23 Aralık 2020

Ankara Şehir Hastanemizde Emzirmenin Anne ve Bebek Sağlığına Etkisi Sempozyumu Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi

3.JPG

Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, Tarım ve Orman Bakanımızın Eşi Öğr. Gör. Dr. Ahu Pakdemirli, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanı Dr. Tuba Esra Şahlar, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Bahattin İlter, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Bilkent Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Eyüp Sarı, hastane başhekimlerimiz, yöneticilerimiz ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Sempozyumun açılışında sırasıyla konuşma yapan Kadın Doğum Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Gönül Tozlu, Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, Tarım ve Orman Bakanımızın Eşi Öğr. Gör. Dr. Ahu Pakdemirli, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanı Dr. Tuba Esra Şahlar, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Dr. Başak Tezel, Ankara İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm emzirmenin anne ve bebek sağlığı açısından önemine vurgu yaptılar.

7-1.JPG

Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin yaptığı konuşmada “1-7 Ekim Emzirme Haftası”nın dünyada 1-7 Ağustos tarihleri arasında kutlandığını ancak ülkemizde yılın ilk gününden itibaren hesaplandığında gebeliğin 40. haftasına denk gelen Ekim ayının anlamına atıfta bulunularak 1-7 Ekim tarihinin seçildiğini ifade etti. Her yıl bu tarihlerde ülkemizde pek çok farkındalık etkinliğinin gerçekleştirildiğini belirten Tekin, hastanemizde düzenlenen etkinliklerde bir hafta boyunca birçok aktivite yapıldığını, bir Türk geleneği olan her bebek için bir fidan dikme uygulamasını da bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle ifa etmekten dolayı da çok mutlu olduklarını dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye etkinliğe verdikleri desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti. Ekim ayının aynı zamanda Meme Kanseri Farkındalık Ayı olduğunu belirten Tekin, emzirmenin kanserin önlenmesi konusundaki önemine dikkat çekti.

7.JPG

Tarım ve Orman Bakanımızın Eşi Öğr. Gör. Dr. Ahu Pakdemirli yaptığı konuşmada emzirmenin anne ve bebek sağlığına önemine değindi ve her koşulda emzirmenin yapılabileceğini ifade etti. Televizyon dizilerine de emzirmenin önemi konusunda bölümler eklenmesi gerektiğini dile getiren Pakdemirli, emzirmenin çalışma yaşamı ile birlikte de sürdürülebileceğini belirtti. Ankara İl Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet Gülüm ise yaptığı konuşmada, Ankara genelinde sağlık çalışanlarından oluşturulan Emzirme Danışmanlık Timi hakkında bilgiler verdi. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi tarafından Anne Sütü Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı kapsamında, başkentte ikamet eden, emzirmeyle ilgili sorun yaşayan annelere profesyonel sağlık çalışanları tarafından ücretsiz emzirme danışmanlığı hizmeti vermek için 17 kişilik bir Emzirme Danışmanlık Timi oluşturulduğunu anlattı. Emzirme Danışmanlık Timi'nin amacının, vatandaşa hizmetin ulaşılabilirlik düzeyini ve ücretsiz olarak anne sütü teşvikini artırmak olduğunu ifade eden Gülüm; ebe, hemşire, diyetisyen ve hekimlerden oluşan time, emzirmeyle ilgili sorun yaşayan annelerin bir telefon hattı aracılığıyla istediği saatte ulaşabileceğini belirtti.

Açılış konuşmalarından sonra emzirmenin meme kanserini azaltmadaki etkisi, emzirmenin bebek ve çocuk sağlığına etkisi, mama kodu uygulamaları ve hastanemizdeki Bebek Dostu Hastane uygulamalarının anlatıldığı sunumların gerçekleştirilmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığının hastanemize hediye ettiği çam fidanları katılımcılara takdim edildi. Sempozyumun ardından Kadın Doğum Hastanemizde annelerin emzirmeyle ilgili sorunlarını tespit etmek, danışmanlık vermek, çeşitli nedenlerle sütü kesilen ya da azalan annelerin sorunlarına çözümler bularak emzirmeyle beslenme oranını artırmak amacıyla Relaktasyon Polikliniği açıldı. Açılışa Tarım ve Orman Bakanımızın Eşi Öğr. Gör. Dr. Ahu Pakdemirli, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanı Dr. Tuba Esra Şahlar, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Dr. Başak Tezel, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Bahattin İlter, Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, Kadın Doğum Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Gönül Tozlu, hastane idarecileri ve çok sayıda çalışan katıldı.

• 1-1.JPG
  • 3-1.JPG