Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Omurilik Hasarı Rehabilitasyonu

Omurilik Rehabilitasyon Kliniği (1).JPG

  • Omurilik Rehabilitasyon Kliniği (1).JPG
  • Omurilik Rehabilitasyon Kliniği (4).JPG
  • Omurilik Rehabilitasyon Kliniği (3).JPG
  • Omurilik Rehabilitasyon Kliniği (5).JPG
  • Omurilik Rehabilitasyon Kliniği (6).JPG
  • Omurilik Rehabilitasyon Kliniği (2).JPG


Travmatik omurilik yaralanmaları, yüksekten düşme, trafik kazaları, sığ suya dalma, ateşli veya kesici alet yaralanmaları gibi sebeplerle meydana gelirler. Travmatik olmayan omurilik hasarlarına ise genellikle omurga ve omurilik kanalını etkileyen çeşitli tümörler, damarsal bozukluklar, enfeksiyonlar neden olurlar.

“İki ayrı nörofizyolojik egzersiz laboratuvarında konusunda uzman fizyoterapistlerimizce, hastalarımıza yönelik nörofizyolojik fizyoterapi uygulamaları yapılmaktadır.”

Bu kapsamda;

Yatağa bağımlı kalan hastalarda, ayağa kaldırmadan önceki aşamada kan basıncını ve diğer otonomik fonksiyonları düzenlemek amacıyla çeşitli dik konumlama (tilt table, ayakta dik durma sehpası gibi) cihazları kullanılmaktadır.

Sonrasında hastalar paralel bara alınarak burada omurilik hasarının seviyesine göre değişik cihazlar yardımıyla önce ayakta dik durma çalışmaları ve sonrasında da sırasıyla denge aktarımı, adımlama ve yürüme çalışmaları yapmaktadırlar.

Paralel bardaki programı tamamlayan hastalar ise yine yaralanma seviyesine göre değişik cihazlar ve yürüme yardımcıları ile paralel bar dışına çıkarlar. Bu süreçte hastalar aynı zamanda egzersiz matları üzerinde pasif, pasif yardımlı ve aktif tekniklerle çalıştırılarak kuvvetsiz kasların kuvvetlendirilmesine çalışılır.

Uygun hastalarda denge çalışmaları denge tahtaları ile veya daha komplike bir cihaz olan ve görsel geribildirim sağlayan denge cihazları ile yapılabilir.

Yine uygun hastalarda yataktan sandalyeye, sandalyeden yatağa transfer eğitimleri yapılır, bunun için gerektiğinde push-up tahtası denilen bir ekipman kullanılır.

Belirli bir fonksiyonel kazanım sağlanan hastalarda paralel bar içinde ve dışındaki basamaklarla da basamak çıkma ve inme çalışmaları yaptırılır.

Fonksiyonel ve nöromüsküler elektrik stimülasyon cihazları ile seçili hastalarda zayıf kaslar elektrik uyarımı yardımıyla bisiklet veya kol ergometrisi gibi yöntemlerle çalıştırılarak fonksiyon kazanmaları sağlanabilir.

Yüksek yaralanma seviyesine bağlı kollarını ve ellerini kullanmakta zorluk çeken hastalar için iş uğraşı terapisi odasında özellikle ince beceri gerektiren el fonksiyonlarının geliştirilmesine yönelik programlar uygulanır.

Hastalarımız taburculukları öncesinde günlük yaşam aktiviteleri model evimizde çalıştırılarak, kendilerinin ve bakım vericilerinin taburculuk sonrası hayata adaptasyonları kolaylaştırılır.

Kardiyak ve pulmoner rehabilitasyon laboratuvarımızda hastalarımızın kalp ve solunum kapasitelerinin artırılması için gerekli çalışmalar yürütülürken, nöropatik ağrısı olan hastalarımızın takip ve tedavilerine yönelik ilaç ve enjeksiyon uygulamalarına ek olarak İNVAZİV OLMAYAN BEYİN STİMÜLASYON YÖNTEMLERİ de hastanemizde uygulanan özellikli tedavilerdendir.

“Hastanemizde omurilik hasarlı bireylerin kaslarının kuvvetlendirilmesi, hareket koordinasyonu, yürüme desteği amaçları ile son derece gelişmiş ROBOTİK REHABİLİTASYON, TEKERLEKLİ SANDALYEYE UYGUN PNÖMATİK KUVVETLENDİRME SİSTEMLERİ (HUR, Pulley sistemleri), KOL VE BACAK FONKSİYONEL ELEKTRİK STİMÜLASYON SİTEMLERİ (RT 300 FES Ergometri), VÜCUT AĞIRLIK DESTEKİ YÜRÜME SİSTEMLERİ (C-MIL, ANDAGO) rehabilitasyon tedavi planlarına uygun olarak kullanılmaktadır.”

Ürodinami çalışmaları, seksüel rehabilitasyon çalışmaları, grup tedavileri, tekerlekli sandalye sporlarına yönelik eğitimler de yine uzman kadromuzca yürütülmektedir.

***Poliklinik hizmeti: Eğitim görevlilerimiz ve konusunda uzman hekimlerimizin takibine Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi “Omurilik Hasarı Polikliniği” nden randevu alarak katılabilirsiniz.  0312 552 6000- 900116 dahili numarayı randevu alarak beklemeden, kaliteli sağlık hizmeti alabilirsiniz.


WhatsApp Image 2023-10-30 at 21.55.09.jpeg

***Yataklı hasta kliniklerimiz, hastanemiz 2-B ve 3-B katlarında toplam 50 yataklı iki servis olarak hizmet vermektedir.

01 Kasım 2023