TÜRKİYE’DE İLK OLAN MİNİMAL İNVAZİV VE ROBOTİK CERRAHİ HEMŞİRELERİ DERNEĞİ (MİRCEHDER) KURULDU
26 Mart 2021

TÜRKİYE’DE EN ÇOK ROBOTİK CERRAHİ AMELİYATI YAPILAN HASTANEMİZDE HEMŞİREMİZ DİLARA TURGUT ÖNCÜLÜĞÜNDE ROBOTİK CERRAHİ HEMŞİRELİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ AMACIYLA BU ALANDA TÜRKİYE’DE İLK OLAN MİNİMAL İNVAZİV VE ROBOTİK CERRAHİ HEMŞİRELERİ DERNEĞİ (MİRCEHDER) KURULDU







Robotik Cerrahi, birçok karmaşık prosedürü içeren geleneksel tekniklerle yapılan cerrahi uygulamalardan daha hassas, esnek ve kontrollü bir işlemin gerçekleştirilmesine olanak tanıyan, robotlar yardımıyla ameliyatların yapıldığı bir alandır. En yaygın kullanılan klinik robotik cerrahi sistem, bir kamera konsoluna bağlı olan mekanik kolların yönetilmesi aracılığıyla uygulanan sistemdir. Bu sistem içinde cerrah, ameliyat masasının yanındaki bir kamera konsolunda otururken kolları kontrol eder. Ameliyat esnasında gerekli olacak bütün robot enstrümanlarını ve cerrahi işlem için gerekli bütün ekipmanı ise robotik cerrahi hemşiresi hazırlar. Robotik cerrahi hemşiresi, cerrahi işlem sırasında robotta oluşabilecek bütün hataları tanır, anında çözülmesine yardımcı olur.

Robotik cerrahinin bilimsel çalışmalarla kanıtlanan en bilinen avantajları; cerrahi alanda daha az enfeksiyon, daha az ağrı, daha az kan kaybı, daha hızlı iyileşme, erken ayağa kalkma, daha estetik yara izleridir.

Ameliyathane hemşireliği içinde gelişen yeni bir branş olarak karşımıza çıkan robotik cerrahi hemşireliği, Ankara Şehir Hastanemizde de iki yıldır yerini bulmuştur. Bu süre içinde robotik cerrahi ekibimiz 700’e yakın ameliyatı başarıyla gerçekleştirmiştir. Robotik cerrahinin aktif olarak uygulandığı hastanemizde robotik cerrahi hemşireliğinin geliştirilmesi ve yenilikçi uygulamalarla dünyadaki gelişmelerle eş zamanlı olarak daha ileriye götürülmesi amaçlarıyla bilimsel alanda da çalışmalar yürütülmektedir.

Robotik Cerrahi Hemşiremiz Dilara Nur Turgut, robotik cerrahi hemşirelerinin alana dair eğitim almaları, deneyim paylaşımının sağlanması ve becerilerin geliştirilmesi konularında aktiviteler yürütülmesi ve bilimsel çalışmalar yapılması için öncülük yaparak, bu alanda tek olan Minimal İnvaziv ve Robotik Cerrahi Hemşireleri Derneğini kurmuştur ve derneğin başkanlığını üstlenmiştir. Dernek, ülke çapında görev yapan robotik cerrahi hemşirelerini aynı çatı altında toplayarak branşlaşma ve profesyonelleşmenin geliştirilmesi; eğitim, seminer, sempozyum gibi aktivitelerin düzenlenmesi konularında faaliyetlerini yürütmektedir.


  • 1.jpg
  • Robotik Cerrahi Hemşireleri Derneği1.jpeg
  • Robotik Cerrahi Hemşireleri Derneği2.jpeg
  • Robotik Cerrahi Hemşireleri Derneği3.jpeg
  • 2.JPG
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg