10 Ekim 2022

Ankara Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizde 6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Toplantısı düzenlendi. Etkinliğe çok sayıda serabral palsili hasta, hasta yakını pediatrik rehabilitasyon ile ilgilenen hekimler, fizyoterapistler, ergoterapistler ve hemşireler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Evren Yaşar, serebral palsinin bir hastalık olmadığını belirterek, "Hayatın erken döneminde yaşanılan olumsuzluklardan sonraki süreçte bazı engelliliklerle yaşamın rotasını değiştiren bir süreçtir." dedi.

Bu süreçte fizik tedavi ve rehabilitasyonun büyük önem taşıdığına işaret eden Yaşar, serebral palsililerin engelleri aşarken zorlukların azaltılması için yaşam kalitesini artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Yaşar, hem serebral palsili kişilerin hem de ailelerin neler yaşadıklarını yakından bildiklerini ifade ederek, "Bizler, bu konudaki eksiklikleri görerek, Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet verdiğimiz aklaşık 50 yatağı, pediatrik rehabilitasyon amaçlı ayırdık." diye konuştu.

Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu da öncelikle beyin felci olarak tanımlanan serebral palsinin ne olduğunun iyi bilinmesi gerektiğini ifade etti. Erken tanı ve tedaviye erişiminin önemini vurgulayan Kapıcıoğlu, dünya genelinde 10 milyon serebral palsili bulunduğunu belirtti.

Türkiye'de de sayının yüksek olduğunu aktaran Kapıcıoğlu, "Verilere göre strateji geliştirilmesi önemli olduğu için sağlık verilerine ulaşılmalı. Bunun yanı sıra iş birliği önemli. Pek çok uzmanlık alanları var. Diş hekiminden hemşireye, radyoloji teknikerinden dil ve konuşma terapistine kadar pek çok sağlık profesyoneli, serebral palsi ile yakından ya da uzaktan ilgilidir. Bu bakımdan sağlık profesyonellerinin eğitimi ve mesleklerini icra ederken iş birliği yaparak güç ve birikimi birleştirmesi önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Ankara İl Sağlık Müdürümüz Ali Niyazi Kurtcebe ise son yıllardaki gelişmelerle birlikte tanıdan tedaviye önemli ilerlemeler olduğunu kaydederek, "Daha önce evde tabletlere bağımlı olan çocuklarımız, şu an rehabilitasyon merkezlerimizden faydalanıyor ve hayat standartlarını daha da ilerletiyor." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ‘Serabral Palsi ile Bir Ömür’ panelinde bizzat bu hastalıkla mücadele eden SERÇEV başkan yardımcısı Ali Fuat Mengüç ve DÜNSEV başkanı Erman Özturan konuşmalarını gerçekleştirdi.

Pediatrik rehabilitasyon alanında uzman hekimlerin katıldığı bilimsel sempozyum ile devam eden program, Serabral palsilli çocukların ve ailelerin katılımıyla pasta kesimi ile sona erdi.

• WhatsApp Image 2022-10-07 at 16.36.04.jpeg