Tedavi ve Araştırma Laboratuvarları

Oturma Kliniği-Tekerlekli Sandalye ve Destek Cihazları Laboratuvarı




  • Oturma Kliniği-Tekerlekli Sandalye ve Destek Cihazları Laboratuvarı (1).jpg
  • Oturma Kliniği-Tekerlekli Sandalye ve Destek Cihazları Laboratuvarı (2).jpg
  • Oturma Kliniği-Tekerlekli Sandalye ve Destek Cihazları Laboratuvarı (3).jpg



“Özellikle omurilik hasarlı hastalarımız ve diğer tekerlekli sandalye kullanması zorunlu olan çocuk ve erişkin hastalarımız için ülkemizdeki en donanımlı oturma kliniği hastanemizde kurulmuştur.”

Tekerlekli sandalye kullanımında hareketlilik kadar konfor da çok önemlidir. Bu laboratuvarda tekerlekli sandalye ihtiyacı olan hastalarda, doğru oturma pozisyonunun kazandırılması, elverdiğince tüm vücut kaslarının güçlendirilmesi, uygun tekerlekli sandalye ve desteklerinin reçete edilmesi amaçlanmıştır. Konusunda deneyimli hekim ve terapistlerimizle hizmet verilmektedir.

“Uygun tekerlekli sandalye seçimi, uygun oturma pozisyonunun sağlanması ve doğru sürüş tekniği kişinin sağlığını ve işlevselliğini maksimum yapar.”

Uygun tekerlekli sandalye kullanımı ile gelişebilecek olan bası yaraları, ağrı gibi komplikasyonlar önlenir, nefes alma kolaylaşır, daha az enerji tüketimi ile daha kolay hareketlilik sağlanır.

Bunun için hastaların üst ekstremite, omuz kuşağı, üst gövde, karın, sırt kasları kuvvetli ve dayanıklı olmalıdır. Yine transferlerde kolaylık için, alt ekstremite eklem hareket açıklıklarının artırılması, mevcut olan aktif hareketlerin kuvvetlendirilmesi önemlidir. Yüksek teknolojik cihazlarla donatılmış laboratuvarımızda hastalarımız uygun rehabilitasyon programına ve/veya eğitimine alınırlar ve gerekli olan tekerlekli sandalye reçete edilir. Ayrıca tekerlekli sandalyede otururken gerekli olan minder, destekler (baş, gövde, kol, bacak, ayak destekleri, kemer vb.) belirlenip, reçete edilir.

Labaratuvarımızda 4 adet “RT 300 SLS” cihazı bulunmaktadır. Bu cihazlarla üst ve alt ekstremiteler FES ilaveli bisiklet ile, gövde kasları ise elektrik stimülasyonu ile çalıştırılabilmektedir. 10 adet de hava basınçlı direnç sistemi ile gövde, üst ve alt ekstremite kaslarını, tüm hareket açıklığı boyunca maksimum yüklenme sağlayarak kuvvetlendiren “HUR” cihazları bulunmaktadır.

Hastalarda ekip olarak, detaylı değerlendirmelerimizi yapıp, hedeflerimizi belirleriz. Hasta ve ailesinden aldığımız detaylı anamnezde, hastanın şu anki engellilikleri neler, yapmak istedikleri neler öğreniriz. Yaptığımız detaylı muayenelerle kas iskelet sistemi ve nörolojik problemlerini (kuvvet kayıpları, kontraktürler, skolyoz, spastisite varlığı, pelvik asimetri, ekstremite kısalıkları) kaydederiz. Ekiple birlikte hasta için oluşturduğumuz hedefe göre, laboratuvarımızdaki yüksek teknolojik cihazları kullanarak, hasta için program planlar, uygular ve sık aralıklarla takip ederiz.

Sandalyenin; hastamızın boyutlarına uygun olup olmadığını, sırt, oturma, ayaklık yüksekliklerini, genişliğini, aksın yerleşim yerini, tekerleklerin büyüklüğünü, kontrol mekanizmalarını gözden geçiririz. Tekerlekli sandalyede otururken, hastanın mevcut vücut yapısına, duyusal ve motor problemlerine göre gereken oturma minderi, oturma destekleri, ayak desteklerini reçete ederiz. Ayrıca hastayı tekerlekli sandalyesinde otururken, sandalyesini sürerken, transferlerinde gözleriz, mevcut problemlere yönelik çözümler oluştururuz.

Uygun sürüş tekniklerinin öğretilmesi ve motorlu sandalye kullanımı görev alanımızdadır.

***Hastanemizde 4.kat ve B blokta hizmet vermekteyiz.

07 Eylül 2022