Ankara Şehir Hastanesi'nden Bir İlk Daha: Covid-19'a Bağlı Kronik Portal Ven Trombozu Türkiye'de İlk Defa Uygulanan Bir Yöntem ile Tedavi Edildi
03 Ağustos 2022

Türkiye’de ilk kez, dünyada sayılı merkezde uygulanan bir yöntem sayesinde, gittiği ülkelerde kendisine tedavisi yok denen Covid-19’a bağlı kronik portal ven trombozu olan Iraklı hasta Ankara Şehir Hastanesi'nde şifa buldu.

Covid-19 nedeniyle karaciğer, dalak ve bağırsakları birbirine bağlayan portal venöz sistemde pıhtılaşması olan hasta, uzun süredir hastalığına şifa arıyordu. Gittiği ülkelerden (Hindistan, İran, Lübnan) tedavisi yok cevabı alan hasta, Ankara Şehir Hastanesi’nde Girişimsel Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Murat Canyiğit ve Genel Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Serdar Gökay Terzioğlu tarafından uygulanan yöntem ile sağlığına kavuştu.

Toplardamar tıkanıklığı çok fazla olan hastanın sadece bağırsak uç dalları açıktı. Cerrahi olarak bağırsak dışarı alındı. Ultrason eşliğinde açık olan bu uç toplardamar dalları içerinden girilerek önce tıkalı bağırsak damarı, sonrasında tıkalı karaciğer portal ven damarı açıldı. Daha sonra boyun kesimindeki toplardamardan girilerek karaciğerin ikincil toplardamarı olan hepatik venöz sisteme geçildi. Buradan uzun bir iğne vasıtası ile her iki toplardamar arasına bir köprü oluşturuldu. Bu köprü içerisine TIPSS stenti yerleştirilerek tedavi gerçekleştirildi.