Göğüs Hastalıkları Kliniği Haberleri

Dünya Koah Günü dolayısıyla hastanemizde farkındalık sempozyumu gerçekleştirildi.

22 Kasım ‘’Dünya KOAH Günü’’ dolayısıyla hastanemizde farkındalık sempozyumu gerçekleştirildi.

Sempozyum Koordinatör Başhekim Yardımcımız Doç. Dr. Burak Civelek’in açılış konuşması ile başladı. Doç. Dr. Burak Civelek konuşmasında, sigaranın sadece KOAH için değil, akciğer kanseri ve diğer bazı kanserler için de önemli bir risk faktörü olduğunu ve bu nedenle bir medikal onkolog olarak kendisinin de hastalarına sigarayı bırakmalarını önerdiğini, tam dumansız hava sahasının; kampüste tüm hastanelerde sağlamanın önemini vurguladı.

Toplantının devamında, Göğüs Hastalıkları Kliniğimizin İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, Ankara Bilkent Şehir Hastanemizin “Tam Dumansız Hava Sahası Projesi” tanıtımını yaptı ve KOAH gelişiminde sigaranın etkisine değinerek tüm hastane kampüsünün sigaradan arındrılmasının öneminden bahsetti. Daha sonra Sigara Bırakma Ünitesi Sorumlu Hemşiresi Ayşe Çağlar Sigara Bırakma Polikliniği uygulamaları hakkında katılımcılarla detaylı bilgiler paylaştı.

Ardından Pulmoner Rehabilitasyon Ünitemizin Sorumlu Fizyoterapisti İrem Günay, Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesinde KOAH’lı olgularda Pulmoner Rehabiltasyon uygulamalarına dair sunumunu gerçekleştirdi. Göğüs Hastalıkları Kliniğimizin hocalarından Prof. Dr. Hatice Kılıç, KOAH’lı olgulardaki tüm tedavi yöntemlerinden söz etti. İlaç tedavisi dışında sigara bırakma polikliniği, pulmoner rehabilitasyon, Göğüs Cerrahi bölümünce yürütülen Volüm Azaltıcı Cerrahi ve Nakil Kliniğince yürütülen Akciğer transplantasyon tedavileri ile KOAH’lı hastalarda uygulanan tüm nonfarmakolojik tedaviler hakkında bilgi paylaşımında bulundu. KOAH tanılı hastalara tüm tedavileri uygulayan nadir merkezlerden olan Ankara Şehir Hastanemizde tanıdan akciğer nakline kadar tüm aşamaların bilimsel verilere göre yürütüldüğü belirtildi.

Oturum Başkanları Prof. Dr. Ayşegül Karalezli ve Doç. Dr Mükremin Er, Sigara Bırakma polikliniğimizdeki 1. Yılda %32 oranındaki yüksek sigara bırakma oranlarına vurgu yaptılar.

Toplantının sonunda Hastane Yönetimimiz adına Koordinatör Başhekim Yardımcımız Uzm. Dr. Filiz Denizli Ergen, bu önemli sempozyumun gerçekleşmesinde büyük emeği geçen Prof. Dr. Ayşegül Karalezli’ye çiçek takdim ederek, Göğüs Hastalıkları Kliniği değerli hekim ve sağlık çalışanlarına özverili ve üstün çabalarından dolayı teşekkür etti.

15 Ocak 2024