Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Günleri’nin ilki 17-19 Mayıs 2024 tarihlerinde ülke genelinden yoğun bakım hekimlerinin katılımı ile gerçekleşti.
20 Mayıs 2024

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Günleri’nin ilki, 17-19 Mayıs 2024 tarihlerinde ülke genelinden yoğun bakım hekimlerinin katılımı ile gerçekleşti.

Konferans salonundaki sempozyumun açılış konuşmasını, İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Ali Niyazi Kurtcebe yaptı. Kurtcebe, hastanenin yoğun bakım hizmetlerini anlatarak Ankara'da yaklaşık 25 bini geçen yatak kapasitesi olduğunu, bunun 16 bin 500'ünün kamu hastanelerinde bulunduğunu belirtti. Kamu hastanelerinin doluluk oranının yüzde 75 civarında olduğunu kaydetti. Bilkent Şehir Hastanesinde bu oranın biraz daha yüksek olduğunu dile getiren Kurtcebe, sadece Ankara'ya değil, tüm Türkiye'ye hizmet verildiğini aktardı. Kurtcebe, Covid-19 salgını döneminde hastane hizmetlerinin tüm dünyaya örnek gösterildiğini aktardı ve deprem döneminde de Ankara'daki yoğun bakım servislerine çok sayıda hastanın kabul edildiğini belirtti. Yoğun bakımlarda sergilenen merhametin önemine dikkat çekerek Nurettin Topçu'nun "İnsanlık merhamet üzerine kuruludur" sözünü hatırlattı.

Koordinatör Başhekimimiz Doç. Dr. Aziz Ahmet Surel, hastanenin açıldığı 2019'dan beri ana hedeflerinden birisinin görev yapan kliniklerin akademik faaliyetlerinin hastanede yürütülmesi olduğunu anlattı. Salgın sonrasında faaliyetlerin yeniden başladığını dile getiren Surel, cerrahi branşlar için de Laparoskopik Eğitim Merkezi'nin bu ay içinde açılacağını belirtti.

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Sema Turan, yoğun bakımın yüreklere dokunduğunu vurgulayarak "Hiçbir hastayı, yoğun bakım ihtiyacı varsa dışarıda bırakmadık, bırakmayacağız, amacımız da bu olmuştur." dedi. “Doğru bakım, doğru zamanda” mottosunu vurgulayan Turan, yoğun bakımın dünü, bugünü ve geleceği başlıklı brifingde, yoğun bakımın tarihi hakkında bilgi verdi. Ülkemizde 2012 yılında yan dal branşı olarak kabul edilen yoğun bakım alanında hastanemiz yoğun bakım kliniğinden mezun olup, ülkemizin dört bir yanına atanan onlarca yan dal uzmanının hizmet vermekte olduklarını belirtti.

Turan; Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Kliniği’nde, her yıl binlerce hastaya yoğun bakım hizmeti sunulduğunu, verilen yoğun bakım hasta hizmetinin yanı sıra ülkenin en büyük yoğun bakım yan dal eğitim kliniği olan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Kliniği’nin yoğun bakımın multidisipliner yapısına inanarak yoğun bakım biliminin gelişimi ve desteklenmesi konusunda da çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Sempozyum Sekreteri Doç. Dr. Hayriye Cankar Dal, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Günleri’nde ülke genelinden 600 katılımcıyla, yoğun bakım alanındaki en üst düzey konuların konuşulduğu sempozyumda hastanemiz eğitim görevlisi hocalarımızın yanı sıra ülkemizin çeşitli yoğun bakım kliniklerinden 62 hocanın konuşmacı/oturum başkanı görev aldığını belirtti. Ana salonda 2,5 gün süre ile ana oturumlar devam ederken eş zamanlı 7 ayrı salonda da ‘Nasıl Yapıyorum’ oturumları ile cihaz başı pratik uygulamalar oturumları düzenlendiğini, sempozyuma gönderilmiş olan bildiriler arasından kabul edilen 23 bildirinin sunulduğu sözlü bildiri oturumları yapıldığını aktardı.