Prof. Dr. Özlem Evren Kemer Kornea Nakli Hakkında Bilgilendirmeler Yaptı
23 Aralık 2020

 


 

Hastanemizin Göz Hastalıkları Kliniği İdari Ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Özlem Evren Kemer Kornea Nakli hakkında bilgilendirmeler yaptı.

 

KORNEA NEDİR?

İnsanların hayatlarına ışık olarak dokunduklarını dile getiren Prof. Dr. Evren Kemer “ Kornea dediğimiz yer gözün ön yüzeyindeki kabarık kısımdır. Gözün her kısmının iyi çalışması lazım görmenin sağlanması için ve beyne doğru sinyallerin gönderilmesi için. Kornea nakli olabilmesi için gözün diğer kısımlarının optimum düzeyde iyi çalışması, sadece kornea alanında hasar olması gerekmektedir ki korneayı değiştirdiğimiz zaman hastalarımız fayda görebilsin. “ dedi.

 

KORNEA KAYBI NEDEN OLUR?

Prof. Dr. Evren Kemer konuşmasında ; “Kornea kaybının pek çok sebebi var. Genetik de olabilir ama bizim için önemli olan önleyebilecek seviyede olması. Enfeksiyon da çok önemli sebeplerdendir. Örneğin; kontakt lens kullanıcıları bu kapsamda risk altında olan kesim. Bu da genç popülasyona hitap ettiği için uyarmakta fayda var. Lensler göz yüzeyimize koyduğumuz yabancı bir cisim ve bakımlarının iyi yapılması lazım ki enfekte olmayalım. Normalde gözümüz o kadar sağlıklı o kadar güzel koruması var ki mikroplara karşı güzel bir dengede kalabiliyor, ama ufak bir çizik olursa bir travma olursa koruyucu tabaka azalırsa örneğin gözyaşımız alırsa savunmamız azalıyor ve korneada enfeksiyon oluşuyor. Enfeksiyonu geçirsek te kornea tabakası saydamlığını kaybedip beyaz bir doku oluşuyor. Bu durum olan olayın şiddetine ve derinliğine göre değişebiliyor. Görmeyi etkileyen merkezde görmeyi etkileyecek ve engelleyecek durumlar değiştiğinde nakil ihtiyacı doğabiliyor.

 

KORNEA NAKLİ NEDİR?

Diyelim ki bir hastada enfeksiyon gelişti ve görme alanı derin etkilendi o zaman korneanın ölüden aldığımız kornea ile değiştiriyoruz. Kornea şanslı bir doku çünkü damarları yok. O yüzden diğer organlarda olduğu gibi kan grubu ve başka immünolojik şeylere çok fazla girmeden herhangi birinin korneası herhangi birine uyum sağlayabiliyor. Damarlı olmadığı için avantajlı oluyor o yüzden çok yüz güldüren bir ameliyat. Biz aldığımız korneaları hemen takmıyoruz göz bankalarında belli solüsyonlar içinde bir süre saklıyoruz diğer organlar gibi anında takılması gerekmiyor solüsyon içinde 14 gün saklanabiliyor. Bu sürede hasta hazırlık sürecini takip ediyoruz. “ diye devam etti. Kornea üzerine aydınlatıcı bilgiler veren Prof. Dr. Özlem Evren Kemer’in yaptığı tüm açıklamaları program videosunda bulabilirsiniz.


  • Prof. Dr. Özlem Evren Kemer Kornea Haberi4.jpg
  • Prof. Dr. Özlem Evren Kemer Kornea Haberi5.jpg
  • Prof. Dr. Özlem Evren Kemer Kornea Haberi2.png
  • Prof. Dr. Özlem Evren Kemer Kornea Haberi1.jpg