Doç. Dr. Esra Çöp.JPG

Ankara Şehir Hastanemiz Çocuk Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Esra Çöp Dünya Kekemelik Günü nedeniyle bilgilendirmelerde bulundu.

Kekemelik genelde hayatın ilk yıllarında başlar. İstemsiz motor hareketler sonucu konuşmanın normal akıcılığının bozulmasıyla ortaya çıkar. Şiddetli kekemelikte anormal vücut hareketleri kekemeliğe eşlik edebilir.

Kekemelik erkekleri kızlardan 3-4 kat daha fazla etkiler. Tipik olarak başlama yaşı 2-7 yaş arasındadır. %10 oranında 7 yaşından sonra başlar. Küçük yaşta başlayan ve hafif şiddetteki kekemeliğin %65-80'i zamanla kendiliğinden düzelir.

Kekemelikten şüphelenildiğinde öncelikle çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları polikliniğine (Çocuk Hastanesi B2 katı) başvurup gerekli değerlendirmelerin yapılması gerekir. Kekemelik şiddetinin değerlendirilmesi için doktorunuz sizi konuşma ve dil terapisti ya da odyoloji ve konuşma bozukluğu uzmanına yönlendirebilir.

Erken müdahale önemlidir. Çünkü erken müdahale edilen çocuklarda edilmeyenlere göre kekemeliğin düzelme ihtimali 7 kat daha fazladır. Şiddetli kekemeliği olan ve bazı tedavi edilmeyen vakalarda kekemelik kalıcı hale gelebilir, tedaviye yanıtı daha azdır ve önemli psikolojik ve sosyal sorunlara neden olur.

Kekemeliğin tedavisi konuşma terapisidir. Konuşma terapisi bir konuşma dil terapisti tarafından yapılır. Kekemeliğe en sık kaygı bozuklukları olmak üzere tik bozuklukları, depresyon belirtileri eşlik eder. Eşlik eden psikiyatrik belirtisi olması durumunda psikiyatrik destek ve tedavi önerilir.

Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğimizde yapılan diğer tedavi ve işlemler hakkında daha fazla bilgiye hastanemiz web sayfası https://ankarasehir.saglik.gov.tr/TR,398359/cocuk-psikiyatri-cocuk-ve-ergen-ve-ruh-sagligi.html adresinden yada 0312 552 60 00 nolu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.