Ankara Bilkent Şehir Hastanemizde Dünya Sepsis Farkındalık Günü kapsamında Bilimsel Sepsis Sempozyum gerçekleşti.
16 Eylül 2024

Ankara Bilkent Şehir Hastanemizde, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü kapsamında düzenlenen Sepsis Sempozyumu’nda, sepsisin erken tanı ve tedavisinin hayati önemi vurgulandı. Bilimsel etkinliğe Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Figen Çizmeci Şenel, Sempozyuma Hastane Koordinatör Başhekimimiz Doç. Dr. Aziz Ahmet Surel, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.

Yoğun Bakımlar Klinik Koordinatörü Prof. Dr. Sema Turan, sempozyum öncesi yaptığı açıklamada, sepsisin vücudun enfeksiyona verdiği abartılı bir yanıt olduğunu ve erken müdahale edilmediği takdirde ölümcül olabileceğini belirtti. Sepsis nedeniyle dünya genelinde ölüm oranlarının %40’a kadar çıktığını, yani her 10 hastadan 4’ünün sepsis yüzünden hayatını kaybettiğini ifade eden Turan, bu durumun kabul edilemeyecek derecede yüksek olduğunu vurguladı.

Turan, her enfeksiyonun sepsisle sonuçlanmadığını ancak özellikle kronik hastalığı olan bireylerde sepsisin ciddi klinik tablolara yol açabileceğini belirtti. Ateş, üşüme, titreme, hipotansiyon, bilinç değişikliği ve solunum sayısındaki artış gibi belirtilerin alarm verici olduğunu, bu semptomlar görüldüğünde derinlemesine araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

Sempozyumda, sepsisin erken tanı ve tedavisinin hayati öneme sahip olduğu, antibiyotik tedavilerinin zamanlaması ve septik şok yönetimi gibi konular ele alındı. Prof. Dr. Turan, 2021'de yayımlanan Sepsis Rehberi'ne göre, sepsisten şüphelenilen hastalarda şok tablosu yoksa ilk 3 saat içinde antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğini söyledi. Sepsisin erken fark edilmesi durumunda birçok hastanın kurtarılabileceğini belirterek, farkındalık çalışmalarının devam edeceğini kaydetti.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi olarak, uluslararası standartlara uygun sepsis tedavi protokollerinin uygulandığı ve ileri teknolojilerle donatılmış yoğun bakım klinikleri sayesinde sepsis vakalarında mortalite oranlarını düşürmeye yönelik çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi. Hastane personeline yönelik eğitimler düzenli olarak yenilenirken, multidisipliner yaklaşımlar teşvik ediliyor.

Sempozyum, sepsis tedavisinde öncü olan sağlık profesyonellerinin bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlarken, sepsis yönetimi konusunda Ankara ve çevresinde farkındalığı artıran önemli bir bilimsel etkinlik oldu. Katkı sağlayan tüm hekimlere teşekkür edildi.