Göz kliniği hocalarımızdan Prof. Dr. M. Sinan Sarıcaoğlu halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığına ileri yaşlarda daha sık rastlanmakla birlikte, hastalığın her yaş grubunda görülebileceğini vurguladı.
Gözün sessiz hırsızı olarak tanımlanan hastalığın çoğu kez belirti vermeden görme alanı ve görme kaybına neden olduğunun altını çizen hocamız, erken tanı ve tedavinin çok önemli olduğuna değindi. Tedavi edilerek hastalığa bağlı görme kaybı önlenmiş çocuk ve genç yaş hastalardan örnekler verirken, hastalığın ilerlemesini durdurmak için seçilen hedef göz içi basıncının hastadan hastaya değişebileceğini anlattı.
Ailesinde, özellikle de birinci derece akrabalarında glokom hastalığı olanlar, yüksek miyopik ya da hipermetropik görme kusuru olanlar, diabet hastaları, göz travması ya da üveit geçirenler, lokal ya da sistemik steroid tedavisi alanların risk grubunda olduğunu sıraladı. Ülkemizde de sık görülen gözdeki psödoeksfoliasyon materyaline ait birikimlerin glokom hastalığına meyli artırdığını, bu hastaların da dikkatle takibini önerdi.
Erken Tanı-Erken Tedavi-Düzenli kontrol kurallarıyla hareket edilirse, hastaların yaşamları boyunca görme düzeylerinin korunabilme olasılıklarının da yüksek olacağına işaret etti.