Çocuk Metabolizma Hastalıkları Kliniğimiz tarafından Ulusal Fenilketonüri Günü farkındalık etkinliği, Çocuk Hastanemizin ev sahipliğinde gerçekleşti.
07 Haziran 2024

Çocuk Metabolizma Hastalıkları Kliniğimiz tarafından "Ulusal Fenilketonüri Günü’’ farkındalık etkinliği, Çocuk Hastanemizin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Fenilketonüri tanısı olan çocuklar ve aileleri ile birlikte farkındalık etkinliğinde biraraya geldi.

Tedavi edilmediğinde kalıcı zeka geriliği ve beyin hasarına neden olabilen kalıtsal hastalıklardan Fenilketonüri (PKU) hastalığı için Hastanemiz çocuk hastanesinde düzenlenen farkındalık etkinliğinde, tedavi gören çocuklar ve aileleri ile düşük proteinli yiyecekler ve içecekler hazırlandı.

Toplantı, Çocuk Hastanemizin Başhekimi Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek ve Çocuk Metabolizma Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Çiğdem Seher Kasapkara’nın açılış konuşmaları ile başladı. Ardından Doç. Dr. Aynur Küçükçongar Yavaş tarafından Fenilketonüri tanı ve tedavisi hakkında bilgiler verildi. Daha sonra Uzman Diyetisyen Burcu Özen Yeşil tarafından Fenilketonüri hastalığının diyet tedavisi güncel gelişmeler ışığında anlatıldı.

Bilimsel toplantı sonrasında, çocukların genellikle severek yediği düşük protein içerikli ürünler kullanılarak sebzeli pizza, çilekli cupcake, orman meyveli milkshake, aileler ve çocuklar ile birlikte hazırlandı. Pişirilen yiyecekler, atölye çalışması sonunda çocuklara servis edildi. Çocuklara boyama ve balon uçurma aktiviteleri düzenlendi.

Tüm sağlık çalışanları, öğrenciler, ailelerle birlikte farkındalık için gökyüzüne renkli balonlar uçuruldu. Etkinlikte çocuklarımıza sürpriz hediyeler verildi.

Düşük proteinli özel diyet ile beslenen ve yiyecek çeşitliliği açısından zorluk yaşayan ve çok emek harcayan çocuklar ve aileleri ile keyifli ve renkli bir gün yaşandı.