Ankara Bilkent Şehir Hastanesi “Sağlık Bakım Hizmetleri Günleri” Kapsamında Düzenlenen “Hasta Kan Yönetimi Uygulamaları” Toplantısı Hastanemizde Düzenlendi
08 Aralık 2022

24.jpg

Toplantı Koordinatör Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Garibe Adıgüzel ve Koordinatör Başhekimimiz Dr. Öğr. Üyesi Aziz Ahmet Surel’ in açılış konuşmaları ile başladı.

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Garibe Adıgüzel konuşmasında “Kan transfüzyonu tedavisi multidisipliner yaklaşılması gereken bir tedavi sürecidir ve transfüzyon kararı alan hekim, transfüzyonu uygulayan hemşire ve kan bankasından kanı gönderen sağlık personeline kadar tüm ekip üyelerinin yasal sorumluluğu bulunmaktadır. Transfüzyonun herhangi bir aşamasındaki ihmal hastadan geriye dönüşsüz sorunlar doğurabilir. Bu sebeple transfüzyonun tüm aşamaları gerekli özen ve sorumluluk gerektirir. Kan merkezlerinin güvenli kan sağlayabilmeleri için konunun uzmanları tarafından yönetilmeleri, personelin sürekli eğitimi, standart işletim sistemlerinin kullanılması, kan bankasından çıkan ürünlerin geri bildirimlerinin yapılması ve sonuçta iyi işleyen bir hemovijilans sisteminin kurulmasıyla mümkündür. Ankara Şehir Hastanesi ailesi olarak gerek sağlık çalışanlarının farkındalığının artırılması, gerek ülkemizde gerekse dünyada hasta kan yönetimi uygulamaları ile ilgili yapılan iyi uygulamalar hakkında bilgi paylaşımının yapılacağı toplantımızın, tüm katılımcılar için verimli geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kan ve Kan Ürünleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Himmet Durgut ve Türkiye de Kan Transfüzyonu Yönetimi Sisteminin Geliştirilmesi Projesi Koordinatörü Uzm. Dr. Örüç’ ün oturum başkanlığını yaptığı toplantıda, Kalp Damar Cerrahisi Kliniğimizin değerli hekimlerinden Prof. Dr. Serdar Günaydın, Türkiye de Hasta Kan Yönetimi Uygulanmaları hakkında önemli bilgiler verirken katılımcılara Hasta Kan Yönetiminin öneminden bahsetti.

New Jersey, ABD, Hasta Kan Yönetimini Geliştirme Derneği (SABM), Englewood Hastanesi Hemşirelik Okulu Klinik Direktörü Sherri Ozawa, Dünyada Hasta Kan Yönetimi Uygulamaları hakkında dünyada nasıl çalışmalar yapıldığına dair bilgiler aktardı.

Toplantının son oturumunda Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniğimizin değerli hekimlerinden Doç. Dr. Dilek Gürlek Gökçebay, Hasta Kan Yönetiminde Karar Destek Uygulamaları konulu sunumunda “Türkiye’de Kan Transfüzyon Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi için Teknik Destek Projesi’’ kapsamında hazırlanan T.C. Sağlık Bakanlığı Hasta Kan Yönetimi Asistanı hakkında bilgi verdi.

Toplantı sonunda bizlere değerli bilgiler aktaran konuşmacılara ve oturum başkanlarına Koordinatör Başhekim Yardımcımız Uzm. Dr. Filiz Denizli Ergen, Dr. Taner Gökçınar ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürümüz Garibe Adıgüzel tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.