Obezite, hem bireyin sağlığı hem de toplumun sağlık sistemi için hala büyük bir problemdir. Üstelik Covid-19 pandemisi ile birlikte, pandemiyi durdurmaya yönelik alınan birçok önlem kilo almanın önünü de bir şekilde açmıştır. Eve kapanma, okulların kapanması, hareketsizlik, beslenme alışkanlıklarının değişmesi tüm dünya genelinde her yaş grubunda obezite oranının artmasına neden olmuştur. Bu gerçek, pandeminin sonuna geldiğini düşündüğümüz bu dönemde obezite ile ilgili artan sorunlarla karşı karşıya geleceğimizi göstermektedir.
Aslında pandemi öncesi 2018 yılında Sağlık Bakanlığının yürüttüğü çalışmalarla “Obezite merkezleri’nin” kurulması ve çoğaltılması ile ilgili adımlar atılmıştı. Diyabet ve hipertansiyon gibi birçok hastalık ve özellikle kanser riskinin artış gösterdiği bu hasta grubunda sadece obezite hastalarına multidisipliner bir yaklaşım ve kombine hareket sistematiğini öngören bir modelin uygulanmasını sağlamak, başarılarını görmek ve konuyla ilgili deneyimli ekipler yetiştirmek hedeflenmiştir. İşte bu amaçla da Ankara Şehir Hastanesinde 2019 yılında “Obezite Merkezi” kurulmuş ve 3 yıldır hizmet vermektedir.
Obezite merkezinde asıl amaç esasen ilk olarak hastayı tanımak ve obezite nedenlerini açığa çıkarmaktır. Bu amaçla obezite sorumlusu hemşireler, ve obezite alanında deneyimi olan diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist eşliğinde hastaların değerlendirme ve eğitim süreci başlar. Bu sürece paralel olarak da hekim gözetimi altında hastaların medikal durumları gözden geçirilir ve gereken diğer branş uzman hekim görüşleri ve ilgili tetkikler tamamlanır. Yaklaşık 3 ay süren bu değerlendirme ve “tanıma” sürecinde hastaların yaşam standartlarını değiştirmesi yönünde yardımcı olacak eğitimler yüz yüze verilir ve hastalar tanımlanmış programlara alınarak kilo vermeleri teşvik edilir ve en önemlisi bu süreç yakından takip edilir. 3 ay sonunda ise hastaların takip süreçleri değerlendirilerek, cerrahi uzmanı, endokrinoloji uzmanı, psikiyatri uzmanı, anestezi uzmanı, fizyoterapist, psikolog, diyetisyen ve obezite sorumlu hemşirelerinden oluşan bir kurul aracılığı ile hastaların bundan sonraki tedavilerinin ne şekilde olması gerektiğine yönelik bir karar verilir.
Bu üç yıllık süreçte 700’ü aşkın hastamız obezite merkezimizde takibe alınmış olmakla birlikte şu an merkeze devam eden 400’den fazla hastamız bulunmaktadır. Bu hastaların her birinin sağlıklı olabilmek için verdikleri gayret ve elde ettikleri kazanımlarla yaşadıkları mutluluk bizim motivasyonumuzdur.
4 Mart Dünya Obezite gününü sağlıklı günler dileğiyle kutlarım.
Doç. Dr. M. Kadri Çolakoğlu
Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı