Zatürre (pnömoni) nedir?
12 Kasım 2024

Ankara Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ayşegül Karalezli Dünya Zatürre Günü nedeni ile bilgilendirmelerde bulundu.

Zatürre (pnömoni) nedir?

Zatürre (pnömoni) akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Akciğerin en uç yapısını oluşturan ve havadaki oksijenin vücuda girdiği bölge olan hava keseciklerinin yaygın olarak iltihaplanması hastalığıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı zatürre türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Normal durumlarda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde zatürre oluşturur.
Dolayısıyla zatürrenin ortaya çıkmasında bulaşmadan çok, kişinin vücut direncini kıran risk faktörleri rol oynar.

Belirtileri nelerdir?

Hastalarda genellikle ani başlangıçlı öksürük, kirli, iltihaplı balgam, üşüme titreme, ateş, yan ağrısı, halsizlik ile kendini gösterir. Nefes darlığı ve/veya göğüs ağrısına da neden olabilir. Bazılarında ise, sinsi bir başlangıç söz konusudur. Birkaç gün devam eden iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrılarını takiben kuru öksürük, ateş yükselmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. KOAH, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, küçük çocuklar, hamileler risk grubundadır. Zatürre, aşısı olan bir hastalıktır.

Göğüs Hastalıkları Kliniğimizde yapılan tedavi ve işlemler hakkında daha fazla bilgiye hastanemiz web sayfası https://ankarasehir.saglik.gov.tr/TR-306474/gogus-hastaliklari.html adresinden ulaşabilirsiniz.