Prof. Dr. Banu Çelikel Acar Çocuklarda Artrit Tedavileri ve Çocuk Romatoloji Kliniğimizde yapılan tedaviler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Çocuk Romatolojisi kliniği olarak çocukların sağlığını en üst düzeye taşımak, çocukluk çağı artriti gibi önemli bir sağlık sorununu çözmek için uzmanlaşmış bir ekibe sahibiz. Ekibimizde ben ve benim dışımda dört doçent arkadaşımız bulunmaktadır.
Yan dal eğitimi veren bir kliniğiz. Eğitim bizim önceliğimiz, ama eğitim yanında tüm hastalarımıza kaliteli bir sağlık hizmeti sunmaktayız. Hedefimiz çocuk çağı romatizmal hastalıklarını ve artriti en iyi şekilde ele almak, hastalara faydalı olmak ve onlara iyi bir yaşam kalitesi sunmaktır.
Artrit dediğimizde aklımıza eklem iltihabı gelir. Eklemdeki iltihap sonucunda eklemde şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve ağrı meydana gelir. Artritin birçok sebebi vardır. Romatizmal hastalık olarak en başta gelen sebebi olarak juvenil idyopatik artrittir. Juvenil idyopatik artrit tanısını koymak için çocukların eklem problemlerinin en az 6 hafta boyunca aynı eklemde devam etmesi gerekmektedir. Juvenil idyopatik artrit dışında da birçok artrit nedeni mevcuttur. Artritin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Genetik olarak duyarlı bir bireyde çevresel faktörlerin de etkisiyle bağışıklık sistemindeki bozukluklar artrite neden olabilir. Ailede romatizmal hastalık olan çocuklarda artrit gelişimi daha fazladır. Ancak ailede hiçbir romatizmal hastalık olmayan çocuklarda da artritin görülebileceği unutulmamalıdır. Artrit dediğimizde karşımıza gelen bulgulara tek tek bakacak olursak, artrit olan eklemde şişlik, hareket kısıtlılığı, ısı artışı genel olarak beklediğimiz bulgulardır. Ama bunun haricinde hastalarda sabah tutukluğu da olabilir. Bu tablo özellikle romatizmal hastalıkları işaret eder. Çocuk sabah yataktan kalktığında tutulan eklemini hareket ettirmekte zorlanabilir. Hareket ettikçe de bu şikayet geriye döner.
Artritin tanısını ve nedenini ortaya koymak için yapabileceğimiz bazı testler vardır, ama tabii ki her zaman için en önemlisi çocuğun muayenesidir. Bir çocuk romatoloji uzmanı tarafından yapılan düzgün bir muayene bizi tanıya götürebilir. Muayeneden sonra yapılacak özel testler yine hastalık konusunda bize yardımcı olmaktadır. Hastalığın adını koyduktan sonra tedavinin yoğunluğu hastalığın şiddetine göre belirlenmektedir. Artrit olan çocukta hastalığa yönelik olarak uygulanacak ilaç tedavisinin yanında fizik tedavi, egzersizler, uygun diyet programı tedavinin bir parçasıdır.
Artritle başa çıkmak çocuk için ve bazen ailesi için zor olabilir. Akranlarının maruz kalmadığı bir kronik hastalıkla mücadele etmek çocuğu yorar, sürekli ilaç kullanmak zorunda olmak, kendisine verilen fizik tedavi programını takip etmek çocuk için bazen bezdirici olabilir. Burada ailenin rolü önemlidir. Çocuğu uygun zamanlarda doktor kontrolüne götürmek, verilen tedaviyi düzenli olarak uygulamak ailenin görevidir.
Unutmayalım ki artrit olan çocuklar da ileride istedikleri meslekleri seçebilir, arkadaşlarıyla benzer oyunları oynayabilir, sağlıklı bir hayat yaşayabilir. Yeter ki burada aileden gereken desteği görsün ve gereken tedavi uygulanabilsin.
Benim burada anlattıklarım artrite genel bir yaklaşım sunmaktadır. Şayet çocuğunuzda artrit olduğunu düşünüyorsanız veya herhangi bir romatizmal hastalıktan şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede profesyonel bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Çocuk Romatoloji Kliniği olarak herkese iyi günler diliyoruz."
Çocuk Romatoloji Kliniğimiz hakkında detaylı bilgiye ankarasehir.saglik.gov.tr web sitemizden ulaşabilirsiniz.