Dini Bayramlar, tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, bu sevgi ve mutluluğun geniş sofralarla kutlandığı özel günler. Kurban Bayramı’nda, bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır.
Yılda bir defa olan bu önemli günlerde isteriz ki bir beslenme stresi yaşanmasın, yılda birkaç gün tatlı ya da eti fazla yemekle sağlıklı bir bireyde sağlık sorunu yaşanmayabilir ama özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet gibi kronik hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu kişilere yapılan ikramlarda ısrarcı olmamak da yakınlarına düşen önemli bir görev olabilir.
Et tüketiminin arttığı bu dönemde, etlerin pişirilmesinde kızartma, kavurma yerine; haşlama, ızgara, fırında pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilebilir. Özellikle kronik hastalığı olanların, etin yağsız kısımlarını tercih etmeleri ve miktarlarda aşırıya kaçmamaları uygun olur. Öğünlerde tek başına fazla miktarda et yemek yerine sebze ve salatalarla hatta yanında yoğurtla dengelemek doğru bir tercih olacaktır.
Sağlıklı ve mutlu bayramlar. 🌸
Uzman Diyetisyen Tuğba Mançu Tülek