştuk. Onlar süreci yürütecekti. Süreç uzayınca topyekûn bütün kampüsteki çalışma arkadaşlarımızın katılımına ihtiyaç duyuldu. 4000 yatağımızın yarısının Kovid hastası olduğu zamanlar oldu. Bu sayı Kovid bölümünde 2500, 3000'leri de buldu. Normal dönemde günlük 25 bin hasta girişimiz var. Yakınlarıyla birlikte
gelenlerin sayısı ise 100 bini buluyor. Bir şehir gibiyiz neredeyse" diyor.
Üç kez Kovid olan var
Pandemide ciddi şeyler öğrendiklerini dile getiren Surel, "Yorucu da oldu. Böyle bir refleksin envanterimizde olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü pandemi gösterdi ki böyle yeni bir pandemi çok uzağımızda değil, her an olabilir. Daha evvel bazı lokal salgın hastalıkları televizyondan izlemiştik. Uzakdoğu ve Afrika'da. Böyle içine hiç düşmemiştik tıbbi pratiğimizde. Bütün dünya içine düşünce şunu gördü ki böyle şeyler her an insanların başına gelebilir. Ve bizde ülke olarak iyi bir sınav verdiğimizi düşünüyorum. Geriye çok ciddi bir tecrübe ve refleks kaldı. Bu reflekslerimizi canlı tutmamız gerektiğini de dünyaya baktığımız zaman görüyoruz. Aşılama ile ölüm ve ağır geçirme azdı. Aşılama yokken doktorlar ve hemşireler can veriyordu" vurgusu yaptı. Pandeminin başında sağlık çalışanlarından istifa edenler olduğunu dile getiren Surel, "Pandemi hastalarını koyduğumuz binaya yemek dağıtmaya giderken bile personel endişe ediyordu. Biz bunu eğitimle aştık. Eğitimi alan arkadaşlarımız bilimin ışığında daha rahat hareket ettiler. Bütün arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Çok çalıştılar, çok emek
'Eski günlere dönüyoruz'
Salgında son durumu 'yok denecek kadar az' diye niteleyen Surel şunları söyledi: "Riskli yerler dışında artık biz maskeleri günlük yaşamda kullanmıyoruz. Sağlık çalışanlarımızın aşılanması da neredeyse yüzde 100. Şu anda hastanemizde yüzde 90 Kovid dışı hastalar yatıyor. Yüzde 10'u Kovide ayırdık. Eski günlere döndük. 2.5 yıldır birikmiş hastalarımızın ve acil olmayan hastalarımızın ihtiyaçlarını yerine getiriyoruz. Günlük 500'ün üstünde ameliyat yapıyoruz şu an. Talepler artabilir. Onların planlamasını yaptık."
'Gündemimizden çıkarmalıyız'
Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi İhsan Ateş ise şunları söyledi: "Yatan hastamız hiç bu kadar azalmamıştı. 200 civarında Kovid hastamız yatıyor. Yarısı görünürde semptomu olmadan test yaptıranlardan. Diğer yarısı da grip olunca evde istirahat edip bol vitamin bol sıvı ile süreci atlatacak hastalar. Önümüzdeki aydan itibaren bunu gündemimizden çıkarmayı hocalarımızla konuştuk. Kovid diye bir şey düşünmeyelim dedik. Aşısı eksik olanlarda ve risk grubunda biraz risk var. Yoğun bakımlarımız da normalleşmeye başladı."
‘Yorulduk, ümitlerimizin azaldığı oldu’
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ayşegül Erciyas, “Zaman zaman bütün servislerimizde Kovid hastalarına hizmet verdik. Dinamik süreci ve çarkı çevirmeye çalıştık. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum, geri dönüşler çok olumlu oldu. Yükün altında kimse ezilmedi ve elinden geleni yaptı. Tabi ki yorulduk. Ümidimizin azaldığı günleri yaşadık. Ve şu anda iyi bir sürece geldik” dedi. Hemşire Leyla Kortal ise Kovid hastalarına bakarken Kovid’e yakalanan isimlerden.
Hatta hasta baktığı yatakta kendisi de yatmış. Hemşire Kortal korona günlerini şöyle anlattı:
“Kolay günler değildi. Hastalarımızla üzüldük, hastalarımızla güldük. Onların bütün duygularını paylaşmaya çalıştık. Zordu ama bizim için gurur vericiydi. Yoğun bakımlardaki hastalarımızı ayağa kaldırıp uğurladığımız zaman büyük mutluluk yaşadık.”
https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/abdullah-karakus/alkislar-saglik-kahramanlarina-6739509?sessionid=3